Redactie

Test: NVIDIA Shield Android TV

Extra apparaten onder de tv, ze zien er zelden zo mooi uit als deze. De kleine Android tv-speler straalt een stoer uiterlijk uit dankzij de scherpe hoeken en de rechtlijnige vormgeving. Alhoewel, rechtlijnig is misschien niet het juiste woord. De speler is aan de linkerzijde iets dikker, en het motief aan de bovenzijde doet wat denken aan een dichtgevouwen enveloppe. Matzwart, geborsteld zwart en glanzend zwart wisselen elkaar af en de subtiele hoogteverschillen creëren de ruimte voor een Nvidia-groen, v-vormig accent dat oplicht als de speler aan staat. Je verstopt de Shield gemakkelijk dankzij zijn gering profiel, maar die unieke vormgeving maakt dat we hem met plezier zichtbaar opstellen.

Aan de achterzijde vinden we een HDMI 2.0-aansluiting, voorzien van HDCP2.2. Deze is perfect geschikt voor Ultra HD video tot 60 fps. Beter nog, de HDMI-aansluiting is volgens NVIDIA via firmware te upgraden naar HDMI 2.0a zodat hij ook HDR-video zal kunnen afspelen. Naast de HDMI-aansluiting vinden we een Gigabit ethernet-aansluiting, twee USB 3.0-aansluitingen, een micro-USB 2.0 en een microSD-kaartslot. Je kan de Shield ook draadloos aan je thuisnetwerk hangen  via WiFi 802.11ac. Via Bluetooth kan je draadloze hoofdtelefoons aansluiten of compatibele gamecontrollers.

,

Als we hardware specificaties bekijken wordt snel duidelijk dat de Shield een echte krachtpatser is. De Tegra X1-processor is gebaseerd op een quad-core Cortex A57 en een quad-core Cortex A53 en hij is gekoppeld aan 3 GB RAM. De grafische chip is een Nvidia Maxwell GPU met 256 cores. Deze versie bevat 16 GB interne opslag maar die is uitbreidbaar via USB of microSD zodat je tot 128GB kan gaan. Een duurdere versie van de Shield komt met 500 GB opslag (299,99 euro).

Een korte blik op de Futuremark benchmarks toont dat de Shield eenzaam aan de top staat, en in sommige gevallen zelfs 50 tot 60% hoger scoort dan recente smartphones zoals de Samsung Galaxy S7 en de LG G5. Zelfs een tablet zoals de Google Pixel C, nochtans ook een flinke jongen, en gebaseerd op hetzelfde platform, moet de Shield ruim laten voorgaan.

Voel je het verschil met de huidige generatie Android smart tv’s? Absoluut. Sterker nog, we durven zeggen dat dit Android TV is zoals het zou moeten zijn. De interface hapert geen milliseconde, en elke actie verloopt supervlot. Zelfs stevige games draaien vloeiend. De Shield zet in alle eerlijkheid heel wat tv’s met Android tv op hun nummer. 

,

De Shield gaat ook met een kleine primeur lopen in onze labs. Het is immers het eerste Android TV-systeem gebaseerd op Android 6 (Marshmallow). Visueel is er weinig tot geen verschil met Android 5(Lollipop). Bovenaan vind je Aanbevelingen. Die komen hoofdzakelijk uit YouTube en Google Play Films, en zijn dus eerder van beperkt nut. Daaronder vind je de speciale Shield functies: Shield Games, GameStream, en GeForce Now. Vervolgens de lijst met geïnstalleerde games, apps, en tot slot de instellingen. De interface is groot en duidelijk, maar onze kritiek op Android tv blijft: het Home-scherm domineert het volledige beeld en dat hadden we graag compacter gezien. Deze versie leek ons wel veel stabieler, en vrij van kinderziektes.

Geen klassieke afstandsbediening in de doos, maar bij een gameconsole hoort uiteraard een gamecontroller. Die ligt prima in de hand, al is hij mogelijk voor sommige mensen net wat te groot. Je kan hem draadloos of bedraad aansluiten en hij is voorzien van een stereo minijack voor een hoofdtelefoon. Nog een leuke feature: er is een microfoon ingebouwd, ideaal om je google zoekopdrachten in te spreken. Een optionele remote – die sterk lijkt op de eenvoudige Apple TV remote – is beschikbaar maar 55 euro vinden we iets te duur. Voor basisfunctionaliteit (zoals de d-pad en ok-toets) kan je de remote van de tv gebruiken, want de Shield ondersteunt HDMI-CEC. Kijk wel even na of dat zowel op de tv als op de Shield geactiveerd is. Nog een ander alternatief is de Android TV Remote Control app voor je smartphone, de handigste keuze als je tekst wil typen. Via de USB-aansluitingen kan je tot slot ook een USB-toetsenbord en muis aansluiten. Helaas kan je wel geen andere keyboard-layout kiezen, dus wie geen US Qwerty-toetsenbord in huis heeft, zal heel wat moeten experimenteren.

,

Gaming staat centraal op de Shield. En daarvoor biedt hij heel wat verschillende mogelijkheden. Vooreerst zijn er de Shield Games. Dat zijn premium Android Games die je downloadt uit de store (gratis of betalend). Van familie games, over exploratie, rpg, simulatoren of shooters, er is voor iedereen wat. Het volledige aanbod vind je hier.

Een tweede mogelijkheid is GeForce Now. Dat is een game-streaming dienst. De spelletjes draaien dus niet op de Shield maar op servers in de cloud. Met meer dan 60 titels in de bibliotheek heb je een brede keuze. Van Sonic The Hedgehog 4, over Warhammer 40K: Space Marine, Lara Croft and The Guardian of Light, MotoGP14, een hele reeks Lego game tot Darksiders II. Het volledige aanbod lees je hier. Je hebt er minimaal een 10 Mbits/sec verbinding voor nodig, 20 Mbits/sec levert je 720p aan 60fps en met 50 Mbits/sec kan je spelen in 1080p aan 60fps. Een bedrade verbinding is dus te verkiezen om de beste ervaring te garanderen. GeForce Now levert in elk geval betere videokwaliteit dan bijvoorbeeld GameFly (beperkt tot 720p). De dienst is drie maanden gratis, daarna betaal je 9,99 euro per maand.

,

Heb je ook een PC met een NVIDIA grafische kaart, dan speel je dankzij GameStream zelfs de games van je PC op je tv. De GeForce Experience software streamt je games dan van je pc naar de Shield. Zo speel je World of Warcraft, League of Legends of World of Tanks op het grote scherm. Sommige games ondersteunen de Shield controller, voor andere moet je een toetsenbord en muis aansluiten. De lijst met ondersteunde games (meer dan 200) en de vereiste controller lees je hier.

Onze test met Heartstone verliep schitterend. World Of Tanks deed iets lastiger. De videokwaliteit was iets minder, en de controles waren iets te gevoelig, maar na wat gesleutel aan de instellingen verbeterde dat. De ervaring om je pc-games op groot scherm te spelen is echt wel een aanrader.

,

Filmpjes kijken is een plezier op de Shield. Of je nu YouTube, Netflix of een ander videodienst gebruikt, de ervaring is snel en vlot. Bovendien kan je ook Ultra HD 4K-streams bekijken. Ook mensen met een uitgebreide filmbibliotheek mogen zich verheugen. De Shield werkte zich moeiteloos door al onze video testbestanden, ook met de recentste videocodecs (HEVC of VP9) en in Ultra HD. De ingebouwde videospeler is goed, maar niet volledig. Download VLC, MX-player, of beter nog Kodi om werkelijk alles te bekijken. Kodi doet dan ineens dienst als geweldige audiospeler, die geen probleem heeft met ALAC of FLAC-bestanden. Mogelijk komt er in de toekomst zelfs een HDR fimware-update, zodat de Shield werkelijk een top mediastreamer is.

Uiteraard is Chromecast ingebouwd en in het app-aanbod van Android willen we nog wijzen op de ‘Live Channels’ app. Die brengt de videostreams van zenders die een online stream beschikbaar maken samen in een omgeving met een programmagids. Een beetje zoals echt tv kijken dus. Het zender-aanbod is niet erg groot, en eerder exotisch, maar zeker de moeite waard om eens te bekijken.

,

De NVIDIA Shield Android tv is een schot in de roos. De Android TV smart omgeving mag nog wat zwaar ogen, maar de krachtige hardware zorgt voor een vlotte, en aangename ervaring. Je krijgt een leuke gameconsole, met een groot aanbod, en een uitstekende mediaspeler die zelfs Ultra HD aan kan, en in de toekomst mogelijk zelfs HDR. Voeg er als bonus nog het app-aanbod van Android bij. De prijs van de 500 GB versie lijkt ons te duur, maar de 16 GB versie is makkelijk genoeg uit te breiden. Wie alle features gebruikt, haalt voor een schappelijke prijs een leuke console in huis.

,

WatAndroid TV settopbox (Android 6.0 Marshmallow)

Aansluitingen: 1x HDMI 2.0, Gigabit Ethernet, 2x USB 3.0, 1x Micro-USB 2.0, 1x MicroSD-slot

Specificaties: NVIDIA Tegra X1 processor met 256-core GPU en 3 GB RAM, Ultra HD 4K video (tot 60fps), H.264, H.265 en VP9 videocodec, 7.1 en 5.1 surround passthrough via HDMI, HiRes audio (24-bit/192 kHZ), 16 GB interne opslag (uitbreidbaar via microSD of USB), WiFi 802.11ac, Bluetooth 4.1

Extra’s: Bijgeleverde gamecontroller, optionele remote, NVIDIA GeForce NOW game streaming, NVIDIA GAmeStream,

Afmetingen: 210 x 25 x 130 mm

Gewicht: 0,654 kg

Verbruik: 40 Watt adapter, typisch verbruik 5-10W

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.