EISA

Elk jaar reikt de Expert Imaging and Sound Association (EISA) awards uit aan de beste audio, video, in-car en mobiele producten. Een belangrijk gegeven, want de EISA Awards worden toegekend aan de beste producten in hun klasse op basis van reële tests en reviews door de leden. FWD Magazine is daar één van, al sinds 2011.   

De EISA Awards worden elk jaar uitgereikt aan de beste producten in hun klasse, en dat in de categorieën Home Theatre Video (tv’s, projectors en meer), Home Theatre Audio (wat surroundapparatuur zoals soundbars en AV-receiversomvat), Hi-Fi (uitsluitend stereoproducten), Mobiel (smartphones en andere mobiele producten), In-car en Photography.

De awards in elke categorie worden bepaald door een expertengroep. Die bestaat uit magazines en websites uit vele landen. In totaal zijn er zo meer dan zestig media aangesloten, uit bijna dertig landen over de hele wereld. Voorheen waren enkel Europese publicaties lid van EISA, sinds 2017 is de organisatie mondiaal vertegenwoordigd met prominente leden uit onder meer de V.S., Canada, Australië, India, Japan en China. Lid worden van EISA gebeurt op uitnodiging en is voorbehouden voor onafhankelijke media die producten ernstig en doorgedreven testen. Over het algemeen is er één lid per land per groep.

FWD Magazine kan zich al trots sinds 2011 vanuit België̈ lid van EISA noemen, en dat in de expertgroepen Hi-Fi, Home Theatre Audio en Home Theatre Video. Daarbij werd in 2017 Jamie Biesemans door de leden verkozen tot manager van de Hi-Fi-groep. 

Hoe worden awards bepaald

Hoewel er veel awards aan producten worden gegeven, is de werkwijze van EISA toch een unicum. Het is een echte collectieve erkenning. De awards worden uitgereikt na een geheime stemming. Het nomineren en stemmen gebeurt op basis van tests uitgevoerd door de leden, waaruit blijkt dat het product uitzonderlijke kwaliteiten bezit. Over het algemeen betreft het producten die ze tijdens hun gewone testwerk voor hun medium hebben bekeken. Soms gebeurt het wel dat EISA-leden onder zogenaamde NDA-overeenkomsten producten ontvangen die nog op de markt gaan komen. Het moeten dan wel toestellen zijn die heel dicht bij het eindproduct staan.

Dat maakt de EISA Awards iets uniek, zelfs op wereldvlak. Een tv, versterker, mobiele telefoon of ander product dat een EISA Award krijgt, heeft bewezen kwaliteiten en is een referentie in zijn segment. Omdat EISA een wereldwijd lidmaatschap heeft, gaat het ook wel om actuele producten die breed beschikbaar zijn. EISA werkt ook niet met vaste categorieën. Als er pakweg geen opvallend goede draadloze speaker is verschenen, dan wordt er geen award toegekend om zomaar die categorie te vullen. Op deze manier kan de organisatie ook beter marktevoluties en trends opvolgen. Zo was er lange tijd slechts een award voor draaitafels, maar sinds de vernieuwde interesse in platenspelers zijn er meer awards voor die toestellen gegeven.

Meer informatie over EISA lees je hier.

https://eisa.eu/

De awards van de Hi-Fi Expertgroep ontdek je hier.

https://eisa.eu/awards/hi-fi/

De awards van de HT Video Expertgroep zijn hier te bekijken.

https://eisa.eu/awards/home-theatre-display-video/

De awards van de HT Audio Expertgroep vind je hier.

https://eisa.eu/awards/home-theatre-audio/