Redactie

Bhaalu wint kortgeding tegen TV Vlaanderen

Een kortgeding dat door de groep achter TV Vlaanderen werd aangespannen tegen alternatieve tv-aanbieder bhaalu, is in het voordeel van die laatste beslist. De overwinning betekent dat bhaalu via de cloud tv-zenders uitgesteld mag blijven aanbieden. Voorlopig toch.

Met het kortgeding wou de M7 Group dat er beperkingen werden gesteld aan het TV Vlaanderen-signaal dat door hen verspreid wordt en door bhaalu als basis wordt gebruikt om zijn klanten – zij verkiezen 'leden' – uitgesteld tv te leveren.

De rechter wees de eis echter af. "De voorzitter van de rechtbank merkte op dat Right Brain de rechten en feitelijkheden contesteerde 'en dit niet zonder pertinente argumenten'", zegt bhaalu-uitvinder Right Brain Interface.

Right Brain Interface omschrijft bhaalu als een 'videorecorder in the cloud'. Wie de bhaalu-dienst gebruikt, kan tot een aantal dagen in het verleden elke programma van beschikbare tv-zenders bekijken. Om bhaalu te gebruiken, moet je echter ook beschikken over een abonnement bij een aanbieder als Telenet, Belgacom of TV Vlaanderen. Bhaalu raadt zelf die laatste aan, omdat TV Vlaanderen momenteel het goedkoopste abonnement in huis heeft. (Onze kijk incluis test van bhaalu vind je door hier te klikken)

Door de verplichting om eerst een regulier tv-abonnement af te nemen, denkt Right Brain Interface juridisch uitgesteld kijken te mogen aanbieden. Bhaalu is hetzelfde als een videorecorder die thuis staat, luidt hun argument, met het verschil dat de hardware ergens in een datahotel staat.

Die argumentatie wordt echter niet gevolgd door de Vlaamse zenders Medialaan (VTM, 2BE, Vitaya), SBS (Vier, Vijf) en VRT (Eén, Canvas), die verenigd naar de rechter stapten. Dat juridisch proces staat los van het kortgeding van M7, dat mogelijk ook gevolgd wordt door een volledige rechtszaak.

In een recent gesprek met Philip Vandormael, de CTO van Right Brain Interface, stelde de manager dat Right Brain Interface het weerwerk van zenders had voorzien, maar dat het bedrijf zich vooraf grondig juridisch had geïnformeerd en zeker was dat bhaalu geen wetten of specifiek het decreet Signaalintegriteit overtrad.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.