Geluid

Review: Panasonic SC-NA30

Of er veel draagbare speakers zijn die via Bluetooth verbinden met smartphone of tablet? Dat kan je wel zeggen! Ongeveer elk merk heeft er wel enkele in de aanbieding en er blijven steeds meer modellen opduiken. Wie kan fabrikanten ongelijk geven, want consumenten zijn blijkbaar echt gewonnen voor het concept van iets licht, betaalbaar en toch kwalitatief.

Met de SC-NA30 probeert Panasonic die drie vereisten goed in te vullen. Het gaat om hier om een speaker die van ver heel sterk doet denken aan een transitorradio van weleer. Het ontwerp mag je gerust 'retro' noemen, al is het tegelijkertijd zo strak dat even goed in een modern interieur past. Er is een donkerbruine versie, maar vooral de zilverkleurige NA30 doet ons hart sneller kloppen.

Toen we de NA30 uitpakten, keken we wat verbaasd op. De mooie volume- en toonregelingknoppen zijn helemaal verzonken en we zagen niet meteen hoe je ze kon draaien. Een druk op de aan-toets zorgt voor een kleine verrassing: het bovenste deel van de behuizing zakt ongeveer een halve centimeter naar beneden, waardoor de knoppen vrijkomen. Een mooie gimmick, maar toch ook praktisch. Als de speaker uit staat, zijn de knoppen verzonken en hierdoor beschermd tegen onverwachte tikken. Dit is nu eenmaal een mobiele speaker…

Sowieso zijn we blij dat Panasonic een aparte bas- en treble-knop voorzien heeft, iets dat steeds vaker ontbreekt of via een app geregeld moet worden. Nostalgici hebben gewoonweg liever een ouderwetse draaiknop. Ze draaien trouwens lekker, wat bijdraagt aan een kwalitatief gevoel.

,

De eerste indruk mag ouderwets zijn, de SC-NA30 heeft alles aan boord van een moderne speaker. Hoewel je ook een muziekspeler via een 3,5-mm jack kan aansluiten, is het toch vooral de bedoeling dat je muziek via Bluetooth streamt naar het apparaat. 

In bepaalde hoeken wordt neergekeken op Bluetooth-streaming, wegens niet kwalitatief. Soms is daar iets van aan, maar de nieuwe lichting speakers en – even belangrijk – smartphones/tablets sturen doorgaans audio in een vrij goede kwaliteit door. (Meer informatie over het gebruik van codecs bij Bluetooth-streaming vind je hier)

De SC-NA30 gaat een stapje verder door ook aptX te ondersteunen. Als het bronapparaat deze codec ook ondersteunt, kan de audio zonder nadelige transcoderingseffecten draadloos worden doorgestuurd. Specifiek ondersteunt de SC-NA30 de Low Latency-variant van aptX, wat betekent dat de vertraging tussen het uitsturen van een audiospoor en het hoorbaar zijn zo klein mogelijk is. Dat is vooral relevant als je de speaker gebruikt voor audio bij het afspelen van een video of spelen van een game, bijvoorbeeld op een tablet.

Met onze Samsung Galaxy Note 3 was de koppeling met de Panasonic-speaker zo gelegd. Beide bevatten een NFC-chip, en dan is het gewoon kwestie van de telefoon tegen de zijkant van de SC-NA30 te tikken. Voor de iPad moesten we dan weer wat klassieker te werk gaan: even op de Bluetooth-knop drukken op de speaker, Bluetooth inschakelen op de tablet, en dan een koppeling maken. Duurt iets langer, maar is ook niet bepaald moeilijk.

,

We begonnen de test met de Schotse rockers van Bliffy Clyro – vooral omdat een collega vond dat we dat album per se moesten beluisteren – gevolgd door de pop van de onvermijdelijke Pharrel Williams. We werden best happy van het geluid dat de SC-NA30 produceerde: stemmen klinken helder maar niet overscherp, en het laag is wat ongedetailleerd maar zeer aanwezig.

Zéér aanwezig zelfs. Als je de speaker dicht in de buurt neerzet (bijvoorbeeld op je bureau) dan moet je toch die bass-knop wat richting 'min' draaien. Ook bij typische jazz-opnames, waarbij er zeer ruimtelijk is opgenomen, moet je wel aan de toonregeling prullen. Maar goed: omdat de knoppen er zijn, kan je effectief de klank wat aanpassen. 

En een keerzijde van de nadrukkelijk aanwezige lage tonen is wel dat je de SC-NA30 wat verder weg kan zetten en je toch nog een vrij vol geluid hoort.

Panasonic claimt dat deze speaker op een volle batterij 20 uur blijft spelen. Dat is wel enkel als je de Long Play-stand activeert, wat het vermogen (en dus het volume en wat dynamiek) terugschroeft tot wat wij inschatten als ongeveer de helft. Maar ook in de niet-LP-modus blijf de SC-NA30 bij ons vlot twee werkdagen spelen. Dat is een zeer goed resultaat – en dat terwijl de speaker niet al te zwaar weegt (930 gram).

,

Met de SC-NA30 heeft Panasonic een heel competente mobiele speaker in huis. Het klinkt vrij behoorlijk, heeft een uitstekende autonomie en ziet er discreet en onopvallend uit. Wat we missen?  Ach, misschien een draaghendel om dat transistorradiogevoel te versterken.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.