Redactie

Test: Philips 55PUS7181

Vleugelvoetjes eraf, en terug een centrale voet eraan, de PUS7181-reeks verlaat het design dat zo kenmerkend is geworden voor de meer premium-modellen. Maar deze Philips oogt er daarom niet minder goed uit. Het metalen, donkergrijze kader is vooraan afgewerkt met gesatineerde structuur, terwijl de zijkant geborsteld is. De slanke nek van de voet heeft een centrale, chroom accentlijn waardoor hij nog fijner oogt. En het beste van alles, dit is een toestel op een draaivoet. Die eigenschap ontbreekt helaas op veel moderne televisies. Nog een in het oog springend detail: de sounbar die onderaan het scherm hangt.

Wie toch liever een variant met de vleugelvoetjes heeft, kiest voor de PUS7101. Die moet het echter met iets minder muziekvermogen stellen, en zonder soundbar stellen.

Geen verrassingen bij de aansluitingen. De Philips biedt vier HDMI-aansluitingen, twee achteraan en twee opzij. Die eerste twee zijn klaar voor Ultra HD-content.Drie USB-poorten, waarvan één USB 3.0 vind je opzij en achteraan. De meeste aansluitingen staan naar onder en opzij gericht, wat wandmontage vergemakkelijkt. Enkel de oudere analoge aansluitingen staan naar achter gericht.

,

De opvallendste verandering is de nieuwe remote. Die is nog steeds tweezijdig, met vooraan de klassieke toetsen en achteraan een toetsenbord, maar is wat minder luxueus. Hij maakt geen gebruik meer van RF, maar valt terug op infrarood. Goed richten is dus van belang, ook als je het toetsenbord gebruikt. Vooral dat laatste was soms lastig, ten dele omdat we al een tijdje gewend zijn dat richten overbodig is voor Philips-tv’s. De remote is heel licht in de hand, maar ook de vorm is aangepast, en dat valt ons wat tegen. De toetsen staan erg dicht bij elkaar, zodat je nauwelijks voelt of je vinger correct staat. De d-pad doet niet langer dienst als een touchpad, maar daar zijn we niet rouwig om. Android is net zo makkelijk met de d-pad te bedienen, en het is heel wat minder verwarrend dan de wisselvallige touchpad.

Aan Android is voorlopig niets veranderd, de interface loopt meestal vrij vlot op deze televisie, al kan hij af en toe even aarzelen. De quad-core Mediatek MT5890 chipset met 1,6GB geheugen is net voldoende krachtig. Philips biedt naast het Android Home-menu ook een eigen tv-menu, dat een alternatieve toegang geeft tot een aantal functies, zoals je opnames, cloud explorer, de tv-gids en de aanbevelingen van ‘top picks’.

Deze Philips is nog steeds uitgerust met Android 5.1, maar zou later toch een upgrade naar Android 6 krijgen. Wanneer is nog niet duidelijk. Tot dan blijven we Android iets te zwaar vinden als interface. Maar Google Cast, en het degelijke app-en game-aanbod zijn wel troeven.

,

Met Pixel Precise Ultra HD beeldverwerking zit de PUS7181 een niveau onder de topmodellen, maar je boet daarbij erg weinig in aan prestaties. De processor levert uitstekende deinterlacing voor video- en filmbeelden, maar liet enkel een steekje vallen bij het detecteren van 30fps-content, een fout die we niet te zwaar aanrekenen. De ruisonderdrukking is goed, en je kan de scherpte met zachte hand gebruiken om wat extra detail naar voor te brengen. Een scherpte-instelling van twee, en in de gevorderde instelling Ultra Resolution aanzetten leek ons een uitstekend resultaat te geven.

De bewegingsscherpte is erg goed, zelfs van hetzelfde niveau als de 8000-reeks . Dat betekent dat je een beetje detail verliest in snelle actiescènes. Bewegende objecten hebben soms een licht wazige rand. Wil je ook het schokken in pan-beelden vermijden, activeer dan Perfect Natural Motion op de medium stand. Zo vermijd je overdadige artefacten van de motion interpolation, maar krijg je toch erg vloeiende beelden.

,

De 55PUS7181 gebruik een IPS-scherm. Die schermtechnologie is gekend omwille van zijn ruime kijkhoek, maar beperkt contrast. Philips combineert dit met een edge-led en globale dimming. Ten opzichte van de gelijkaardige modellen van LG, die gebruik maken van lokale dimming in kolommen, heeft dit voor-en nadelen. Het meest zichtbare nadeel is dat de Philips het beperkte contrast van het IPS-scherm maar gedeeltelijk kan compenseren. In de Movie-beeldmode haal je net 1.300:1, perfect in lijn met de verwachtingen. Door de Contrast Mode op Best Picture te zetten haal je dat omhoog naar ongeveer 1.750:1, een verbetering, dat wel, maar het blijft eerder matig. Het grote voordeel van globale dimming, zeker op een scherm met beperkt contrast, is dat je geen of nauwelijks dimming-effecten merkt. De Philips blijft dus gespaard van kolommen van licht die over het scherm dwalen in donkere scenes, zeker bij ondertitels. De Philips is op zijn best met kleurrijke heldere content, en bij een beetje omgevingslicht. Bij verduistering en in donkere scenes weegt het beperkte contrast onvermijdelijk door.

Het scherm heeft een degelijke uniformiteit, maar er is een klein beetje wolkvorming mogelijk in de hoeken. Op ons model was de linkerbovenhoek en rechteronderhoek steeds wat verlicht. De Movie-mode levert een prima basis. De grijsschaal is iets te koel, maar dat zal nauwelijks opvallen. Het kleurbereik is goed, maar de kleuren zijn licht onderverzadigd en te donker, iets wat net zichtbaar is in rood en groen. De prestaties blijven over het algemeen net binnen de toegestane limieten. Je kan eventueel de Kleur-instelling een paar tikken hoger zetten. Dat combineer je met de Best Picture Contrast Mode en Perfect Contrast op de laagste of middenste stand geeft je net dat beetje extra punch. De Philips biedt ook een gekalibreerde ISF-dag en nacht beeldpreset, maar die presteren niet beduidend beter dan de Movie-mode. Ook voor die presets gelden bovenstaande aanbevelingen.

,

In de middenklasse spreken we niet zo zeer van een HDR-tv, dan wel van een HDR-compatibele tv. De toestellen leveren een te lage piekhelderheid, of een te beperkt kleurpalet om van een echte HDR-tv te kunnen spreken. En de PUS7181 is daar geen uitzondering op. Met een maximale piekhelderheid van 382 nits, zowel op volledig scherm als op een kleiner deel van het scherm, zit hij echt wel onderaan het bereik van wat we nog HDR-vaardig kunnen noemen. Ook het IPS-scherm doet hem geen goed, het beperkte contrast van dit schermtype heeft een nadelig effect op de HDR-weergave. De Philips heeft met 89% DCI-kleurbereik wel een vrij breed kleurpalet, het is zelfs groter dan dat van de 65PUS8901. Het einderesultaat levert iets rijkere kleuren, met een aanvaardbare helderheid en contrast.

,

De luidspreker onder de tv levert een degelijke klank, maar verwacht geen echte soundbar. De basweergave is net toereikend, maar bij stevige gitaar- en drumcombinaties moet het systeem zich nipt gewonnen geven. Dialogen en achtergrondmuziek zijn wel prima.

De driezijdige Ambilight verlicht de wand achter de tv en doet het beeld groter lijken. Je kan hem ook gebruiken voor muziek, ideaal om je feestjes een unieke sfeer te geven. Bij alle Philips-modellen is 3D geschrapt, we vinden het geen groot verlies. Wie een ruime 3D-collectie heeft, en fan is, is dus gewaarschuwd. De Philips kan zijn set tv-tuners opnemen naar USB-harde schijf en live tv pauzeren, maar de tv beschikt slechts over een tuner, dus kijken en tegelijk iets anders opnemen is niet mogelijk. Hij beschikt wel over een multiroom-functie voor zijn tv-tuners en hij doet daarbij dienst als client en als server.

Bezit je een uitgebreide muziek-of filmbibliotheek, dan zal de mediaspeler goed van pas komen. Bij de audio-formaten ontbreekt enkel Apple Lossless. Voor video laat hij zich van zijn beste kant zien, en kan hij overweg met alle moderne formaten, ook in Ultra HD en zelfs HDR. Via Android kan je ook Plex, VLC of Kodi installeren als je een nog beter gepolijste gebruiksinterface wil. 

,

De Philips 55PUS7181 is een mooi uitgerust Android-toestel dat prima past in zijn prijscategorie. De centrale stand met draaivoet is een kleine troef. De beeldprestaties zijn puik, al mocht de kalibratie een tikje beter. Het beperkte contrast is absoluut geen handicap voor typisch huiskamergebruik, maar wel als je een thuisbioscoop-ervaring zoekt. De HDR-ondersteuning profiteert van het vrij ruime kleurbereik, maar door het beperkte contrast en lichtopbrengst kan ze net niet die sterke indruk achterlaten. Een echte middenklasser dus, die zelfs al wat naar de toekomst kijkt. Ambilight zorgt voor de unieke toets.

,

Wat: Ultra HD Edge LED-LCD-tv

Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak

Aansluitingen: 4x HDMI (1xARC/MHL, 2x v2.0a), 1x Component, 1x Scart, 1x composiet, 1x stereo cinch, 1x stereo minijack, 1x optisch digitaal uit, 3x USB (1x v3.0), 1x hoofdtelefoon, 2x antenne

Extra’s: WiFi (802.11n) ingebouwd, Android TV, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, In House Streaming (Client & Server), HDR10

Afmetingen: 1.233 x 788 x 205 mm (incl. voet)

Gewicht: 25,2 kg (incl. voet)

Verbruik: 97 / 0,3 watt (Energielabel A)

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.