Redactie

Sony Reader komt naar België

Sony is van plan om zijn elektronische boekenlezer Sony Reader in België op de markt te brengen. Waarschijnlijk gaat dit volgend jaar gebeuren. Dat heeft een medewerker van Sony Benelux tegen ZDNet gezegd tijdens de Nederlandse marktlancering van het toestel.
 
De Japanse elektronicagigant werkt in Nederland intensief samen met Bol.com. De webwinkel verkoopt sinds woensdag de Sony Reader Pocket Edition en de Sony Reader Touch Edition. Tevens lanceerde Bol.com een aanbod van tienduizenden Nederlands- en Engelstalige elektronische boeken.

Sony zoekt ook in ons land een goede partner voor de verkoop van zijn elezer, zei een medewerker woensdag. Volgens hem komt het toestel volgend jaar onze kant op.

Boek.be 
De Morgen berichtte eerder deze maand dat boek.be en boekenbank.be eind september omgebouwd worden tot een platform waarop elektronische boeken gekocht kunnen worden. Boek.be zou tevens in gesprek zijn met Sony om de Sony Readers in de boekhandels te krijgen.

Hans den Heijer, PR-manager Sony Nederland, wil niets van dat alles bevestigen. Volgens hem is het nog maar de vraag of de Belgische marktlancering van de Sony Reader zal plaatsvinden in samenwerking met een provider zoals Bol.com. 

HIj benadrukt dat de Nederlandse lancering van de Sony Reader veel tijd in beslag heeft genomen. Een Belgische marktintroductie zal nog wel langer duren dan een maand.

Open standaard
De Sony Reader Pocket Edition en de Sony Reader Touch Edition werden eerder in onder meer de Verenigde Staten geïntroduceerd. De twee varianten van het toestel ondersteunen beide het PDF-formaat van Adobe, Word en JPEG. De duurdere Touch Edition kan tevens MP3- en AAC-bestanden afspelen. Ook wordt het EPUB-formaat ondersteund.

EPUB is een op XHTML gebaseerde open standaard om content aan te bieden die zich automatisch aanpast aan de grootte van een scherm. Het formaat ondersteunt DRM-technieken waarmee het gebruik van content beperkt kan worden door de aanbieder. Een EPUB-bestand bestaat uit drie onderdelen: OPS, OPF en OCF.

OPS staat voor Open Publication Structure en bevat de content in XHTML vorm. Het Open Packaging Format beschrijft in XML-formaat de structuur van het .epub-bestand. Die twee onderdelen worden samengepakt in zip-formaat middels het Open Container Format (OCF) zodat een compleet boek als één bestand kan worden aangeboden.

,

Digitale boeken
Bij Bol.com zijn momenteel tweeduizend Nederlandstalige boeken beschikbaar en zo’n tienduizend Engelstalige. Volgens directeur Daniel Ropers is uitgevend Nederland helemaal ‘om’, en zijn "honderden mensen in de boekenbranche" momenteel drukdoende om hun boeken te digitaliseren. "Ik verwacht dat voor het eind van dit jaar er nog duizenden boeken in de Nederlandse taal bij zijn gekomen."

Wie meer zoekt, kan duiken in de honderdduizenden Engelstalige titels die Google aanbiedt in samenwerking met Sony. Daarvoor is de Ebook Library Software nodig die hier wordt aangeboden.

Beveiliging
Op de veelgestelde vragen over digitale boeken van Bol.com wordt wat meer ingegaan op de bescherming. Voor de digitale boeken wordt gebruik gemaakt van Adobe DRM.

Om digitale boeken te gebruiken heb je een ID van Adobe nodig. De aanschaf wordt vervolgens niet gekoppeld aan de Reader, maar aan je Adobe ID. Zo kun je de titel middels je Adobe ID op maximaal vier apparaten autoriseren. Daarna is een telefoontje aan de helpdesk nodig om te vragen of je er meer krijgt.

Per boek wordt door de uitgever aangegeven of je het recht hebt dit af te drukken of niet. De aanbieder kan eventueel bepalen dat slechts een beperkt deel van een boek af te drukken is.

Digitale boeken mogen na aankoop niet geruild worden. De DRM wordt alleen ondersteund onder Windows (2000, XP en Vista) en Mac OS X (10.4.10 of 10.5). Andere besturingsystemen worden niet ondersteund.

Tweedehands doorverkopen van een digitaal boek is vooralsnog niet voorzien. Wel is het mogelijk om een digitaal boek ‘uit te lenen’ door bij een ander jouw Adobe ID op zijn reader te zetten en vervolgens het gewenste boek te activeren. Dit gaat van de vier toegestane activaties af.

Hoge prijs
Curieus aan de lancering is de dollarkoers die Sony en Bol hanteren voor de Readers. De prijs van de Sony Reader Pocket Edition, die in de Verenigde Staten op 199 dollar ligt, komt in Europa op 199 euro uit. De Sony Reader Touch Edition, die voor 299 dollar over de toonbank gaat, kost in Europa 299 euro.

Met een bijdrage van Merijn Gelens

Update 14:40 uur: Reactie Hans den Heijer toegevoegd

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.