Redactie

Web Sheriff: rechtschapen beschermer van auteursrecht

Het gaat hard tegen hard in het gevecht tussen copyrighthouders en de mensen die beschermd materiaal illegaal verspreiden. Web Sheriff, dat onlangs Prince nog bijstond in zijn strijd tegen piraterij, kiest liever voor de vriendelijke aanpak dan met dwangbevelen op de deur te bonzen.

De agressie waarmee piraten en copyrightbeschermers elkaar te lijf gaan, bereikte vorige week een nieuw niveau. Een groep hackers brak in bij MediaDefender, een van de meest aanwezige beschermers van de entertainmentindustrie, en gooide zijn interne mailverkeer op het internet. Uit de vertrouwelijke correspondentie bleek Hollywoods zware jongen op grote schaal denial of service (DDOS)-aanvallen, honeypots en spamaanvallen te gebruiken om P2P-organisaties af te stoppen.

John Giacobbi, directeur van het Britse Web Sheriff, is er de man niet om naar om de methoden van zijn collega’s af te keuren. Hij kiest zelf voor een andere aanpak. “We proberen wat beleefder te zijn”, zegt hij. “We hebben een goede verstandhouding met de meeste P2P-sites en webloggers. Als we ze vragen om materiaal te verwijderen, reageert het grootste gedeelte van hen meteen. In sommige gevallen geven ze ons toegang tot hun database en verwijderen we het materiaal zelf.”

Snel in actie
De Web Sheriff rijdt het vaakst uit om media te verwijderen die voor de officiële verschijningsdatum al op het web te vinden zijn. Volgens Giacobbi staan liedjes van populaire artiesten gemiddeld twee tot vier maanden te vroeg online. De Brit verdenkt vooral journalisten die vooraf een promotionele kopie in handen krijgen.

Zodra de copyrightbeschermer een doelwit krijgt aangereikt door filmstudio’s of platenmaatschappijen, moet hij snel handelen. De staf van Web Sheriff stuurt een verzoek naar grote BitTorrentsites als TorrentSpy en IsoHunt, waarin ze vragen om het materiaal te verwijderen. Deze zoekmachines bieden geen illegaal materiaal aan, maar verwijzen alleen naar de locaties waar het te vinden is.

De eigenaar van IsoHunt, de Canadees Gary Fung, noemt Jacobbi en de zijnen de whitehatters van de antipiraterijorganisaties. “Voor mij zijn de mensen van Web Sheriff de ‘good guys'”, vindt hij. “Ze sturen verwijderverzoeken op verzoek van copyrighthouders. Daar zie ik niets verkeerds in. Dat is heel wat anders dan MediaDefender, dat tactieken gebruikt die waarschijnlijk illegaal en zeker niet beleefd zijn.”

Opvoeden
De Britten zijn heel wat aardiger dan sommige collega’s, maar dat betekent niet dat ze enkel vriendelijke verzoeken versturen. Prince huurde Web Sheriff in om YouTube, eBay en The Pirate Bay aan te klagen voor voortdurende schending van zijn auteursrechten. De laatstgenoemde website is meteen ook de enige P2P-groep waar Giacobbi naar eigen zeggen geen goede contacten mee onderhoudt.

“Het grootste gedeelte van de verspreiding wordt gedaan door enthousiaste fans. We proberen ze op te voeden over de schade die ze kunnen aanrichten”, geeft Jacobbi aan. “We schatten dat The Pirate Bay 75.000 dollar per maand verdient aan reclame. Waarom mogen zij wel geld verdienen aan beschermd materiaal en de platenmaatschappijen niet? Ze krijgen binnenkort waar ze recht op hebben. Ze zullen uiteindelijk uit de lucht worden gehaald.”

Met een bijdrage van Greg Sandoval van CNet.com

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.