Redactie

België leert van Britse aanpak tegen opnames in filmzalen

In samenwerking met de Belgische filmdistributeurs start antipiraterijorganisatie BAF een campagne gericht op het grote publiek, maar ook op het bioscooppersoneel. De organisatie wil meer aandacht voor illegale opnames in de filmzaal.

Camcording, ofwel het opnemen van films in de bioscoopzaal, is verantwoordelijk voor negentig procent van het illegale filmaanbod op het internet. Daarom wil BAF er vanaf eind dit jaar meer aandacht aan besteden. In het Verenigd Koninkrijk is FACT, de Britse tegenhanger van BAF, al anderhalf jaar bezig met het informeren van zowel de kijkers als het bioscooppersoneel en zelfs de politie.

“Het probleem in het verleden was vooral dat de mensen onvoldoende geïnformeerd waren”, zegt Simon Brown, hoofdonderzoeker bij FACT. “Vóór onze campagne was er bijvoorbeeld toevallig iemand betrapt. Toch kon de man de zaal verlaten en liet hij zijn videocamera achter in de zaal. Het personeel besefte waar de man mee bezig was en besloot de film te wissen, terwijl dit essentieel bewijsmateriaal was.”

Waarschuwingen
FACT heeft zich daarom toegelegd op een grote bewustzijnscampagne. “In de filmzalen worden waarschuwingen opgehangen. Het personeel en zelfs de politie krijgen extra trainingen en informatie”, zegt Brown. Het opmerkelijkst aan de methode van FACT is dat er een kliklijn is voor wie (anoniem) een vorm van piraterij wil melden. Ook wordt het personeel financieel gemotiveerd. Wie een filmpiraat betrapt, kan er tot vijfhonderd pond (724 euro) mee verdienen.

Een kliklijn komt er niet in ons land. Voor het beloningssysteem heeft BAF wel interesse, al wordt hier momenteel nog over onderhandeld met de filmzalen. De campagne in België richt zich vooral op het informeren en sensibiliseren van het bioscooppersoneel en het publiek. “Dit doen we door spotjes vlak vóór de film te tonen, maar ook met affiches in de bioscoopcomplexen”, zegt Didier Bailly, voorzitter van BAF. “We starten binnenkort al met opleidingen voor het bioscooppersoneel en de politiediensten.”

Speciale lamp
In Groot-Brittannië is men al langer bezig met het bestrijden van camcording en heeft men al meer methodes bedacht. Brown: “We gebruiken ook materiaal om opnames te blokkeren. Zo plaatsen bioscoopeigenaars in sommige zalen een speciale lamp achter het filmgordijn. Hierdoor kan je de film bijna niet zien met een camera.” Een andere techniek is het markeren van de filmrol. “Door in een bepaalde scène het beeld te markeren met een aantal puntjes, kan de plaats van opname achteraf getraceerd worden”, zegt Brown. “Zo kunnen we achterhalen welke films op welke plaatsen zijn opgenomen.”

Dat de Belgische mentaliteit rond het downloaden niet verandert door één campagne, beseft Didier Bailly van BAF zich goed. “We bekijken het op lange termijn. In eerste instantie richten we ons op de bioscoopganger zelf. Maar we zijn blij met de recente evoluties. Zo bevat de recente schoolbrochure rond veilig internet voor het eerst ook informatie over auteursrecht.”

De campagne komt er in het hele land. Omdat de posters en spotjes in twee talen verschijnen, sluit BAF zelfs niet uit dat Nederland en Frankrijk binnenkort de campagne overnemen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.