Niet alle toestellen van Sony gebruiken het nieuwe ‘Wedge’-design. Maar toch wijkt ook de W705 op verschillende vlakken af van wat we gewend zijn. Het toestel is bovenaan erg dun, maar onderaan koos Sony resoluut voor meer ruimte. De televisie is er bijna zeven centimeter dik.
Ondanks die ruimte gebruikt de Sony een externe voeding, eerder een zeldzaamheid bij televisies. Het kader is afgewerkt in gesatineerd zwart, met bovenaan een accentlijn in geborsteld metaal. Weg zijn ook alle scherpe randen van het ‘Sense of Quartz’ ontwerp van vorig jaar, dit jaar is er gekozen voor wat rondere vormen. De opengewerkte voet in gechromeerd metaal oogt fijn en stijlvol. Bovendien kan hij ook dienst doen als muurbeugel, Sony levert daarvoor alle nodige onderdelen.
Geen verrassingen bij de aansluitingen. Vier HDMI-aansluitingen, allemaal naar onder en opzij gericht leveren voldoende aansluitmogelijkheden. Andere aansluitingen staan naar achter gericht. Het toestel is verder voorzien van twee USB-aansluitingen, draadloos en bedraad internet en WiFi Direct, zodat alle modern comfort aanwezig is.
,
Sony startte vorig jaar met het oppoetsen van zijn gebruikersinterface. Ook dit jaar zijn er duidelijke verbeteringen. Het ‘Home’ menu is nu mooi georganiseerd en geeft op vier pagina’s een overzicht van de beschikbare kanalen en media, onderverdeeld in films, muziek en foto’s. In de media-tabs vind je USB- en DLNA-media terug. Daarnaast kan je in de foto-tab gebruik maken van Sony’s fotodienst PlayMemories Online, en in de muziek-tab kan je genieten van Sony’s Music Unlimited of Vevo. Het toestel reageert prompt en de interface volgt snel, maar omdat er regelmatig content van het internet getoond wordt, moet je af en toe toch even geduld hebben.
Rechts bovenaan vind je de iconen voor de technische instellingen. De menu’s zijn uitgebreid zodat je heel wat kan instellen. Loop daarom zeker eerst even door de handleiding, die is via de ‘i-manual’ toets te bereiken.
Wil je gewoon snel wat content ontdekken, dan is er de ‘Discover’-toets. Die toont onderaan het scherm een lint met voorstellen van tv-programma’s. Door naar beneden te scrollen krijg je voorstellen voor radio, YouTube, of 500pix (foto’s).
Bedienen via de smartphone of tablet is ook mogelijk dankzij de ‘TV SideView’ app. De geeft je naast een remote ook een programmagids, en een snelle manier om apps te starten op de televisie. Bovendien kan je hem ook gebruiken om door je DLNA-content te bladeren en die media af te spelen op je televisie.
,
De Sony KDL-42W705B kan zich zonder enige schroom naast duurdere toestellen plaatsen. In de scene-preset ‘bioscoop’ en beeldmode ‘bioscoop 1’ zijn de kleuren erg accuraat en is de grijsschaal bijna perfect. Ze vertoont een hele licht groene tint, vooral in de heldere delen van het beeld. Dat probleem was eenvoudig te corrigeren. Merk je ook wat groene tint in wit, ga dan naar de gevorderde beeldinstellingen, selecteer ‘witbalans’ en laat ‘G-gain’ 2 of drie punten zakken. We merken ook dat Sony een donkere gammawaarde koos in deze beeldmode. Daardoor hebben de beelden iets meer contrast en zijn middentinten iets donkerder, zeker geen slechte keuze voor een film-beeldmode. Zwartwaarde en contrast zijn overigens uitstekend. Opgelet met de kijkhoek, je verliest vrij snel contrast, maar kleuren blijven degelijk.
De beeldverwerking laat een steek vallen door haar matige deinterlacing prestaties. Daardoor is het mogelijk dat je af een toe wat trapjeseffect ziet op schuine lijnen. In synthetische testbeelden was dit erg zichtbaar, in gewoon materiaal veel minder. Doe er nog uitstekende ruisonderdrukking bij, zowel voor willekeurige als voor compressieruis en het resultaat zou al uitstekend zijn. Maar deze Sony gebruikt ook ‘Reality Creation’, net als zijn duurdere broers. Daarmee benadruk je detail zonder valse effecten te creëren en het resultaat is, zeker bij HD-bronnen soms erg knap.
De enige plaats waar je echt iets inlevert is de bewegingsscherpte. We vinden in de menu’s geen ‘Motionflow’ terug. De testbeelden tonen dan ook veel vervaagd detail en panbeelden blijven schokkerig. Diep in de menu’s vinden we wel de ‘LED-bewegingsmodus’. Sony gebruikt dan een zogenaamde ‘black frame insertion’-techniek om bewegende beelden scherper te maken. Helaas laat je die instellingen beter af staan. Ja, je wint er veel detail mee, maar je ziet de beelden als het ware dubbel. Dat is nog storender dan vage randen. Maar nog erger is het dat het beeld enorm veel helderheid verliest. Niet gebruiken dus.
Van deze compacte set verwachten we geen gigantische klankprestaties, maar ook hier worden we aangenaam verrast. Voor televisie en film is de klank voldoende rijk en er zit zelfs behoorlijk wat bas en een lichte surround-ervaring in. Voor muziek daarentegen is de set niet aan te raden.
,
Een opvallende weglating op dit toestel: geen 3D-mogelijkheden. Persoonlijk zijn we daar niet rouwig om, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Ook voor de rest kan de Sony niet echt uitpakken met spectaculaire extra’s. Op de remote vind je een ‘Football’-toets. Die activeert een beeld- en geluidsmode specifiek voor voetbal, ongetwijfeld ter voorbereiding van het FIFA WK in Brazilië. De digitale tuners zijn zeer volledig, en op te nemen naar USB harde schijf.
De mediaspeler scoort prima, en is perfect bruikbaar voor het gros van al je medianoden, of je nu via USB of DLNA gaat. Voor audiobestanden zagen we graag nog ondersteuning voor FLAC, de enige ontbrekende schakel. Bij de videobestanden moet je Divx mijden, al kan je wel xvid gebruiken. Verder doorliep de speler met glans onze testbestanden. Wie externe ondertitels wil gebruiken kan dat enkel via USB, via DLNA worden enkel interne ondertitels weergegeven.
De internet-content bij Sony kan je moeilijk mager noemen, maar anderzijds ontbreken er veel grote namen. Zo vinden we nog steeds geen enkele degelijke film op aanvraag dienst. YouTube, Vimeo, Muzu, Mubi en Vevo vormen je alternatief. Bij de muziekdiensten geen Spotify of Deezer, die maken plaats voor Sony’s eigen Music Unlimited.
?
Wil je je smartphone of tablet wil aansluiten op het grote scherm? Dat kan, één van de HDMI-aansluitingen ondersteunt MHL. Of je kan gebruik maken van Miracast als je liever draadloos werkt.
,
Voor deze prijs biedt de Sony heel wat. Je moet het zonder 3D stellen, en bewegingsscherpte is waar je het meest aan kwaliteit inboet. Maar daartegenover staat wel uitstekend contrast, prachtige kleuren en degelijke klank. Gekoppeld aan een goede gebruikservaring is dit een mooie middenklasser.