Geluid

Review: Loewe Speaker 2go

Vermoedelijk zouden we wel elke dag een draagbare speaker met Bluetooth kunnen testen, toch als we afgaan aan de stortvloed van persberichten van nieuwe producten in dit segment. Dat Loewe mee op de kar springt, verbaast dus niet. Maar toch kijken we op als we de Speaker 2go uitpakken.

Qua afmetingen (240 x 105 x 51 mm) verschilt de Speaker 2go nauwelijks van andere Bluetooth-speakers, zoals Bose's SoundLink II of Samsung DA-F60 (beide behandeld in onze massatest mobiele speakers in FWD48, hier te koop). De behuizing is echter iets apart, want samengesteld uit stukken aluminium. Zeker de zilverkleurige editie – er is ook een zwarte – kan ons bekoren. De Speaker 2go oogt gewoon zeer stijvol en tegelijkertijd als een hommage aan de hifidesigns van de jaren zeventig. 

Het deelt nog iets met apparatuur uit die tijd: het gewicht. De Speaker 2go is opvallend zwaar. Of komt toch zo over: toen we de Loewe oppikten vonden we het een zwaargewicht, maar toen we het gewicht van 1,3 kg vergeleken met die van de Bose of Samsung bleek er geen verschil te zijn. Wellicht zit de gewichtsdistributie wat anders bij de Speaker 2go, en geeft dat een ander subjectieve indruk.

,

De Speaker 2go is een Bluetooth-speaker, wat wil zeggen dat je het wellicht vanaf een smartphone of tablet draadloos met muziek bevoorraadt. Andere Bluetooth-bronnen, zoals een laptop of een iPod Touch, kunnen natuurlijk ook. Achteraan is een 3,5 mm ingang om een speler met een kabeltje te verbinden en een USB-ingang. Die laatste dient enkel om eventueel een telefoon of tablet op te laden – handig voor op reis, want dan kan je een adapter thuislaten.

Gelukkig verloopt het opzetten van een verbinding tussen een Bluetooth-speaker en een bron tegenwoordig meestal probleemloos. Zo ook bij de Loewe: knopje even ingedrukt houden, zoeken op de smartphone en de verbinding bevestigen.

Bij deze Loewe kan, net zoals bij speakers van Sony en Samsung, het nog simpeler. De speaker is uitgerust met NFC, zodat je compatibele telefoons en tablets er gewoon tegen moet tikken om een verbinding te maken. Het kan niet eenvoudiger. De lijst van NFC-compatibele telefoons groeit elke dag, en omvat toestellen van HTC, Nokia en Samsung. Apples moet je nog op de klassieke wijze verbinden.

Bovendien is de Speaker 2go Apt-x-compatibel. Deze codec voor het versturen van kwalitatieve audio over Bluetooth is eveneens aan een opmars bezig, en belooft beter geluid dan bij de normale Bluetooth-audioverbindingen. Ook hier is vereist dat de bron Apt-x ondersteunt; HTC en Samsung zijn momenteel de grootste believers.

Nog een handigheid: de Speaker 2go kan je gebruiken als speaker voor je telefoon. Het bevat dus een microfoon. Dat kan nuttig zijn als je de Loewe-speaker op je bureau hebt staan.

,

Loewe durft op sommige audiospullen van hen wat doorgedreven processing hanteren, wat niet altijd geslaagd is. Bij de Speaker 2go horen we echter een zuiver geluid, met bassen die karakter tonen maar niet overdreven aanwezig zijn. Voor mij mocht het nog een tikkeltje meer zijn in het laag, maar dat is misschien persoonlijke smaak.

De algemene indruk is toch een van een eerder verfijnde klank, die tracks als 'Mia' van Gorki, 'Cherokee' van Cat Power, en 'Le Rat et la Princesse' van Riff Cohen goed tot hun recht laten komen. Zoek je iets opzwepend, dan moet je het volume wat hoger zetten of opteren voor een meer basgerichte speaker.

De Speaker 2go blijkt bovendien aardig luid te kunnen spelen, zonder het echt op vervorming te kunnen betrappen. Misschien heeft dat te maken met de 40 watt die de twee kanelen plus sub verspreiden volgens de specificaties van Loewe. We zouden het niet graag deze speaker laten slingeren op een strand – daarvoor is het geheel teveel gericht op salongebruik – maar het kan qua aanwezigheid zeker dienen voor buiten. 

 

,

De Speaker 2go klinkt redelijk goed voor een speaker van deze grootte (tenzij je echt een zware basliefhebber bent), oog zeer mooi en kost met een prijskaartje van 299 euro hetzelfde als heel wat vergelijkbare speakers. De autonomie van acht uur is goed, al scoort de Samsung DA-F60 als grote uitzondering op dat vlak merkbaar beter.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.