Als je één ding kan zeggen van de Logitech UE 9000, dan is het wel dat hij er markant uitziet. De combinatie van vloeiende lijnen, hoekige vormen, zwarte glanslak en onderdelen uit geborsteld aluminium doet ronduit futuristisch aan. Helaas blijken de zwarte delen wel uitermate gevoelig te zijn voor vingerafdrukken.
De opvallend solide constructie en stevige dimensies laten zich voelen op de weegschaal, waardoor de UE 9000 de zwaarste set in dit gezelschap is. Dat heeft gelukkig geen al te grote gevolgen voor het draagcomfort dankzij de strakke pasvorm die perfect aansluit op het hoofd maar toch niet voor te veel druk zorgt.
De ingebouwde batterij kan via USB worden opgeladen en heeft een autonomie van zo’n 10 uur. Gevoelig minder dan bij de AKG, maar deze UE 9000 is dan ook een draadloze hoofdtelefoon – al kan hij ook bekabeld worden gebruikt met de meegeleverde audiokabeltjes.
Dat betekent dat er ook heel wat meer toetsen op de hoofdtelefoon staan, zoals een goed bereikbare volumeregelaar en een listen-through knop die omgevingsgeluid binnenlaat via de microfoons in de UE 9000. Daarmee wordt het mogelijk om met je omgeving te communiceren zonder de hoofdtelefoon af te zetten. Vreemd genoeg blijkt het dan weer niet mogelijk om draadloos te luisteren zonder noise-cancelling.
De noise-cancelling doet haar werk alvast naar behoren, zij het in een nogal klein gebied van het frequentiespectrum: met laagfrequente stoorgeluiden maakt ze iets efficiënter komaf dan de AKG, maar menselijke stemmen en hoogtonige geluiden komen duidelijk harder door dan bij die laatste. Bovendien lijkt de Logitech ‘eigen geluiden’ zoals voetstappen iets te versterken, wat behoorlijk irritant kan zijn wanneer je de hoofdtelefoon niet alleen gebruikt wanneer je in een zetel zit.
Klankmatig scoort de UE 9000 zeker niet verkeerd: de Bluetooth-verbinding zorgt voor een wat mindere resolutie en dat hoor je wel degelijk, maar er zit wel lekker veel detail in het geluid dat verder ook rijk en pittig klinkt. Daarnaast zit er veel gewicht achter bassen zonder ze meteen zwaar te doen overheersen.
Tel daar nog bij dat de noise-cancelling zich niet in negatieve zin laat horen, en je hebt een hoofdtelefoon die vooral de praktisch ingestelde reiziger zal plezieren.