Mobile

Review: AKG K495 NC

Deze chique on-ear hoofdtelefoon – die bekroond werd met een ‘iF product design award’ – rust weliswaar op je oorschelpen, maar dekt ze ook volledig af. Daardoor biedt hij een bovengemiddeld goede passieve geluidsisolatie (dus zonder ingeschakelde noise-cancelling functie), zelfs wanneer er geen muziek speelt.

Bovendien zorgen de malse, met similileder beklede oorpads voor een zacht contact met de oren, terwijl de hoofdband amper voelbaar is. Tel daar nog een opvallend knappe afwerking in leder en geborsteld metaal bij, en deze hoofdtelefoon krijgt de allures van een echt luxe-item dat je gerust naast een B&W P5 of Sennheiser Momentum mag zetten.

Qua functionaliteit is de AKG K495 NC erg minimalistisch: er zit alleen een knop op waarmee je de noise-cancelling activeert. Zelfs die knop ziet er erg fraai uit – je merkt amper dat het een schuifknop is tout court – maar helaas werkt hij erg stroef, zelfs in die mate dat we de schakelaar niet met één hand weten te activeren. We merken voor de volledigheid ook nog even op dat je met deze AKG niet kan bellen; er is geen headsetfunctie aanwezig.

Een duidelijk pluspunt zijn de meegeleverde accessoires, met extra’s zoals een draagtasje, adapterplugs en een USB-laadkabeltje voor de ingebouwde batterij. Met geactiveerde noise-cancelling houdt die laatste het zo’n 40 uur vol, een record binnen deze test. Ook de handige vouwconstructie is een pluspunt: in opgeplooide toestand is dit de kleinste set binnen dit gezelschap.

De noise-cancelling blijkt z’n werk prima te doen met laagfrequente stoorgeluiden, terwijl ook menselijke stemmen duidelijk minder merkbaar aanwezig zijn. Muisstil is de elektronica echter niet, al merk je dat eigenlijk alleen wanneer er geen muziek speelt.

En de klank? Die is zonder meer goed: de K495 NC is een van de meer ruimtelijk klinkende sets in deze line-up, maar legt wel wat extra nadruk op het hoog en laag. Daardoor wint de klank aan punch zonder agressief of uitgesproken bass heavy te worden, terwijl ook dialogen in films goed verstaanbaar worden weergegeven. Alleen bij erg drukke passages kan de klank wat rommeliger worden.

Kortom, een meer dan fraaie hoofdtelefoon die alleen op het vlak van ergonomie en features punten laat liggen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.