Mobile

Review: Asus Eee Pad Transformer Prime

Wordt er over tablets gesproken, dan gaat het vaak over Apple en Samsung. Veel minder aandacht is er voor Asus, misschien wel omdat het merk meer een IT-uitstraling heeft en dus eerder bij een computerafdeling of -winkel te vinden is. Nochtans is hun meest recente tablet, de Transformer Prime, zeker het bekijken waard.

De Transformer Prime is wat ingewikkelder dan de doorsnee tablet die we doorgaans testen. De kern van het verhaal is nochtans heel herkenbaar: een tablet met een 10,1-inch scherm waarop Android draait. Ons testtoestel kreeg tijdens de reviewperiode zelfs een update naar Ice-cream Sandwich (Android 4.0), wat van deze Asus een van de eerste tablets maakt met de nieuwste software van Google. Meteen een troef van dit merk: het brengt in vergelijking met zijn Android-concurrenten heel snel en trouw updates uit. 

Als de Transformer Prime met één ding mag pronken, dan is het wel het scherm. Het gaat hier om een IPS+-scherm dat 1.280 bij 800 pixels toont, wat werkelijk een prachtig beeld oplevert. De kleurweergave is magnifiek en ook de kijkhoeken zijn indrukwekkend. Er is zelfs een plus-modus om de helderheid op te schroeven zodat alles beter leesbaar is wanneer je de Prime buiten gebruikt.

Met de responssnelheid van het Asus-scherm zit het bijzonder goed. Dat is te danken aan de goede schermtechnologie, maar ook aan de andere hardware die in de Prime zit. Niet toevallig is de Transformer Prime de eerste tablet op de markt met een quad-core processor, waar de vorige generatie nog over dual-core chips beschikte. Die technische verbetering is ook merkbaar in dagelijks gebruik, al zijn de snelle reacties ook een gevolg van de beter geprogrammeerde Android 4.0-software.

,

Via de meegeleverde MyNet-app is er volledige ondersteuning voor DLNA. Maar tijdens onze tests presteerde MyNet niet altijd zo denderend. Het had bijvoorbeeld problemen om bepaalde DLNA-servers te detecteren.

Nu heeft DLNA altijd wel iets weg van voodoo: in sommige omstandigheden kan iets werken, in andere niet. Maar het viel wel op dat MyNet niet werkte in situaties waar Samsungs AllNet-app het wél deed.

Op de Prime vind je trouwens nog een aantal My-apps, waaronder eentje om je pc op afstand te bedienen en een streaming muziekdienst. Op zich zijn dit niet meteen zaken waarvoor je per se dit toestel moet kopen, maar het zijn wel mooie extra’s.

Uniek (maar ook geeky) is de keuzemogelijkheid tussen drie snelheden: een eco-stand, een stand voor gebalanceerd gebruik en eentje voor normaal gebruik. Een verschilpunt tussen die drie is de helderheid van het scherm, maar het zou ook een impact moeten hebben op prestaties en batterijverbruik van de Prime. In eco-modus zou de tablet zelfs 14 uur blijven werken, aldus de fabrikant, maar dat hebben wij niet kunnen vaststellen.

Pressreader geeft toegang tot kranten uit een honderdtal landen, waaronder België. Helaas: je mag Belgische kranten niet lezen als je… in België woont. Pressreader is immers een dienst die bedoeld is om buitenlandse kranten te consumeren, en de mensen van de Persgroep en Corelio willen liever dat Belgen naar hun websites of toegepaste apps gaan.

,

Maar wat maakt de Transformer Prime nu zo interessant – en ingewikkeld? Het korte antwoord is ‘een toetsenbord’. Je vraagt je misschien wel af wat een toetsenbord te maken heeft met een tablet, per definitie toch een toestel dat enkel uit een groot aanraakscherm bestaat.

Asus heeft echter iets heel slim gedaan. De Prime kan je inderdaad gewoon als tablet gebruiken, maar ook vastklikken aan een toetsenbord. Het tabletgedeelte zit dan muurvast en kan scharnieren. Er is zelfs een touchpad. Opeens is het dus een laptop geworden, eentje met aanraakscherm.

Dat ‘echte’ toetsenbord blijft een optie – je hebt het niet nodig en het kan altijd verwijderd worden. Het heeft ook geen eigen voeding nodig, in tegenstelling tot Bluetooth-toetsenborden die je met de meeste tablets kan gebruiken. Ten slotte is het klavier die Asus meelevert van degelijke kwaliteit. Het blijft natuurlijk eentje op netbookformaat, wat niet zo ergonomisch is als een klavier van een grote notebook of desktop. Maar je zal er sneller en beter op typen dan via een aanraakscherm.

Je blijft uiteraard nog gewoon met Android werken als het klavier aangesloten is. In die zin wordt de Asus Prime geen 'echte' laptop, omdat je er geen pc-programma's op kan installeren. Maar tegenwoordig is de nood aan zaken als MS Office veel minder dwingend, dankzij allerlei alternatieven in de cloud.

Het klaviergedeelte biedt wel extra aansluitingen die ongewoner zijn op een tablet. Zoals een USB-poort en SD-geheugenkaartlezer.

,

Het is nog te vroeg om al een vergelijking te maken met de nieuwe iPad met zijn Retina-scherm. De nieuwe Apple-tablet moet immers nog effectief op de markt verschijnen, want nog enkele weken duurt. Sowieso biedt de vernieuwde iPad een dramatisch hogere resolutie van 2.048 bij 1.536 pixels. Apple claimt ook dat hun nieuweling sneller is dan eender welke Tegra 3-tablet (zoals de Prime). Wij vermoeden echter dat het eventuele snelheidsverschil niet zo relevant zal zijn.

De concurrentiestrijd zal vooral rond het scherm en het app-aanbod gaan. Het eerste argument wint Apple, zonder twijfel, maar het Asus-scherm is wel van een hoog niveau. Ik vermoed dat quasi niemand die met de Transformer Prime aan de slag gaat zal denken: "wow, dit ziet er slecht uit".

De nieuwe Android-versie (die overigens ook naar tablets van andere merken komt) maakt de Prime gelikter en responsiever dan vorige Android-tablets. Het app-aanbod blijft qua kwantiteit ook niet ver achter op Apple. Wel is het zo dat voor de iPad een aantal apps bestaan die qua afwerking en mogelijkheden geen vergelijk hebben bij Android. Zoals de pas voorgestelde iPhoto-app bijvoorbeeld, of Garageband. Je moet zelf uitmaken of je die apps belangrijk genoeg vindt.

,

En dan is er nog de grootste troef van de Asus Tranformer Prime: de veelzijdigheid qua gebruik. Naar mijn gevoel is de Prime een uitstekende keuze voor mensen die langs een kant hun laptop willen vervangen door een lichter toestel, maar toch aardig wat tekst moeten invoeren.

Wel is het zo dat de combinatie van een tablet en afneembaar toetsenbord de Asus heel wat zwaarder maakt dan een doorsnee tablet: 1,1 kg versus 500 tot 700 gram. Dat is ook een reden waarom ik vermoed dat het toetsenbord in woonkamersettings – waar het vooral draait rond mediaconsumptie en internetgebruik – een minder belangrijke rol gaat spelen. 

De eindconclusie mag echter duidelijk zijn: als er één tablet is die op dit moment een echt alternatief voor de iPad kan vormen, dat is het wel deze Asus. Zijn grote merite is zijn originaliteit.

,

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.