Geluid

Focal lanceert Spirit One hoofdtelefoon


We hebben er even op moeten wachten maar na twee jaar research is hij er eindelijk: de Spirit One, de eerste hoofdtelefoon van luidsprekerspecialist Focal.

Een ontwikkelingsperiode van twee jaar lijkt op het eerste zicht behoorlijk lang voor een hoofdtelefoon, maar het gaat dan ook om een primeur voor de Franse firma. In zijn 32-jarige bestaan heeft Focal immers nog nooit een hoofdtelefoon gemaakt, en met de Spirit One wilde Focal het van de eerste keer goed doen.

De Spirit One is trouwens geen alleenstaande inspanning van Focal: op termijn wil het meer hoofdtelefoons op de markt brengen, met duurdere modellen die boven deze Spirit One gepositioneerd zullen worden.

Oui monsieur, la classe!
Als je de Spirit One bekijkt ziet hij er best wel luxueus en stijlvol uit. Deze gesloten over-the-ear hoofdtelefoon is afgewerkt in geborsteld aluminium en zwart similileder. De schelpen roteren op hun as voor een perfecte pasvorm naar je hoofd.

In navolging van de B&W P5 mikt ook Focal op veeleisende mobiele gebruikers. Dat wordt onder andere duidelijk gemaakt door het 'Made for iPod/iPhone/iPad'-zegel. Op het snoer zit ook nog een microfoon en een afstandsbedieningen voor je iApparaat. Ook de impedantie van 32 ohm en gevoeligheid van 104dB (1mW @ 1kHz) zijn aangepast aan mobiele muziekspelers.

Ambitieus 
Ook bij de keuze en bouw van de drivers hebben de ingenieurs van Focal de pendelende audiofiel in het achterhoofd gehouden. De schelpen zouden tot 20 dB geluidsisolatie moeten bieden en de drivers in titanium en Mylar zijn speciaal ontworpen voor minder gunstige luisteromstandigheden. Straatlawaai, huilende baby's op het vliegtuig of lawaaierige collegas: het zou geen probleem mogen zijn voor de Spirit One.

Hun akoestische eigenschappen zijn dan weer gericht op een brede weergave van muziek. Focal wil dus vermijden dat de soundstage zich alleen 'in' je schedel vormt, een luistergevoel wat niet aangenaam is maar wel vaak een kwaaltje blijkt bij goedkope gesloten hoofdtelefoons.

Volgens Focal zou je met de Spirit One echt de indruk moeten krijgen dat je naar twee speakers zit te luisteren, met diepte en een prima stereobeeld.

Utopische bas?
Bij de specificaties zien we verder nog iets vreemds: Focal claimt dat het frequentiebereik van de Spirit One een gebied van 6 Hz tot 22 kHz bestrijkt. Jawel, dat lees je goed: 6 hertz! Nu dienen zulke claims sowieso met enige voorzichtigheid benaderd te worden: vaak wordt er met de meetomstandigheden voor dat soort cijfers gegoocheld om de specificaties indrukwekkender te maken.

De Focal Spirit One is vanaf nu beschikbaar en kost 199 euro.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.