Redactie

Sony kiest voor eigen 4K HDR label

Sony liet ons alvast een kijkje nemen naar de nieuwe tv line-up. Zoals verwacht staat HDR in de kijker, maar er is ook veel aandacht besteed aan design.

Over de trends in het televisielandschap was Sony kort, maar er zijn dan ook geen grote verrassingen op dat vlak. Grote schermen worden populairder en de topmodellen schuiven HDR naar voor als premium eigenschap. Sony bevestigde nogmaals dat zij hun eigen logo zullen gebruiken om HDR-schermen aan te duiden. Het UHD Alliance logo zal je dus niet op Sony toestellen vinden. (De XD94/93 zouden het logo wel halen, moest Sony dat willen). De uitleg daarvoor was op zijn minst summier te noemen. 'Het eigen logo zal HDR-compatibiliteit aanduiden over een aantal verschillende categorieën.' Sony zal dit logo dus gebruiken op alle apparaten die overweg kunnen met HDR-content. Dat kunnen niet alleen televisies zijn, maar ook spelers. Ook het Ultra HD premium logo lijkt echter die mogelijkheid open te laten, dus een goede reden is dat niet.

Echte specificaties over wat het logo precies garandeert, gaf Sony (voorlopig) niet. Geen minimale lichtopbrengst of minimaal kleurbereik dus. We vernamen wel dat Sony enkel HDR10 als standaard ondersteunt, geen Dolby Vision. Mogelijk kan die lijst in de toekomst wel uitbreiden, bijvoorbeeld als de BBC-standaard voor broadcasting belangrijk wordt.
Voorlopig ziet het er dus naar uit dat Sony’s 4K HDR-logo garandeert dat het toestel weet wat HDR is, en de beelden kan tonen. Op zich is dat zeker geen slechte zaak. Het ‘Ultra HD Premium’ logo laat enkel de toptoestellen toe, en negeert dan weer een hele reeks toestellen die wel HDR-compatibel zijn, maar niet aan de topspecificaties voldoen. Maar toch hadden we liever een industriewijd logo gezien.

,

Op de huidige lcd-tv’s gebruiken fabrikanten een ‘edge led’ of ‘direct led’ achtergrondverlichting. Biji ‘edge led’ zitten de leds in de zijkant (of een van de andere kanten) van het scherm zitten en zorgt een ‘light guide plate’ voor de verdeling van het licht over het volledige scherm. Een ‘direct led’ gebruikt een reeks leds die achter het scherm zitten. Wanneer die leds individueel of in clusters kunnen gedimd worden (om zwartweergave te verbeteren), dan spreken we van een FALD display (Full Array Local Dimming). Local dimming is bij edge led tv’s uiteraard veel moeilijker of zelfs onmogelijk, maar toch is edge led populair omdat het erg dunne tv’s mogelijk maakt.

Met de ‘Slim Backlight Drive’ op de XD93 brengt Sony een deel van die eigenschappen samen. In essentie zet Sony twee edge led achtergrondverlichtingen achter elkaar. Elke module bedient een helft van het scherm. Door de rij leds in groepen onder te verdelen krijg je dan een aantal individueel te dimmen segmenten. Sony wilde niet kwijt hoeveel segmenten deze technologie echter oplevert, en dat is spijtig want het is een erg belangrijke indicator voor de capaciteiten van het scherm. Het zal dus wachten worden tot we de XD93 kunnen testen.

,

De nieuwe ‘Slice of Living’ designs zien er erg mooi uit, zeker voor de liefhebbers van strakke lijnen. De XD93 die we als opvolger van de ultraslanke X90C mogen beschouwen, wordt geleverd met een wandbeugel en hangt nog dichter tegen de muur dan zijn voorganger. Heel wat toestellen krijgen ook een voet die dubbelt als kabel management oplossing, zodat je de installatie netjes kan afwerken.

,

Gebruiksgemak is op smart tv’s een belangrijke factor. Sony liet de ‘One Flick’ remote verdwijnen en integreerde de functies in zijn klassieke remote. Een goede beslissing vinden we, want de One Flick is nooit erg handig geweest.

Alle 2016 tv’s zullen op het nieuwe Android 6.0 Marshmallow platform draaien, maar er is ook goed nieuws voor alle bezitters van een 2015 Sony tv met Android. Ook die toestellen krijgen namelijk een update naar de nieuwe versie, maar wanneer dat juist zal zijn kon Sony nog niet zeggen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.