Redactie

Sony: DSD, draadloos surround en veel hoofdtelefoons

De audioafdeling van Sony gaat dit jaar sterker inzetten op de richtingen die het al vorig jaar inzette. Dat betekent: meer h.ear-producten, meer multiroom en meer pogingen om DSD te populariseren. Het opvallendste component daarvan is de op CES-voorgestelde platenspeler die vinyl ript naar DSD-bestanden. Maar Sony wil bijvoorbeeld ook DSD afspelen in de wagen, met de nieuwe en zeer strakke RSX-GS9-receiver voor in de wagen.

De line-up voor draadloze audio met multiroommogelijkheden wordt aardig uitgebreid in 2016. Dat komt langs één kant omdat Sony veel van de modellen van vorig jaar behoudt, zoals de prima SRS-X88, maar eveneens omdat er een aantal bijkomen. De SRS-XB2 en –XB3 bijvoorbeeld, beiden speakers die uitpakken met extra bassen. Die nadruk op extra aanwezigheid in het laag is er ook bij een nieuwe lijn hoofdtelefoons.

Het aparte aan de SRS-ZR5 (een kolomvormige speaker) en de SRS-ZR7 (een relatief grote liggende speaker) is dat ze naast alle mogelijke streamingopties en multiroom in de toekomst ook in te schakelen zijn in een Wireless Surround-opstelling. Dat is een nieuwtje bij Sony, een functie waarmee je bepaalde tv-geluidsoplossingen kan uitbreiden met een draadloze speakers die als achterkanalen worden ingezet. Je krijgt zo tot 5.1-surround.

De Wireless Surround-functie zal er pas in juni zijn, schat Christiaan Deijkers, product manager video & sound in. Dan verschijnt een grote update voor de Songpal-app die je nu al gebruikt om nagenoeg elke draadloos Sony-audioproduct aan te sturen. De surroundfunctie zal mogelijk zijn met bepaalde Sony-soundbars maar bijvoorbeeld met de nieuwe STR-DN770- en STR-DN1070-receivers.

Eén opvallend gegeven aan de nieuwe receivers: in tegenstelling tot concurrenten Denon, Onkyo, Pioneer en Yamaha zet Sony ook dit jaar niet in op Dolby Atmos. Op alle andere vlakken zijn ze echter overladen met mogelijkheden.

Nieuw is de toevoeging van een Blu-rayspeler die compatibel is met Sony’s multiroom-systeem. De UHP-H1 is een speler die kan upscalen naar 4K en aparte HDMI-uitgangen bezit voor audio- en beelduitvoer. Het speelt geen Ultra HD Blu-ray’s af. Zo’n speler volgt nog bij Sony, maar of die eveneens samenwerkt met de multiroom-producten is nog onbekend.

,

De ZR5 en ZR7 mogen kleinere, draadloze speakers zijn, je kunt zo probleemloos inzetten om je tv een beter geluid te geven. Beiden zijn uitgerust met een HDMI-ARC-poort waarmee je ze aan de televisie koppelt.

Dat kan ook in een stereomodus: twee ZR5’s of ZR7’s verbinden dan draadloos en treden op als stereopaar. Slechts één van de twee hoeft met HDMI verbonden te zijn. Wireless Stereo is ook mogelijk met de kleurrijke h.ear-speaker.

Een belangrijke verbetering vindt achter de schermen plaatst. Sony wil de multiroom-toestellen stabieler laten werken door hen betere netwerkmogelijkheden te geven op basis van een TDLS mesh-netwerk. TDLS is een techniek dat twee wifi-apparaten direct met elkaar laat communiceren over een bestaand netwerk, in plaats van alle verkeer over de router of access point te laten lopen. De techniek zou stabielere audiostreams leveren, belangrijk als je met hi-res of zelfs DSD te maken hebt.

Maar waar de aanwezige pers vooral naar keek, was de PSH-X500. Over deze platenspeler van circa 500 euro was op CES veel te doen. Niet omdat het een platenspeler is, wél omdat het de eerste is met ingebouwde analoog naar digitaal-conversie met als output DSD-bestanden. Een mooie toevoeging aan de toch wel bescheiden aantal bronnen voor DSD-bestanden, een formaat dat eigenlijk voor de SACD werd ontwikkeld.

,

Er komen ook veel nieuwe soundbars op ons af. Wat we zagen van onder andere de HT-NT5 is dat Sony het design van zijn soundbars naadloos laat aansluiten bij de nieuwe tv-generatie. Die beschikken over een designtaal genaamd ‘Slice of Living’, met als sleutelelementen slanke toestellen met behuizingen met matte afwerkingen en chroom.

De NT5 zag er zeer imposant uit: heel dun en met twee zichtbare tweeters – oppassen voor kinderhandjes! – die naar voren zijn gericht.

Ook interessant is de HT-XT2, een lichtere versie van de ronduit uitstekende maar forse XT3-soundbase die Sony vorig jaar zoveel prijzen opleverde.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.