Twee jaar nadat Pioneer en Onkyo aankondigden te fuseren zijn de twee merken weer helemaal klaar om in de Benelux indruk te maken met nieuwe producten, bleek op de voorbije IFA. Ook zustermerk Teac heeft knappe producten in het verschiet. We spraken in Berlijn met de nieuwe countrymanager voor de Benelux, Mike Van Velzen.
Toen Pioneer en Onkyo samengingen, keken veel mensen op. De twee merken waren van oudsher concurrenten en hadden veel overlappende producten. Zou dit uitdraaien op het verdwijnen van één van die merken? Neen, zo blijkt. “Zowel Pioneer als Onkyo krijgen een eigen focus en een eigen geluid”, verklapt van Velzen. “We tonen op IFA zo Pioneer-producten die een meer lifestyle-uitstraling hebben, terwijl we bij Onkyo qua klank op spelen op kwaliteit en detail. Door het samenvoegen van de twee merken hebben we toch enkele schaalvoordelen bekomen. Zo liet Pioneer vroeger receivers bij externe partijen bouwen, terwijl we bij Onkyo voldoende productiecapaciteit hebben.”
Heel wat nieuwe producten van Pioneer en Onkyo bevatten ook het Blackfire-platform, waardoor je toestellen van beide merken kunt mengen in één multiroom-opstelling. Nieuw is ook dat het tweetal DTS Play-Fi gaan ondersteunen, voor nog meer streamingmogelijkheden.
,
De gezamenlijke IFA-stand van Onkyo en Pioneer (en ook Teac) was niet de grootste op IFA, maar pronkte misschien wel met de hoogste concentratie producten per vierkante meter. Het totale portfolio is gigantisch. Naast de nieuwe receivergeneraties die in het voorjaar werden voorgesteld – met de Onkyo PR-RZ5100 als absoluut topmodel – pakken de merken uit met hoofdtelefoons, muziekspelers, netwerkspeler, HT-sets en zelfs een heuse Dolby Atmos-soundbar. Die laatste is nog een prototype, maar zou 3.1.2-geluid bieden voor een bijzondere lage prijs.
Bij Pioneer viel ons oog op de nieuwe slanke 5.1-receiver, de VSX-S520D. Naast een dunne behuizing pakt dit toestel uit met onwaarschijnlijk veel streamingopties – zelfs voor het streaminggekke receiversegment. Naast Bluetooth, Airplay en DLNA, komt de nieuwe Pioneer met Spotify, Tidal, Deezer, TuneIn én Google Cast. Zoals nagenoeg alle Pioneer- en Onkyo-toestellen die nu verschijnen, speelt het hi-res audio af.
Nog bij Pioneer waren we verbaasd te horen dat de SE-MS7BT Bluetooth-hoofdtelefoon voor circa 130 euro op de markt zou komen. Met zijn bruin lederen oorkussens en hoofdband en metaal ogende driverbehuizingen zou je hem veel duurder inschatten. Zowel Onkyo als Pioneer zetten in op meer personal audio, met premium muziekspelers voor onderweg. De Pioneer XDP-100R en DP-X1 lijken sterk op elkaar, maar er zijn belangrijke verschillen. Zo heeft de Onkyo gebalanceerde uitgangen en een dubbele ESS Sabre-DAC. Sommige audiofielen zullen de MQA-ondersteuning bij deze spelers op prijs stellen.
De meer lifestyle gerichte houding van Pioneer komt mooi tot uiting in de nieuwe compacte audiosets met een Nordic Look. Het platte, kleurrijke design omhult door licht of donker hot maakt deze apparaten heel geschikt voor een keuken of eetkamer. Ze leken ook fraai afgewerkt.
,
Met alle aandacht voor Onkyo en Pioneer bestaat het gevaar dat de andere zustermerken van de groep in de schaduw blijven staan. IFA is niet de plek voor Esoteric – High-end München is waar je dit premiummerk kan bewonderen – maar Teac had eigenlijk veel te vertellen.
Dat er een opvolger voor de Reference AI-501-DAC/versterker aan zit te komen, bijvoorbeeld. Nadat eerst de UD-503 en NT-503 verscheen, is het nu de beurt aan de AI-503. Het concept blijft hetzelfde als altijd: de AI-503 is een vrij compact apparaat die wel héél hifi moet zijn, onder meer door de monaurale opbouw en Verita AK4490-DAC’s. Het is ook het eerste non-Sony die we zien die de LDAC-codec ondersteunt voor Bluetooth-streaming.
De sterproducten bij Teac zijn echter draaitafels. Betaalbare modellen als de TN-300 doen het bijzonder goed, nu komt er ook een TN-400 met Bluetooth ingebouwd. Zo kun je een plaatje opzetten en deze streamen naar een Bluetooth-speaker. Op IFA werd een VW Transporter-oldtimer ingezet – wij schatten een peperduur T1-model – om de draaitafels te promoten.
Voor de verdere toekomst heeft Teac nog heel bijzondere apparaten gepland. De NR-7CD bijvoorbeeld wordt full-sized hifi-onderdeel die alles bevat: 2 x 220 watt versterker, cd-speler, netwerkspeler en DAC. De prijs is nog onbekend, maar het wordt een product waarmee “Teac weer wat hoger mikt”. Dat geldt ook voor de WS-A70, een mooie streaming speaker in een fraaie houten behuizing en met optionele modieuze luidsprekerkappen.
“En deze verkoopt ook nog verrassend goed”, glundert Mike van Velzen, terwijl hij wijst naar de AD-850. Jawel, een gecombineerde cd-speler en tapedeck, met de mogelijkheid om audiocassettes om te zetten naar MP3. “We zijn ook ongeveer de enige die nog een tapedeck op de markt brengt en er zijn toch nog veel mensen die hun oude mixtapes willen beluisteren. Verdwijnen doet dit toestel voorlopig nog niet.”