Beeld

Test: LG 55UH850V

Ook in deze categorie maakt LG nog steeds gebruik van zijn opgemerkte design waarbij het glas van het lcd-paneel als het ware op het metalen frame kleeft. De witte rug met fijne textuur, het metaalkleurige frame en de geborsteld metaalkleurige gebogen voet geven hem een erg verfijnd uiterlijk. Net zoals de Samsung UE55KU6400 gebruikt het design een rug die zo goed als vlak lijkt, maar door zacht gebogen lijnen zijn echte dikte wat verbergt.

Aan de achterzijde vinden we helaas maar drie HDMI-aansluitingen, dat vinden we voor deze categorie toch eentje te weinig. Ze zijn wel allemaal van de HDMI 2.0a variëteit en dus klaar voor Ultra HD en HDR. Behalve de drie HDMI-aansluitingen en drie USB-aansluitingen die aan de zijkant staan, staan alle andere aansluitingen naar achter gericht. Wandmontage vergt mogelijk wat extra aandacht als je de tv echt zo dicht mogelijk tegen de muur wil ophangen. Dat is vooral jammer voor de hoofdtelefoon-aansluiting die ver achteraan het toestel staat en daardoor lastig bereikbaar is. Een Bluetooth-hoofdtelefoon is in dit geval veel handiger. 

,

We houden van het eenvoudige, en leuk ogende WebOS, dat ondertussen al aan een derde versie toe is. Elke bron, of dat nu een externe ingang, een app, of live tv is, vindt in het Home-scherm een plaats op de overzichtelijke balk onderaan het scherm. Je zapt ook makkelijk terug naar de vorige bron, door op de meest linkse tegel te klikken. En via de snelle instellingen pas je makkelijk beeld en geluid aan, zonder door heel de menu’s te moeten lopen.

Met de Magic Remote wijs je eenvoudig aan op het scherm wat je wil gebruiken.

De LG TV Plus app verandert je smartphone in een afstandsbediening. Je kan hem ook als aanwijzer gebruiken, en er zit een handige launcher in voor de internet apps van WebOS. Uiteraard kan je ook content van je smartphone op de tv tonen.

,

Wat beeldverwerking betreft moet de UH850V absoluut niet onder doen voor LG’s topmodellen, en dat betekent heel knappe beelden, met al je bronnen. Verschillende video- en fimframerates worden snel en betrouwbaar herkend. Eventuele deinterlacing houdt het beeld vrij van gekartelde lijnen of kameffecten. De uitstekende ruisonderdrukking werkt zowel willekeurige ruis als blokvorming ten gevolge van te zware compressie netjes weg, maar kan ook volledig uitgeschakeld worden. Het beeld is scherp en prima gedetailleerd, ook bij upscaling van HD of Full HD-bronnen. Wie hoopt op extra detail of scherpte door de Superresolutie instelling zal helaas wel teleurgesteld zijn. We konden geen of nauwelijks effect zien van deze instelling.

De bewegingsscherpte is nipt ok voor deze categorie. Snel bewegende voorwerpen hebben altijd een licht wazige of dubbele rand, waardoor je wat detail verliest. Met de TruMotion instelling in de Helder Plus stand win je licht aan detail, maar wordt de dubbele rand in veel gevallen nog duidelijker zichtbaar en verliest het beeld licht aan helderheid. Daarom is de Helder stand een betere keuze. De Vloeiend stand garandeert pan-beelden zonder schokken, maar genereert te veel beeldartefacten wanneer voorwerpen over een gedetailleerde achtergrond bewegen. Wie een tussenoplossing zoekt kan de Custom stand kiezen en de_blur (voor meer detail) en de_judder (voor vloeiende panbeelden) zelf instellen.

,

LG gebruikt nog steeds IPS-schermen. Die leveren een vrij goede kijkhoek, maar een matige zwartwaarde. Om dat te verbeteren maakt de UH850V gebruik van een edge led-achtergrondverlichting met lokale dimming. De leds bevinden zich in de onderzijde van het scherm, en de lokale dimming maakt volgens onze testen gebruik van twaalf kolommen.  Die worden helaas redelijk agressief aangestuurd om de zwartwaarde te verbeteren, en dat resulteert soms in zichtbare heldere kolommen van licht in het beeld. Zeker voor ondertitels in donkere scenes is dit een echt probleem. Je kan ook dynamisch contrast activeren om het beeld wat meer pit te geven, maar enkel de laagste stand kon ons bekoren. De hogere instellingen benadrukken te veel de helderheid, en dat gaat wat ten koste van de kleur. De kijkhoek is zoals verwacht uitstekend wat kleuren betreft, maar laat ons een beetje op onze honger op vlak van contrast. Je kan uiteraard verder zitten dan bij een VA-scherm zonder al te veel impact, maar wie echt schuin gaat zitten merkt dat het contrast sterk afneemt. Het scherm heeft een goede uniformiteit, met een lichte donkere rand aan de onderzijde. Er zijn soms ook licht donkere vegen zichtbaar in het onderste deel van het scherm die je vermoedelijk wel enkel zal zien als het beeld grote uniforme kleurvlakken toont, zoals een blauwe hemel of witte gevel.

De metingen bevestigen onze eerste indrukken, het contrast op deze set is matig. Met de lokale dimming uit halen we nauwelijks 1075:1 en met lokale dimming geactiveerd stijgt dat naar 2.300:1 wat voldoende is. De set toont prima zwartdetail, maar dat is vermoedelijk ten dele te wijten aan de povere zwartwaarde, waardoor donker detail makkelijker zichtbaar is. De kalibratie van de set is goed, maar niet perfect. De grijsschaal is licht rood getint, rond de middelste grijstinten. Het kleurbereik is uitstekend, maar blauw is iets te donker. Huidskleuren zijn zeer goed, maar de lichte huidskleuren neigen wat naar rood. Alle afwijkingen zijn wel erg klein, en liggen in de meeste gevallen net op rand van wat je nog kan waarnemen, zodat je er zelden echt last van hebt. Het blijft een goed resultaat. De LG is op zijn best als je hem goed verlichte content laat tonen, bijvoorbeeld sport, duidingsprogramma’s, soaps of kinderfilms.

,

Ook op deze lcd-tv voorziet LG zowel HDR10 als Dolby Vision, en daarmee lijkt hij bijzonder goed geschikt voor HDR-weergave. Het IPS-paneel steekt wel stokken in de wielen. Van zodra je HDR-content bekijkt, merk je hoe de povere zwartwaarde een groot deel van de impact van het beeld doet verdwijnen. Met een maximale lichtopbrengst van 488 nit doet hij het erg goed voor een middenklasser. Het kleurbereik is met 84% van het DCI-P3-bereik in lijn voor deze categorie, maar geen uitschieter. 

,

De UH850V is voorzien van een door Harman Kardon getuned geluidssysteem. Op deze 55 inch was dat 40 Watt muziekvermogen waard. De klank is meer dan behoorlijk en uitstekend voor alle televisieplezier. Met behulp van Magic Sound Tuning past de tv het geluid aan aan de kamer. Een eenvoudige meting met behulp van de microfoon in de smart remote en je bent klaar. Magic Sound Tuning biedt naast een standaard mode ook een die bass accentueert en een die treble benadrukt.

Naast alle mogelijkheden van WebOS beschikt de UH850V over een zeer goede mediaspeler die zowel voor video als audio bijna al onze testbestanden aan kon. Enkel ALAC ontbreekt in de lijst van audioformaten. De tv biedt ook 3D-kijkplezier.

,

De 55UH850V verschijnt aan de start met een erg laag contrast. De lokale dimming moet dat verbeteren, maar slaagt daar niet altijd in. In donkere beelden kan ze de situatie ook verergeren. Op andere vlakken kan hij wel uitblinken. Een voor deze categorie goede maximale helderheid, prima kleurweergave, degelijke klank, en uitstekende beeldverwerking. Enkel de kalibratie mag iets beter. De LG is op zijn best bij kleurrijke, heldere content. Ondanks het feit dat hij met ondersteuning voor HDR10 en Dolby Vision zeer duidelijk zijn HDR-capaciteit in de verf wil zetten, schiet hij voor ons op dat vlak toch te kort qua lichtopbrengst, kleurbereik en contrast. Aan de adviesprijs vinden we hem iets te duur, online kan je echter makkelijk prijzen in de regio van 1500 euro vinden, dat lijkt ons een redelijke prijs.

,

Wat: Ultra HD Edge Led LCD-tv met locale dimming in 12 kolommen

Schermformaat: 55 inch (139 cm)

Aansluitingen: 3x HDMI (1x ARC, 3x v2.0a), 1x composiet video, 1x component video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 1x hoofdtelefoon, 3x USB (1x 3.0) , 2x antenne

Extra’s: WiFi (802.11n) ingebouwd, USB/DLNA-mediaspeler, WebOS 3.0, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, Magic Remote, HDR (HDR10, Dolby Vision)

Afmetingen: 1.240 x 775 x 238 mm (incl. voet)

Gewicht: 21,2 kg (incl. voet)

Verbruik: 85 / 0,5 watt (Energielabel A+)

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.