Beeld

Ultra HD Blu-ray wordt definitief nieuwe standaard

Begin dit jaar kon je bij ons al uitgebreid lezen over Ultra HD en de bijbehorende 4K-schijfjes en deze week heeft de Blu-ray Disc Association (BDA) officieel bevestigd dat ULTRA HD BLU-RAY, zoals de officiële benaming luidt, de nieuwe standaard gaat worden. De eerste spelers en bijbehorende discs moeten dit jaar nog voor de kerst gaan verschijnen.

De discs kunnen dus films in de 4K Ultra HD-resolutie weergeven, inclusief een groter kleurenspectrum en ondersteuning voor High Dynamic Range. Men verwacht dat die HDR ondersteuning geldt voor drie verschillende technologien, waaronder die van Dolby Vision en een nieuwe HDR-technologie van Philips. Ook een nieuwe HDR-standaard van Technicolor zou door de nieuwe 4K-schijfjes ondersteund gaan worden.

Er verschijnen 66GB schijfjes met twee lagen en 100GB schijfjes met drie lagen. Codering gaat door middel van de de H.265 (HEVC) codec die het kleurbereik vergroot naar 10-bits. Victor Matsuda van BDA liet in de media ook weten dat de fysieke dragers van 4K content snellere data transfers zullen krijgen (108mbps bij twee lagen en 128mbps bij drie lagen), waardoor ze in het voordeel zijn ten opzichte van 4K-beelden middels streaming.

Het is te hopen dat er bij de lancering meteen voldoende content beschikbaar is, in tegenstelling tot bij de lancering van blu-ray destijds. Sony heeft in ieder geval al eerder 4K-masters van een aantal films (Ghostbusters en The Amazing Spider-Man) op schijf uitgebracht en kondigde onlangs aan dat er dit jaar meer titels zullen volgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.