Beeld

Review: Toshiba 48L5435DG

Een eenvoudig zwart plastic kader, met onderaan een matgrijze metaalkleur strip en een ruime voetplaat, in dezelfde matgrijze kleur. Dat neutrale design springt niet echt in het oog, maar er valt anderzijds ook weinig op aan te merken.

Dat is wel anders bij de aansluitingen, waar we zowel bij de selectie als plaatsing toch wat opmerkingen hebben. Om te beginnen staan zo goed als alle aansluitingen naar achter gericht, wat wandmontage aanzienlijk kan bemoeilijken. De drie HDMI-aansluitingen staan bovendien erg dicht bij elkaar, kies dus zeker niet voor extra grote connectoren. De toch wel verouderde VGA-aansluiting hadden we liever ingeruild voor een vierde HDMI-aansluiting.

Maar vooral de keuze voor een coaxiale digitale audio-uitgang in plaats van een optische digitale uitgang vinden we vreemd. Toegegeven, beide uitvoeringen leveren dezelfde kwaliteit, maar de optische uitgang is ondertussen veel meer in gebruik. Sommige soundbars zoals bijvoorbeeld de Sonos Playbar kan je enkel optisch aansluiten. Allemaal factoren waar je zeker rekening mee moet houden.

,

De afstandsbediening is licht en handig, met duidelijk gelabelde, voldoende grote toetsen. De Smart Easy interface kan ons niet echt bekoren. De layout is wel duidelijk, met links een aantal internettoepassingen en rechts functies zoals de mediaspeler, programmagids en internetbrowser, maar de snelheid waarmee het toestel reageert is ondermaats. Dat merk je helaas ook in sommige apps zoals Netflix. Soms leidt dat tot een wat frustrerende ervaring, zeker als je het toestel net aangezet hebt. Op een moderne televisie eisen we echt wel een vloeiendere interface.

Voor de instellingen koos Toshiba voor een erg eenvoudig ontwerp, dat sterk aanleunt bij een simpel tekstmenu. Het voordeel is al snel duidelijk, hier reageert het toestel wel snel genoeg.

,

Al van bij de eerste beelden laat de Toshiba een degelijke indruk na. Hij mist duidelijk de subtiliteit van de duurdere toestellen, maar de beelden ogen natuurlijk en aangenaam, met voldoende contrast en prima kleuren. Voor de beste resultaten zet je het toestel in de ‘cinema’ mode. In de geavanceerde beeldinstellingen zoek je ‘beeld zoomen’ en selecteer daar ‘volbeeld’ en ‘filmmodus’ zet je ‘automatisch’. ‘Dynamisch contrast’ laat je best zakken naar ‘laag’, maar als je erg veel kijkt bij omgevingslicht dan mag je deze instelling op ‘gemiddeld’ laten staan.

De beeldverwerking laat hier en daar een puntje liggen, maar maakt geen dramatische fouten. Deinterlacing is goed, al zie je af en toe wel een gekartelde rand zien op diagonale lijnen. Ook de detectie van film- en videoframerates is niet feilloos, waardoor fijn detail soms moirépatronen bevat. Het toestel heeft een matige ruisonderdrukking, en met compressieruis weet het scherm helemaal geen raad. Vooral dat laatste kan een probleem zijn voor fervente YouTube-fans, die filmpjes lijden dikwijls erg onder zware compressie. Bewegingsscherpte is een van de eigenschappen waarvan de prestaties rechtstreeks correleren met de prijs. Een lagere middenklasser zoals dit toestel zet dan ook op zijn best maar ‘ok’ prestaties neer. Bij snelle bewegingen is er altijd een dubbele of vage rand te bespeuren, waardoor er heel wat detail verloren gaat. Het toestel beschikt bovendien niet over een mode om panbeelden vloeiender weer te geven.

Al die kleine fouten worden echter ruimschoots goedgemaakt door uitstekende basisprestaties zoals kleur en contrast. Het scherm heeft een uitstekende zwartwaarde, en levert daarmee prima contrast. Er is bijzonder veel zwartdetail zichtbaar, maar dat is te wijten aan een iets te lage gammawaarde. Daardoor zijn de grijstinten iets te helder en lijkt het beeld wat flets. Door het dynamisch contrast op ‘laag’ in te stellen compenseer je dat gelukkig gedeeltelijk. De grijsschaal vertoont een licht rode tint, maar is vrij van kleurverschuivingen. Gecombineerd met een zeer goed kleurbereik, levert het scherm erg aangename en levendige beelden. Naast die goede beeldprestaties staat helaas erg matige klank. Zolang je bij praatprogramma’s blijft geen enkel probleem, maar muziek en zware filmtracks komen er erg belabberd af. De klank is benepen en vooral de laagweergave is volledig verdwenen. Als je de volume knop iets te hoog draait en de soundtrack wat te veel bas bevat, hoor je de luidsprekers kraken in hun voegen.

,

Deze Toshiba is voorzien van de nodige basisfuncties, maar weinig meer. Het toestel bevat enkel DVB-T/C tuners, dus geen satelliet-tuners en je kan niet opnemen naar externe harde schijf.

De mediaspeler haalt een redelijke score. Voor muziek is de ondersteuning zelfs goed te noemen, al wordt er enkel meta-informatie zoals artiest en songtitel getoond bij mp3-bestanden. De videoprestaties zijn goed, maar met twee belangrijke caveats. De televisie ondersteunt geen DTS-geluidstracks, en het gebruik van ondertitels is een zootje. Via USB wil het nog wel lukken, maar de interface toont alle externe ondertitels, wat de selectie van de juiste ondertitel lastig maakt. Via DLNA wordt het gebruik van ondertitels, zowel extern als intern bijna onmogelijk en dat is toch wel een behoorlijk minpunt.

De Smart Easy interface biedt een beperkte maar heel goede selectie toepassingen. Met Netflix, YouTube, Vimeo, en Viewster heb je al de belangrijkste video op aanvraag diensten. Voor audio is er Deezer en Aupeo. Aangevuld met wat gaming en nieuws apps is dat ruim voldoende. Hou er wel rekening mee dat de televisie een beetje rekenkracht mist om de apps vloeiend weer te geven. Dat heeft geen impact als je film zit te kijken, maar bladeren in YouTube of Netflix eist af en toe wel wat geduld.

,

De Toshiba 48L5435DG is een deugdelijk middenklasser. Waar het telt, beeldkwaliteit, scoort het toestel goed. Ook al moet je rekening houden met een beperkte bewegingsscherpte, een niet te vermijden zaak overigens als je naar goedkopere toestellen kijkt.

Veel extra's moet je op dit toestel niet zoeken, maar de selectie internettoepassingen is uitstekend. De ervaring wordt helaas wel wat gehinderd door de ietwat slome gebruiksinterface. Tot slot wijzen we nog op de uitstekende energiescore (A++), deze televisie is bijzonder zuinig in verbruik.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.