Geluid

Test: RHA MA750i

RHA – de naam staat voor Read Heath Acoustics – is niet bepaald de grootste naam uit de hoofdtelefoonwereld, maar heeft zich in enkele jaren de tijd aardig weten te profileren. Het aangename is dat ze dat niet doen met steeds ultiemere high-endmodellen, zoals bijvoorbeeld HiFiMan voor een stuk doet, maar producten die zeer betaalbaar blijven.

Zonder daarbij de kwaliteit uit het oog te verliezen, zoals je ook merkt als je de MH750i uitpakt. Voor de goede orde: de ‘i’ achteraan staat voor ‘iPhone’ en geeft aan dat de remote perfect werkt met Apple-toestellen. Er is ook een MA750 zonder i’tje en zonder remote, en die is 10 euro goedkoper.

,

Bij in-ears verwacht je altijd een aantal tips in verschillende maten te ontvangen. Oren zijn even individueel als vingerafdrukken en dus kan je niet verwachten dat er zoiets bestaat als een universele tip die iedereen past.

Maar wat we vinden bij het openen van de MA750-doos hadden we niet verwacht. In plaats van de generieke twee extra paar tips in een plastic zakje, leveren de Schotten een aluminium plaatje mee met negen extra paren mee, waaronder twee paar uit memory foam en twee met een dubbele rand. Er zitten wel dubbele exemplaren bij, maar toch is de selectie breder dan normaal.

Bovendien krijg je een mooi etuitje waarin het plaatje en de MA750i netjes past. Dat is toch heel wat luxe voor dit prijspunt…

,

De positieve vibe die we krijgen door de mooie accessoires houdt aan als we de MA750i zelf vastnemen. De kabel, die dankzij een dikke rubberen buitenlaag weliswaar dik is maar wel contactgeluiden minimaliseert, geeft meteen aan dat er goed is nagedacht over wat belangrijk is.

Ook de metalen stekker met geveerde kabelaansluiting (om slijtage en een slecht contact in de plug te voorkomen), evenals de metalen remote en kabelsplitser zijn van hoge kwaliteit. En dan de mooi afgeronde, metalen driverbehuizingen zelf… het premiumniveau stijgt hier wel serieus.

,

De eerste kennismaking met de MA750i deed me meteen wel wat onhandig voelen. Dit is immers geen klassieke oortelefoon die recht naar beneden hangt, maar een model dat via een lus rond je oren hangt. Kleine, strategisch aangebrachte gewichtjes zorgen dat die lus netjes op zijn plaats blijft.

Het heeft wel even geduurd vooraleer ik de MA750i vlot kon aanbrengen, maar de eigenzinnige constructie blijkt in de praktijk een serieus voordeel te hebben: de in-ears blijven heel goed op hun plaats zitten. Bij een gewone in-ear heb je altijd het gewicht van de kabel – die misschien soms even aan een kledingstuk blijft haken – die de oordopjes uit je oren trekt, bij de MA750i heb je dat probleem helemaal niet.

De leercurve in het begin is wat mij betreft het wel waard, zeker als je de in-ears bij het pendelen of andere actieve activiteiten gaat gebruiken. En ze zijn tenminste niet zo lastig aan te brengen als de recent geteste Sony XBA-H3.

,

Dankzij de vele tips en de lus rond de oren vind je snel een goede pasvorm – en blijft die ook behouden. Dat is belangrijk bij een in-ear, waar een juiste pasvorm een wereld van verschil maakt qua klank.

Tijd om de Sony NW-ZX100 Walkman boven te halen en wat uurtjes te luisteren. Out of the box klinkt de RHA-oortelefoon best goed. In feite is het de tweede keer in korte tijd dat ik echt opkijk van de kwaliteit geboden door een redelijk geprijsde oortelefoon. De iets duurdere Focal Sphear maakte een sterk indruk enkele maanden geleden, en deze MA750i doet dat eigenlijk ook wel.

Qua detailniveau en dynamiek overstijgen ze hun prijspunt probleemloos, wat natuurlijk heel fijn is. Of je nu luistert naar ’48:13’ van Kassabian of ‘At Least for Now’ van Benjamin Clementine, je zal verrast zijn door de kleine details die je nooit zal gehoord hebben met een in-ear die bij je smartphone wordt geleverd.

Tegelijkertijd is de MA750i ook niet het ultieme op IEM-vlak. Bij ‘Winston Churchill’s Boy’ geniet ik van de prachtige stem van Clementine, maar missen de piano en de bassdrum wat gewicht en impact. Ik ben zeker geen basshead, maar hier mocht net een streepje lager worden gegaan.

Dat gezegd zijnde: de bassen klinken bijvoorbeeld beter op de Audio-Technica CRX10, maar die kost wel meer dan het dubbele. Voor een verfijnde muziekliefhebber zal de MA750i voor zijn 100 euro meer dan genoeg bieden.

,

Voor honderd euro krijg je bij RHA behoorlijk wat. En dan hebben we niet enkel over de weelderige aanbod aan accessoires die mee in de doos zitten. Of de piekfijn afgewerkte metalen driverbehuizingen.

Neen, ook qua draagcomfort scoort de MA750 hoog, onder meer omdat er zo’n divers aanbod van tips wordt meegeleverd en omdat de oortelefoon altijd goed op zijn plaats blijft. Ze aanbrengen vraagt een zeker leerproces en de dikkere kabel is even goed een vloek als een zegen, maar de klank is voor het prijspunt prima.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.