Geluid

Toonaangevende HD 800 van Sennheiser krijgt update

Sennheiser gaat naast de HD 800 een nieuw topmodel lanceren. De HD 800 S is heel gelijkaardig, maar wordt in het zwart uitgevoerd en krijgt een andere klank. Bovendien wordt de nieuwe hoofdtelefoon geleverd met een symmetrische XLR4-kabel.

Aan het ontwerp is er eigenlijk niet geraakt. De in 2009 geïntroduceerde HD 800 geldt als een van de belangrijkste referentie-hoofdtelefoons ooit, dus dat moest ook niet bepaald. De S-editie behoudt dus de wat futuristische vormgeving en de gigantische 56 mm transducer-drivers die onder een hoek op het oor gericht zijn.

 

Net zoals bij de recent gelanceerde tweede generatie van de Beyerdynamic T1 draait het bij de HD 800 S niet om het totaal omgooien van het concept maar om het aanbieden van een andere en misschien wel ‘vriendelijkere’ tuning. De oorspronkelijke HD 800 mag dan geroemd zijn, het staat ook bekend als een compromisloze hoofdtelefoon die elk klein detailtje onder een vergrootglas legt. Sommige mensen vinden de klank dan ook te aggressief, een kritiekpunt dat de matzwarte HD 800 S wellicht aanpakt.

Het is wachten op een test om te weten hoe de klank juist is veranderd, maar Sennheiser stelt zelf dat “het midden en laag verder zijn geoptimaliseerd”. Een belangrijke rol om dat te realiseren is weggelegd voor een nieuwe absorbtietechnologie, zegt de fabrikant.

De prijs van de HD 800 S is nog onbekend, maar zou volgens geruchten toch wat hoger liggen dan de HD 800. Die gaat tegenwoordig voor circa 1.200 euro over de toog.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.