Geluid

Sonos-speakers passen klank aan kamer aan

Sonos vervangt de inmiddels vrij oude Play:5-speaker door een totaal vernieuwde speaker. Maar dat is niet alles: er verschijnt een software-update die je toelaat om de klank aan de ruimte aan te passen. Die update is er ook voor bestaande Play-speakers.

De Trueplay-functie is een slim antwoord op een probleem die wel vaker bij multiroom-systemen voorkomt. Omdat draadloze speakers overal worden geplaatst, incluis in soms akoestisch minder interessante ruimtes zoals badkamers en keukens, klinken ze niet overal hetzelfde. Trueplay probeert het kamereffect weg te werken door de ruimte te meten en op basis van die meting de klank aan te passen.

De techniek is niet nieuw en wordt al jaren toegepast in AV-receivers en andere audio-oplossingen. Er bestaan ook standalone apparaten die actief aan kamercorrectie doen, als onderdeel van een hifi-keten of CI-installatie. Wat Sonos doet, is gelijkaardig, al is Trueplay wel eenvoudiger in gebruik maar wellicht ook minder nauwkeurig dan meer professionele kamercorrectie. Bij die laatste wordt vaak heel nauwkeurig gemeten in reeksen en op verschillende posities. Het verschil is dat je bij een Sonos-installatie schijnbaar eerder kamereffecten (zoals reflecties van een muur of ruit) neutraliseert maar niet per se een ideale sweet spot creëert, wat bij een home cinema wel het geval is.

Trueplay gebruiken is niet echt moeilijk. Via de Sonos-app wordt de meting gestart, waarna de geselecteerde speaker (of stereopaar) voor 45 seconden een testtoon produceert. In dit tijd wordt de gebruiker geacht om rond te lopen in de ruimte, met de microfoon van de smartphone of tablet naar de speaker gericht.

,

Vooralsnog kan de Trueplay-meting enkel gebeuren met een iOS-toestel. Niet met een Android-toestel. Daar is een simpel reden voor: de microfoons in iPhones en iPads hebben consistent dezelfde eigenschappen. Bij Android-telefoons zijn er zelfs bij hetzelfde model verschillen tussen toestellen, naargelang het productmoment. “We werken er wel aan en ik verwacht dat we binnenkort Trueplay-metingen gaan mogelijk kunnen maken met geselecteerde Android-telefoons, zoals flagship-modellen”, zegt Paola Tarazona, EMEA-verantwoordelijke voor PR bij Sonos. “Maar het blijft wel heel moeilijk.”

Het iOS-apparaat is ook enkel nodig voor de meting. Daarna is de Trueplay-correctie beschikbaar om in- en uit te schakelen op alle geconnecteerde toestellen. Je kan dus de meting doen met een iPhone van een bezoeker, en daarna gewoon verder werken met je eigen Android-tablet.

De Trueplay-functie zal initieel enkel beschikbaar zijn voor de Play:5 (oud en nieuw), de Play:3 en Play:1. De Sonos PlayBar moet nog even wachten, en het is onduidelijk of de mogelijkheid wel komt naar de Connect of Connect: Amp. Gegeven dat die twee laatsten gebruikt worden met speakers van andere merken (en dus voor Sonos onbekende karakteristieken hebben), lijkt Trueplay op korte termijn daar wat minder evident.

FWD had de gelegenheid om Trueplay te horen tijdens een demo achter gesloten deuren op IFA en later tijdens een demonstratie in een woning in Brussel, zowel op de nieuwe Play-speaker als op een Play:1. In beide gevallen ging het effect van eerder subtiel tot behoorlijk merkbaar.  Bij een Play:1 in een vrij grote keuken werden de hoge tonen en stemfrequenties wat aangedikt en de lage tonen iets afgezwakt, bijvoorbeeld.

De Trueplay-functie zal beschikbaar zijn een week tot anderhalf week voor de lancering van de nieuwe Play:5. Die verschijnt eind november, zegt Sonos provisioneel.

De nieuwe speaker is voor Sonos minstens even belangrijk als de Trueplay-functie. Al is Trueplay toch ook het begin van iets groter, benadrukt Tarazona: “Er gaat nog heel wat volgen. Stel je voor dat het radionieuws automatisch begint te spelen als je de keuken binnenwandelt, bijvoorbeeld. Naar dergelijke zaken kijken we.”

,

De nieuwe Play:5 is een heel ander beest dan de vorige. "We nemen nooit oude componenten om een nieuwe te bouwen. In deze speaker zit bijvoorbeeld drivers die verbeterde versies zijn van wat er in de Play:1 zit”, legt Tarazona uit.

Hij ziet er ook substantieel anders uit. Heel wat moderner, meer afgerond, ook. Net zoals zijn voorganger zal de nieuwe Play:5 zowel in het zwart als het wit te koop zijn. Een nieuwigheid zijn is de aanraakgevoelige oppervlakte aan de bovenkant waarmee je het volume kan regelen en een track kan vooruit of achteruit verspringen. Sonos onderzoekt of ze later meer functies gaan toevoegen aan de touchpad, bijvoorbeeld door een favoriete radiozender te laten spelen als je wat langer drukt.

Een eerste luisterimpressie laat een ander klank horen dan bij de Play:5, zelfs zonder Trueplay. Meer detail, bij momenten een indrukwekkend krachtige bas (zeker bij een stereopaar) en een wijder stereobeeld, zijn de voornaamste verbeteringen. We luisterden onder meer naar Max Richter's ‘Vivaldi’s Recomposed’, wat veel beter tot zijn recht kwam op een nieuwe Play:5-stereopaar dan bij de huidige speaker.

De nieuwe Play:5 is ook de eerste speaker waarbij er een zekere mate van tuning gebeurde door Giles Martin, de zoon van George Martin (producer van de meeste Beatles-albums) die zelf vanuit Abbey Road een carrière in de opname- en productiewereld uitbouwde, onder als producer van het album ‘New’ van Paul McCarthy. Sinds een tijdje is Martin Sound Experience Leader bij Sonos.

Het zal nog even wachten zijn op de nieuwe Play:5, maar tegen de feestdagen zou de speaker beschikbaar zijn voor 579 euro.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.