Geluid

Google lanceert Chromecast voor audio

Zoals voorspeld heeft Google een Chromecast-adapter uitgebracht zodat je muziek kan casten vanaf een mobiel toestel naar een speaker of versterker. Net zoals de vernieuwde Chromecast met HDMI, kost het nieuwe apparaat heel weinig. Het verschijnen van de audio-adapter is komt niet echt als een verrassing. Bij het begin van dit jaar kondigde Google al een samenwerking aan met audiofabrikanten om nieuwe toestellen uit te rusten met casting-software. Onder meer Denon, LG en Sony stapten toen in de Google-boot. 

De nieuwe Chromecast Audio is een rond doosje ter grootte van een (dunne) hockey puck. De bedoeling is dat je hem eerst verbindt met het draadloze netwerk, waarna je hem aansluit op een audio-apparaat. Dat kan via een 3,5 mm jack kabel, wat handig is om bijvoorbeeld met draadloze speakers te koppelen. Die hebben vaak een bekabelde 3,5 mm jack-ingang.

Verrassender is dat de Chromecast Audio nog meer aansluitmogelijkheden biedt. Ook een verbinding via een cinch RCA-kabel kan of via een optische kabel. Dat laatste is interessant omdat je dan muziek 'puur' binnenhaalt en de kwaliteit niet afhankelijk is van de DAC in het goedkope doosje. 

Het bedienen van Chromecast Audio verloopt op dezelfde manier als bij de Chromecast-staaf. Als er een Chromecast Audio met je netwerk verbonden is, zal er in ondersteunde apps automatisch een cast-icoon verschijnen. Er is geen configuratie vooraf nodig. Tik op het icoon en de geselecteerde muziek speelt via het apparaat. Een pluspunt vergeleken met Bluetooth is dat de audiostream rechtstreeks van de bron (bijvoorbeeld een server van een streamingdienst) naar de Chromecast Audio loopt. Hierdoor wordt de batterij van je telefoon niet langer belast. Je kan zelfs je smartphone uitzetten, de muziek zal blijven spelen.

De Chromecast Audio kost 39 euro en past daarmee perfect in de strategie van Google om de cast-technologie voor een prikje op de markt te brengen. Ook de Chromecast-stick kost hetzelfde, en biedt dezelfde functionaliteit maar dan ook voor videodiensten zoals Netflix en YouTube.

Verschillende apps ondersteunen Chromecast nu al en zullen vermoedelijk ook met Chromecast Audio werken, als het apparaat over enkele weken beschikbaar is. Dat wil zeggen dat onder meer Deezer, Google Play Music en – dat is nieuw – Spotify het casten van muziek mogelijk maakt.

,

Ook de Chromcast-staaf krijgt een opvolger. De nieuwe Chromecast is om te beginnen géén staaf meer, maar net als Chromecast Audio een cirkelvormig ding. Je steekt hem dus niet langer rechtstreeks in een HDMI-poort, maar laat hem via een kabeltje achter je tv bengelen. Gek genoeg brengt Google drie kleurversies uit, wat verloren moeite lijkt daar de Chromecast meestal achter de tv hangt.

De ronde vorm laat toe om de Chromecast uit te rusten met meer antennes, zodat de ontvangst beter wordt. Het lijkt er niet op dat het uitgestuurde videosignaal van een hogere kwaliteit is. Ondersteuning voor Ultra HD is er dus niet bij.

Op softwarevlak worden wel wat nieuwe dingen mogelijk, zoals het gamen via Chromecast. Google demonstreerde zo een game waarbij de actie op het scherm van de televisie werd getoond en de smartphone diende als touch-controller. Naast het casten van streamingdiensten, blijft het spiegelen van een browsertab uit Chrome of het hele scherm van een Android-apparaat mogelijk. Casten is ook een optie voor iOS-bezitters, zij het enkel in ondersteunde apps.

Meer informatie over de nieuwe Chromecasts vind je hier. In het volgende nummer van FWD Magazine kan je een test verwachten van Chromecast Audio.

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.