Geluid

Slimme AKG-hoofdtelefoon klinkt altijd goed

Er worden veel hoofdtelefoons gelanceerd op CES 2015, maar de AKG N90Q is toch een geval apart. Deze koptelefoon is de eerste ooit met ingebouwde calibratie, zodat de klank aan je oren wordt aangepast. Net zoals bij de eerste Q701 is bij het ontwerp de bekende muzikant en producer Quincy Jones betrokken. 

Het unieke aan de overigens blits ogende N90Q (ontworpen door de dochter van Jones) is toch de nieuwe TruNote-technologie. Die belooft de klank te aan te passen aan je eigen gehoor, net zoals calibratiesystemen op AV-receivers dat doen om de kamerakoestiek te compenseren.

>

Door middel van microfoontjes ingebouw in elke oorschelp wordt de opbouw van het binnenoor uitgemeten, waarna bijhorende software de frequentierespons aanpast aan jouw anatomie. Deze aanpak impliceert dat je de N90Q niet zomaar op elke bron gaat kunnen aansluiten, want de AKG-software moet de audiostroom continu kunnen aanpassen. De fabrikant spreekt zelf van het bijregelen van de bass- en treble-frequenties.

Over de TruNote-technologie van de Harman-groep wordt al een tijdje gespeculeerd. Mensen die eerste prototypes hoorden, spraken van een revolutionaire ervaring. De technologie zou theoretisch een hoofdtelefoon ook kunnen laten klinken als een ander model van koptelefoon.

Een prijs van de N90Q is nog niet bekend, maar ligt wellicht toch wat hoger. Een release is voor na de zomer. De TruNote-technologie verschijnt daarna ook in andere hoofdtelefoons.