Deze zomer lanceerde Denon wellicht de grootste ontbrekende schakel in hun HEOS-verhaal: een soundbar. Alles is er aan gedaan om de HEOS Home Cinema een sterke uitdager te maken voor de Sonos Playbar. Game, set, match?
Bij multiroom-toestellen gaat het meestal over muziek beluisteren, maar het is inmiddels duidelijk dat heel wat consumenten in één ruk graag eveneens een oplossing willen voor beter tv-geluid. De komst van de Home Cinema is dus geen verrassing, zeker als je weet dat soundbars sowieso populaire producten zijn. Net zoals de Sonos Playbar verenigt de HEOS Home Cinema gewoonweg de twee belangrijkste trends in de audiowereld: multiroom streaming en compacte tv-audio. Dat samengaan in één toestel is behoorlijk interessant, zeker als je in de woonkamer een doet-alles-oplossing zoekt die weinig ruimte inneemt.
Het speelveld
We in deze review niet de vergelijking blijven maken met de Sonos Playbar. Maar het zou tegelijkertijd behoorlijk gek zijn om niet even te kijken naar wat de verschillen zijn tussen Denons nieuwste en toch wel een van de populairste soundbars ooit. In de basis bieden ze alle twee dezelfde functionaliteit. Je kan ze langs één kant verbinden met je tv en hierdoor de abominabele tv-speakers vervangen door iets beters. En langs de andere kant, als je meer zin hebt in een streepje muziek, heb je allerlei streamingmogelijkheden tot je beschikking. Zowel bij HEOS als bij Sonos is de menukaart qua streaming zeer uitgebreid, gaande van eigen bestanden op je netwerk tot populaire streamingdiensten. Maar waar onderscheid de Home Cinema zich dan wel? Het korte antwoord: “Op verrassend veel vlakken”.
Lang en slank
De HEOS Home Cinema arriveert in een behoorlijk grote doos. Een doorgewinterde soundbar-tester weet dan meteen hoe laat het is: in die doos steekt meer dan alleen een soundbar, maar meteen ook een subwoofer. Je krijgt dus in één klap alles wat je nodig hebt om het tv-geluid te verbeteren en wat fundament te geven. Het is een slimme zet van Denon, want door de aanwezigheid van de subwoofer kan de Home Cinema zich veel beter meten met klassieke, non-multiroom soundbars aan hetzelfde prijspunt. Die komen immers geheid met een draadloze subwoofer. En het is ook slim als je het vergelijkt met de Playbar. Een subwoofer koop je bij Sonos apart, wat het totaalprijskaartje ver voorbij de 1.200 euro drijft. We zeggen er wel meteen bij dat de Sonos Sub een heel ander, meer geavanceerde subwoofer is dan het exemplaar dat Denon meelevert. Het prijsverschil komt ergens vandaan.
,
De Home Cinema is snel geïnstalleerd. De soundbar plaats je bij je televisie, waarbij je de optie hebt om hem op een meubel te plaatsen of op te hangen. Achteraan zijn uitsparingen voorzien zodat je de speaker snel aan de muur kan bevestigen. Je kan de soundbar ook echt voor je de onderste rand van je televisie plaatsen, want de Home Cinema kan de IR-signalen van de tv-zapper doorseinen naar de IR-ontvanger op het tv-toestel. Handig. Hoewel je de optie hebt om de Home Cinema met een optische kabel met de tv te verbinden, zouden we je aanraden om het te doen met HDMI.
De Home Cinema ondersteunt HDMI-ARC, zodat het geluid van bronnen die aan je tv hangen (zoals een decoder) op de soundbar afgespeeld wordt. Je hebt bovendien de optie om een apparaat zoals een console op de bijkomende HDMI-poort van de Home Cinema te hangen. Ook dat is praktisch, bijvoorbeeld als alle HDMI-poorten van de tv in gebruik zijn en je wil die nieuwe PS4 aansluiten. Je kan ook pure audiobronnen (zoals een cd-speler of muziekspeler) verbinden via de analoge aux-ingang of de digitale coax-ingang. De Home Cinema is in termen van aansluitingen dus zeer gelijkwaardig aan een typische gewone middenklasser. En dat vinden we een goede zaak, wat dat betekent dat je niet moet kiezen tussen een soundbar met streaming en een soundbar met alle snufjes die je nodig hebt in de woonkamer.
Design
Qua design is de Home Cinema helemaal een HEOS-toestel. De soundbar is vrij laag en relatief lang. Onder ons 55-inch LG 55LM9600 past hij perfect, misschien dat de combinatie met een 40 inch televisie wat onevenwichtiger zou overkomen. Het design is eerder functioneel, zelfs een tikje futuristisch, net zoals de Heos 3, 5 en 7. Het enige wat de uniform zwarte voorkant breekt, is een HEOS-logo en een blauw ledlicht. Mooi detail: via de HEOS-app kan je de lichtintensiteit instellen en zelfs uitschakelen. Voor wie graag tv kijkt in een verduisterde ruimte is dat wel een must.
Subwoofer
De meegeleverde subwoofer is eerder compact te noemen. Denon claimt dat de sub ongevoelig is voor de plaatsing, omdat de ingebouwde DSP zal compenseren voor wie hij in de kamer staat. Niettemin, omdat de basreflex naar achteren is gericht, vonden we toch dat we de bass-output konden verhogen door de subwoofer wat dichter bij de muur te plaatsen. Persoonlijk vonden we de sub voor onze kamer van 25 m2 te zacht ingeregeld op de nulstand. Via de HEOS-app kan je vrij gemakkelijk de sub bijstellen van -15 tot +15, wij gingen voor +5.
App
Na het aansluiten en plaatsen van de Home Cinema, moet je hem nog koppelen aan de HEOS-app. Als je al de recensies van vorige HEOS-toestellen hebt gelezen, dan weet je dat deze koppeling snel gerealiseerd is. Je installeert de HEOS-app, sluit de meegeleverde kabel aan tussen de hoofdtelefoonuitgang van je smartphone of tablet en de soundbar, en doorloopt een kort stappenplan. Daarbij vul je het wachtwoord van je WiFi-netwerk in, zodat de HEOS Home Cinema even later zelfstandig kan verbinden met het draadloze netwerk. Werk je liever met een ethernetkabel, dan kan trouwens ook.
,
Wanneer je de televisie met de Home Cinema aansluit via HDMI, kan je de gewoon het volume regelen met de afstandsbediening van je tv. Maar voor alle andere functies moet je wel aan de slag met de HEOS-app. Die bestaat uit drie luiken, onderaan de app te selecteren: Kamers, Muziek en Now Playing. In ‘Kamers’ zie je de soundbar verschijnen samen met andere HEOS-toestellen. Door de Home Cinema te verslepen naar een andere HEOS-apparaat kan je muziek in meerdere kamers synchroon laten spelen. De enige beperking was dat ten tijde van schrijven het niet mogelijk was om het geluid van een HDMI-bron naar een andere HEOS-speaker te sturen. Maar volgens Denon kan dat binnenkort wel na een software-update. Op dat punt kan je bijvoorbeeld een uitzending van een voetbalmatch op tv blijven volgen als je in de keuken even wat verfrissing gaat zoeken.
Muziek
Onder ‘Muziek’ verschijnen bij de Home Cinema alle opties die je bij de andere HEOS-toestellen vindt. Hier kan je muziek selecteren bij Spotify, Deezer, Tidal, rdio of SoundCloud, of eigen muziekbestanden op het netwerk of je mobiel toestel kiezen. Internetradio is ook een optie, via de TuneIn-dienst. Alsof dat niet voldoende was, kan je ook een USB-schijf achter aan de soundbar insteken en vanaf daar muziekbestanden afspelen.
Het is ook hier dat je de optie ‘Inputs’ vindt. Hierop drukken brengt je naar de lijst van fysieke aansluitingen op de soundbar, zoals HDMI en de optische ingang. Hoewel het niet veel werk is om bij deze lijst te raken, zou het wel net iets handiger zijn als je favoriete ingangen in de hoofdlijst onder Muziek kon plaatsen.
Bij ‘Now Playing’ ten slotte, regel je het volume en kan je ook de Dialog Enhancer, Night Mode en Sound Mode (Muziek of Film) instellen. Gek genoeg kan dat enkel als je HDMI-ARC kiest, maar niet als je de andere HDMI-poort selecteert. Vermoedelijk is dit een bug, want ook als je muziek beluistert via een streamingdienst kan je Sound Mode niet aanpassen.
,
Om de prestaties van de Home Cinema te testen, doorlopen we een testcyclus met de DTS 2014 Demo disc. Dat betekent dus veel trailers en muziekstukken doorlopen, van ‘Life of Pi’ tot ‘Gangster Squad’. Veel indruk maakte de Home Cinema bij het fragment van ‘Skyfall’, op het moment dat James Bond gezwind uit de weg springt voor een metrostel van de Londense Underground dat uit het plafond valt. De bakstenen hoor je echt naar beneden vallen en de rumble als de trein voorbijraast is behoorlijk indrukwekkend. En de explosies als Bane heel Gotham de lucht in laat gaan – de bekende scene met het Amerikaans voetbalveld dat wegzakt tijdens een match – in ‘The Dark Knight Rises’ hebben heel wat punch en overtuigingskracht. Actieliefhebbers komen hier goed aan hun trekken, overigens zonder dat dialogen slecht te verstaan zijn. De soundbar slaagt er in dat centerkanaal goed te isoleren en weer te geven. Die overigens ook als de Dialog Enhancer-functie uitstaat; zet je die aan dat verhoog je de verstaanbaarheid wel maar klinkt het geheel wat onevenwichtiger.
Surround
Accurate surround is moeilijk te realiseren met een soundbar, maar de Home Cinema verwerkt de DTS-streams toch vrij goed en geeft er een redelijk ruimtelijk gevoel aan. Actie dat bijvoorbeeld uitgesproken van rechts naar links plaatsvindt, zoals bij het fragment van ‘Ice Age: Continental Drift’, hoor je die beweging ook. Bij het bekijken van de recente heruitgave van ‘Barry Lyndon’, het meesterwerk van Stanley Kubrick, viel bovendien op hoe uitgebalanceerd deze soundbar is. Terwijl de off-screen narratief en dialogen in de beginscène weerklinkt, blijf je genieten van de subtiele ‘Women of Ireland’ van The Chieftains in de achtergrond.
Heos weet van wanten
Dat ook complexe klanken geen probleem zijn, blijkt als even later een militaire tattoo doorgaat en de trommels levensecht te horen zijn. Barry Lyndon is al een goede test qua muzikale weergave, maar we beluisteren toch nog met veel plezier wat muziek vanaf de NAS en via Deezer, en merken dat de Home Cinema best wel van wanten weet. ‘Beneath the City of Dreams’ van Calexico swingt lekker, klinkt zeker niet slecht. Heel wat soundbars klinken wat dof, maar de Home Cinema biedt heel wat resolutie en laat weer die stemmen goed klinken. Je zou kunnen stellen dat de lagere frequenties wat ongedetailleerd overkomen, maar dat is niet ongewoon bij tv-audio-oplossingen en voor beter moet je wellicht naar andere soort toestel gaan.
,
Met de Home Cinema zet Denon een heel competitief product in de markt. Voor zijn prijspunt krijg je een goede soundbar met een competente subwoofer die sowieso je televisie veel beter doet klinken. Maar dan komen er nog heel wat streamingopties bij – en dan wordt het pas echt interessant!