Beeld

Apple lanceert TV met apps en games

Woensdagavond hield Apple een van de volste productlanceringen ooit. Interessant was de lancering van de nieuwe Apple TV, dat nu krachtiger wordt, apps en games draait, en kan bediend worden via Siri of een touchpad-remote.

De nieuwe Apple TV is qua concept een echte opvolger van de vorige versie: nog altijd een kastje om aan je televisie te koppelen en dat kan dienen om streaming video en muziek te consumeren. Die oude Apple TV blijft in het assortiment, maar zal niet de nieuwe mogelijkheden bieden. Daarvoor bezit het te weinig geheugen en processorkracht.

De nieuwe Apple TV is qua hardware heel wat krachtiger (het bevat een A8-processor, zoals vorige iPhones) en zal ook te koop zijn in twee versies: met 32 of 64 GB geheugen. Zeker game-apps durven best wel wat geheugen innemen, dus dat is wel belangrijk. Welke games er komen – buiten Guitar Hero, Rayman, Star Wars en een gedemonstreerde spel genaamd Crossy Road  – is nog onbekend. Ook niet getoond is hoe je de games zal bedienen, al zullen er wellicht controllers komen van derden die verbinden met de ingebouwde Bluetooth.

Er komen ook universele apps die je aankoopt en zowel op de iPad, iPhone als Apple TV kan gebruiken, met synchen van save games. Hoewel er een aantal apps beschikbaar zullen zijn, zoals de streaming-apps van Netflix en HBO die er al eerder waren, is het wachten tot meer ontwikkelaars op de SDK's (ontwikkelkits) springen die Apple net beschikbaar stelde.

Een belangrijk element van de vernieuwing is de remote. Die krijgt een touchpad, zodat je vlot apps kan bedienen, en een microfoon, zodat je Siri stemcommando's kan toefluisteren. Een van de opties is via Siri zoeken naar media over verschillende diensten heen. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen zeggen 'Toon me films met John Cussack', en dan resultaten krijgen op Netflix en HBO.

De nieuwe Apple TV is vanaf eind oktober beschikbaar, maar de Benelux-prijzen maakt Apple nog niet bekend. In de V.S. kost de 32-GB versie 149 dollar, de 64-GB versie 199 dollar.

Het opvallendste gebrek bij de Apple TV vanuit het perspectief van AV-liefhebbers is het uitblijven van ondersteuning voor Ultra HD. Terwijl bijvoorbeeld Netflix via veel Ultra HD-televisie wel UHD-streams aanbeidt, zal dat via de nieuwe Apple TV niet mogelijk zijn.

,

Zoals verwacht zijn ook de iPhones vernieuwd. De nieuwe iPhone 6s en 6s Plus zien er visueel hetzelfde uit, maar bevatten volgens Apple heel wat vernieuwing. Zo is de behuizing gemaakt uit een legering uit 7000 series aluminium, wat toch van de meer taaiere materialen op deze planeet zijn.

Hardwarematig is er een nieuwe en uiteraard snellere chip voorzien (Apple spreekt van 90 procent betere grafische prestaties) en ondersteuning van de laatste 4G- en WiFi-standaarden. 

Twee andere elementen springen er uit: 3D Touch, waarbij het scherm kan aanvoelen hoe hard je drukt en iOS9 of een app gepast kan reageren, en een verbeterde 12 megapixelcamera met Live Photos-functies. Deze neemt telkens wat video op net voor en na het nemen van een kiekje. Achteraf kan je de foto dan aanraken om dat streepje beweging te zien. De iSight-camera schiet nu ook 4K-video.

Ook opvallend was de iPad Pro, een iPad met 12,9-inch scherm. Daarmee is hij behoorlijk groter dan de iPad Air, wat volgens Apple interessant is voor zakelijke gebruikers. Die kunnen twee apps naast elkaar tonen, wat treffend gedemonstreerd werd door vroege aartsvijand Microsoft die op podium Word en Excel simultaan op het scherm toverde.

De hardware in de iPad Pro is ook heel wat straffer dan op de andere modellen en staan volgens Apple op een niveau dat hoger staat dan "tachtig procent van de laptops". Wat ons wel deed denken aan Microsofts Surface Pro was de optionele stylus en de cover met ingebouwd toetsenbord.

De winkelprijs van de iPad Pro is nog niet bekend, maar neigt wellicht richting 1.000 euro.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.