Beeld

Samsung op IFA: de niet te missen highlights

Wie in Berlijn arriveert op de Tegel-luchthaven wordt bij het verlaten onmiddellijk geconfronteerd met een enorme Samsung opstelling. Als het IFA is, dan lijkt het wel of heel de stad door Samsung is overgenomen.

De Koreaanse consumentenelektronicafabrikant is ook bijzonder zichtbaar aanwezig in andere delen van Berlijn. Op de Potzdammer Platz bijvoorbeeld, bejubelt een reuzespandoek de deugden van SUHD.

 

Samsung – Speakers from Redactie Xingo on Vimeo.

Sinds vorig jaar zijn de Messegelände van Berlijn weer wat groter geworden. Met de City Cube is er aan de zuidkant een enorme hal bijgekomen, goed voor twee extra verdiepingen van elk 6.015m². Samsung nam vorig jaar onmiddellijk de volledige tweede verdieping in beslag, en ook dit jaar was dat het geval. Daarmee pronkt Samsung met de grootste stand van de beurs.

Wie er nog even aan moet herinnerd worden hoe groot Samsung eigenlijk is: de voorbije vijf jaar verkocht Samsung meer dan 530 miljoen producten in Europa via meer dan 100.000 winkels. In 40 procent van de Europese huishoudens staat een Samsung-tv, en in 60 procent vind je een Samsung-smartphone.  Daarmee is Samsung in beide markten de Europese leider.

Wie zich op de Samsung-stand waagt, begrijpt snel waarom zoveel oppervlakte noodzakelijk is. Een enorm kunstwerk van metaal en SUHD televisies siert de ingang, de vorm geïnspireerd op de S van SUHD. De televisies werken samen aan een indrukwekkend schouwspel van kleuren.

Maar naast televisies en audioapparatuur vind je bij Samsung ook mobiele telefoons, foto en videocamera’s, wasmachines, keukenapparatuur en nog veel meer. Niet zomaar opgesteld als in een winkel, maar veelal in als huiskamer, keuken, of living ingerichte stands.

Opvallend is ook de expliciete aanwezigheid van het Internet of Things (IoT), een verzamelnaam voor het feit dat steeds meer apparaten een internetverbinding hebben. IoT stond centraal in de Samsung Keynote, want tegen 2020 willen ze al hun apparaten verbinden met het internet. Het Samsung SmartThings aanbod zal je in staat stellen om je huis te monitoren en beheren. Van automatische weerberichten en koffie als je opstaat, tot de verwarming die reageert als je het huis verlaat.

Of de Sleepsense bijvoorbeeld, een sensor die onder je matras een plaatsje vindt en die je ademhaling, beweging en hartslag monitort. Zo kan de Sleepsense perfect bepalen wanneer je inslaapt, en vervolgens de lichten dimmen, de televisie uitschakelen, en de airco aanpassen. Erg slim. 

,

Samsung introduceerde begin dit jaar een nieuwe beeldtechnologie, SUHD. De S staat voor Super, Subtiel, Slank, Samsung, … wat je maar kan verzinnen. Gebaseerd op nanokristal technologie levert het rijkere kleuren, fijnere kleurnuances, hogere piekhelderheid en sterker contrast.

 

Samsung TV from Redactie Xingo on Vimeo.

De SUHD-lineup wordt nu licht uitgebreid. Bruno Tazzer, Marketing Manager TV & Audio: "SUHD staat voor de allerbeste beeldkwaliteit in de markt. Naast de drie topmodellen, allemaal gebogen, krijgen de consumenten nu ook een vlak model in 55 inch. Omdat het gebogen scherm toch nog steeds een premiumervaring blijft, staat de 55JS8000 net onder onze Curved SUHD-modellen in de lineup."

Maar ook in het middensegment komt er een nieuw Ultra HD-model bij. “We komen ook met een nanokristal display TV, de JU6800-reeks”, aldus Tazzer, “Die biedt een deel van de voordelen van SUHD. Zo komt het betere kleurbereik, 20 procent groter dan dat van een normale tv, ook beschikbaar in een goedkoper model.”

Samsung belooft ook brede ondersteuning voor HDR, High Dynamic Range. De nieuwe standaard voor contrastrijke en heldere beelden zal je televisie ervaring sterk veranderen. Maar nieuwe standaarden eisen uiteraard een compatibele televisie.

“Onze UHD televisies vanaf de JU6000 en hoger ondersteunen nu al HDR, als deze content via streaming binnenkomt.” zo vertelt Tazzer, “Via een software-update zullen de HDMI-aansluitingen een update krijgen van 2.0 naar 2.0a, zodat diezelfde modellen ook via HDMI HDR-content zullen aanvaarden. HDR zal er goed uit zien op onze UHD-modellen, maar zal er werkelijk fantastisch uit zien op de SUHD-modellen.”

Dankzij de HDMI-upgrade zijn deze toestellen ook klaar voor Ultra HD Blu-ray, de nieuwe schijfstandaard waarvoor Samsung in Q1 2016 een nieuwe speler op de markt zal zetten.

,

Multiroom zit in de lift, en dat is Samsung niet ontgaan. We willen steeds meer muziek in huis. Liefst van al in elke kamer, makkelijk te bedienen, en met een zo ruim mogelijke muziekkeuze. En als het even kan, dan liefst ook nog zonder het interieur te ontsieren met lelijke hifi-torens.

Samsungs Multiroom-producten voldoen alvast erg goed aan die beschrijving. Op CES, begin dit jaar, voegde Samsung bovendien twee unieke 360° speakers, de R7 (WAM7500) en R6 (WAM6500), toe aan de multiroom line-up.

En kennelijk met succes, want er komen nog een aantal modellen bij. Johan Van Campenhout, Product Manager Audio: “Met de R1, R3 en R5 gaan we verder op het elan van 360° sound. Dankzij de unieke Ring Radiator technologie wordt het geluid 360° rondom de speaker de ruimte in gestuurd. Zo vullen ze heel de kamer met geluid, ongeacht waar je ze plaatst.”

Ook aan het gebruiksgemak is gedacht, want al is het best handig dat je alles kan bedienen met een smartphone, voor eenvoudige acties hoeft dat niet. “Dankzij de Top Panel Control bedien je eenvoudige functies, zoals play, pauze, volume rechtstreeks op de speaker. Met een veeg beweging kan je het volgende of vorige liedje selecteren” , zo verklaart Van Campenhout.

De nieuwe speakers passen in het Multiroom-systeem, en zijn flexibel inzetbaar samen met je soundbar voor nog beter geluid. “De helft van onze soundbar lineup is Multiroom-compatibel, en kan je dus gebruiken via de smartphone applicatie om bijvoorbeeld muziek te streamen”, verduidelijkt Van Campenhout, “Maar je kan ze ook combineren met twee Multiroom-speakers die je achteraan opstelt. Zo heb je een volledig draadloze 4.1 opstelling.”

Ook op de wearables trend pikt Samsung in. Vanaf november kunnen alle Multiroom-speakers ook bediend worden vanaf een Samsung Gear S of S2 en vanaf de Apple Watch.

,

Q: Waarom biedt SUHD de beste beeldkwaliteit?

A: Bruno Tazzer: “De nanokristal technologie van SUHD levert een veel breder kleurpalet dan wat een traditionele lcd-televisie kan leveren. Wij halen tot 92% van DCI kleurpalet dat gebruikt wordt in de cinemazalen. Gecombineerd met een 10-bit paneel zijn ook de allerzachtste kleur gradiënten perfect en zie je elke nuance. Maar SUHD biedt ook beter contrast, en vooral betere lichtopbrengst. De JS9500 haalt een piekhelderheid van 1.000 cd/m². Daarmee zijn SUHD-schermen de beste keuze voor HDR-beelden. Tot slot bieden onze SUHD tv’s de best mogelijke beeldverwerking, waardoor UHD beelden realistischer dan ooit zijn.”

Q: Wat gebeurt er met de bestaande M3, M5 en M7 multiroom speakers?

A: “Die verdwijnen uit het gamma”, aldus van Campenhout, “Maar ze blijven wel ondersteund. Ze zullen steeds de nodige firmware-updates krijgen, en alle nieuwe features in onze Multiroom app zal je kunnen gebruiken met de M-series.”

Q: Kan ik de twee speakers die ik gebruik als surround voor mijn tv ook apart als stereopaar gebruiken?

A: Absoluut, dat is net een van de geweldige eigenschappen van Samsungs Multiroom speakers. Je televisie vormt samen met zijn soundbar en twee multiroom speakers een echt surround systeem. Maar als je gewoon naar muziek wil luisteren, en je prefereert daarvoor enkel de twee multiroom speakers te gebruiken, dan kan je via de app met een aantal handige toetsen de configuratie snel aanpassen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.