Mobile

Nieuwe Walkman mikt op high-end

Met de opkomst van de smartphone leek het tijdperk van de mediaspeler helemaal voorbij. Toch is er een heuse revival aan de gang, waarvan de gloednieuwe 1.200 euro-kostende NW-ZX2 van Sony het recentste voorbeeld is. De ZX2 is daarmee zeker geen uitschieter. Fabrikanten als HiFiman en Astell & Kern doen het nu al relatief goed met premiumspelers die evenveel of zelfs veel meer kosten.

Het is niet de eerste keer dat Sony zijn lijn van Walkmans aan de top uitbreidt met een luxemodel. De voorganger van de ZX2, de NW-ZX1, ontving eind 2013 veel lof voor zijn geluidskwaliteit en prachtig afgewerkte behuizing uit metaal. De nieuwe Walkman bouwt daar op verder, met een mooi ontwerp (met aluminium frame en hoogwaardige rubberen behuizing) maar vooral veel technologie om hi-res audio zo goed mogelijk te laten klinken.

De NW-ZX2 heeft 128 GB opslagruimte. Dat is behoorlijk veel, maar dat is ook nodig als je aan de slag gaat met hi-resbestanden, zoals DSD 5,6-streams, ALAC's, WAV's of FLAC's aan 192 KHz en 24-bits. De nieuwe Walkman speelt ze allemaal af, naast de gebruikelijke lossy formaten. Mocht die 128 GB te weinig zijn, dan kan je nog door middel van een microSD-geheugenkaartje het geheugen verdubbelen.

Naast de standaardondersteuning voor hi-resbestanden, bevat de ZX2 ook de DSEE HX-technologie die Sony in steeds meer audioproducten plaatst en die lossy bestanden naar hi-res-niveau moet tillen. Er wordt dan vooral gewerkt aan het herstellen van data in het hogere frequenties.

Het premiumgehalte van de nieuwe Walkman wordt volgens Sony ondersteund door de interne constructie. Zo pastte Sony PCB-printplaten met een koperlaag met dikke film en zuurstofvrije koperkabels toe. "Niet minder dan zeven extragrote condensatoren (OS-CON) garanderen een buitengewone frequentierespons en een minimale geluidsproductie in de outputfase", luidt het. Over de specificaties van de ingebouwde versterker is nog niet zoveel bekend, maar wellicht zal die toch ontworpen zijn om betere hifi-hoofdtelefoons aan te drijven. De ZX2 kan je ook via USB aan een DAC of hoofdtelefoonversterker digitaal aansluiten.

Maar in deze tijden kan je niet zomaar een 'domme' speler uitbrengen. En dus is de NW-ZX2, zoals de meeste lager geprijsde Walkmans, gebaseerd op Android (versie 4.2). Via WiFi kan je daardoor ook muziek streamen vanaf DLNA-bronnen.

Je kan de Walkman ook gebruiken met een draadloze Bluetooth-hoofdtelefoon. Sony pusht daarbij de nieuwe LDAC-codec, een kwalitatieve algoritme die een veel betere kwaliteit over Bluetooth belooft en vooralsnog enkel door Sony-hoofdtelefoons ondersteund wordt. Waarom Sony LDAC promoot en niet de ruimer gebruikte aptX, is wat onduidelijk. De NW-ZX2 werkt in elk geval enkel met LDAC of de SBC-codec die veel minder goed klinkt. 

De NW-ZX2 is schijnbaar meteen te koop, via de online winkel van Sony, aan een kostprijs van 1.199 euro.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.