Redactie

Ultra HD Blu-ray is de officiële naam van de nieuwe 4K-schijfjes

Dat Ultra HD dit jaar voor een grote doorbraak gaat, wisten we al, en het uitgebreide aanbod nieuwe Ultra HD tv’s op de showvloer bevestigt dat alvast. Ook op contentvlak staan er veranderingen voor de deur, want er komt een nieuwe Blu-ray standaard.

Officiële aankondigingen van de Blu-ray Disc Association zijn er (nog) niet, maar Panasonic’s prototype van de next-gen Blu-ray-speler is een duidelijke indicatie van wat we mogen verwachten. En we zullen eerlijk zijn, dat ziet er bijzonder goed uit. We lijsten de specificaties even op.

,

Om te beginnen lijkt het vast te staan dat de nieuwe naam ‘ULTRA HD BLU-RAY TM’ zal zijn. Geen ‘4K Blu-ray’ of andere constructies. 

,

De nieuwe standaard ondersteunt 3.840 x 2.160 pixels, dat is de resolutie die alle Ultra HD tv’s gebruiken. Of er eventueel ook andere resoluties (bijvoorbeeld 8K: 7.680 x 4.320 of varianten van 4K zoals 4.096 x 2.160) mogelijk zijn is niet geweten.

De maximum framerate ligt op 60 beelden per seconde.  Voor de huidige Blu-rays is het maximum 24fps voor 1.920 x 1.080 resoluties en 60fps voor 1.280 x 720 resolutie. De stap naar 60fps bij maximale resolutie lijkt misschien niet zo belangrijk, maar is dat wel. Sommige films worden ondertussen in 48 of 60fps opgenomen (denk aan The Hobbit). Die hogere framerates zorgen voor scherpere, betere gedetailleerde beelden, ook als er veel beweging is. We hadden stilletjes gehoopt op 120fps als maximum, maar daar blijft het voorlopig nog op wachten.

Interlacing, de technologie die dateert uit het beeldbuistijdperk, is gelukkig wel naar de prullenmand verwezen. Alle framerates zijn progressief, hoera!

,

Op de huidige Blu-ray-schijven is kleur gecodeerd met 8 bits precisie. Dat maakt 256 tinten mogelijk per kleur, of ongeveer 16,7 miljoen kleuren. Meer dan genoeg denk je misschien. Toch blijkt 8 bit niet voldoende te zijn om alle mogelijke vormen van kleurbanding te voorkomen. In zeer subtiele overgangen van een kleur naar een andere is het mogelijk dat de overgang niet continu lijkt maar duidelijke banden vertoont.  Door over te schakelen naar 10 bits precisie, wat 1024 tinten mogelijk maakt per kleur, en meer dan 1 miljard kleuren, wordt een perfecte kleurweergave gegarandeerd. 10 –bit kleur is ook een belangrijke keuze om maximaal rendement uit de volgende twee eigenschappen te halen.

,

Uitstekend nieuws, het maximale kleurbereik voor de nieuwe schijfjes zal bepaald worden door de BT.2020 standaard. Die specificeert een enorm kleurbereik, waarmee je zo goed als alle in de natuur voorkomende kleuren kan weergeven. BT.2020 is enorme stap vooruit ten opzichte van het huidige BT.709. Toegegeven, vandaag zijn er nog geen schermen die al die kleuren kunnen weergeven, maar we evolueren wel in die richting, bijvoorbeeld met de nieuwste Quantum Dot schermen die door heel wat fabrikanten aangekondigd worden. De nieuwe schijven zijn daarmee echt wel klaar voor de toekomst.

Meer kleuren levert vooral fellere, meer verzadigde kleuren op, maar eist anderzijds ook grotere precisie, vandaar ook de nood aan 10-bit kleur.

,

Nog een thema dat op deze CES regelmatig terug komt is High Dynamic Range. We bespreken dat uitgebreid hier. In essentie zorgt HDR er voor dat de maximale helderheid van de content die nu ergens rond de 100 nit ligt, naar 1.000 of zelfs 10.000 nit kan. Daarmee zullen reflecties op chroom, of zonovergoten scenes er veel realistischer uitzien.  Ook het gebruik van HDR zal 10-bit kleur noodzakelijk maken. Je moet immers een ruimer spectrum aan informatie coderen, en om geen precisie te verliezen heb je meer bits nodig.

,

De nieuwe schijven zullen de allerlaatste videocodec gebruiken, H.265 (ook gekend als HEVC) om de allerbeste kwaliteit te garanderen. De maximale bitrate voor video ligt op 100Mbps. Vergeleken met de 40Mbps/H.264 van Blu-ray is dat alweer heel wat beter. Zeker als je weet dat H.265 tot 50% efficiënter is dan het op Blu-ray gebruikte H.264. 

,

Wanneer we de nieuwe spelers en schijven mogen verwachten is nog niet bekend. Op IFA hoorden we wel dat de standaard mogelijk tegen midden 2015 gefinaliseerd zal zijn, en dat de eerste spelers tegen eind 2015 in de winkel zullen liggen. Hopelijk zal er tegen dan ook voldoende content beschikbaar zijn. We willen een trage content-lancering zoals destijds met Blu-ray absoluut vermijden. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.