Geluid

Nieuwe Bowers & Wilkins Zeppelin mikt op de top

Kort op de hielen van de vernieuwde 800-speakers, komt Bowers & Wilkins met een ander belangrijk nieuwe lancering. De Zeppelin, wellicht de meest iconische draadloze speaker ooit, verschijnt na vijf jaar in een nieuwe uitvoering.

In grote lijnen is de vorm hetzelfde gebleven, vergeleken met de oorspronkelijke Zeppelin die acht jaar geleden voor het eerst verscheen en drie jaar later in een lichtjes aangepaste versie. Verandering was niet echt nodig, want het aparte design wordt erkend als iets heel bijzonder en is behoorlijk tijdloos.

 


 

Toch zijn er belangrijke details anders. Zo is de beugel vooraan weg, omdat er weinig vraag is naar een dock. In de plaats wordt muziek volledig draadloos naar de nieuwe Zeppelin gestuurd. Voor Apple-fans is er de optie Airplay, voor Android-gebruikers en anderen is er Bluetooth – incluis ondersteuning voor de aptX-codec. Ten slotte is de speaker ook Spotify Connect-compatibel. “Hierdoor wordt de Zeppelin veel universeler dan voorheen”, luidt het bij Bowers & Wilkins.

Ook opvallend is dat het zwarte luidsprekerstof van de originele Zeppelin nu vervangen wordt door een akoestisch neutraal materiaal met een subtiel patroontje. Kijk je achteraan, dan blijken ook de grote baspoorten verdwenen.

Dat laatste heeft te maken met de ingrijpende veranderingen qua driveropbouw bij de nieuwe Zeppelin. Het toestel heeft vijf nieuwe driver units: twee double dome-tweeters uit de betere CM-luidsprekerreeks, twee midrange drivers op basis van de FST-technologie die ook te vinden is bij de 800 Series Diamond, en een nieuwe 6,5 inch woofer die naar voren gericht is.

 


 

De twee baspoorten achteraan zijn dus niet langer nodig, wat de plaatsing van de Zeppelin ook eenvoudiger maakt. Bij de originele versie moest vanwege die baspoorten instellen of de dock dicht of ver van een muur stond. Dat hoeft niet langer.

,

Een eerste, bescheiden luistertest op de FWD-redactie liet een Zeppelin horen die heel wat evenwichtiger omgaat met geluid – alles bleef mooi in evenwicht, zowel bij lage als hoge volumes – alsook een stevige laagweergave met betrekkelijk veel detail produceert. Van vervorming geen spoor. De Zeppelin is ook een tikje groter dan voorheen, waardoor het stereobeeld net iets beter wordt.

Bij het optillen van de nieuw Zeppelin viel meteen op hoe zwaar hij is. Bowers & Wilkins heeft na het besturen van een hittekaart van de vorige Zeppelin, nu geopteerd voor een solidere, zwaardere behuizing die veel minder last heeft van resonanties. Dit zijn natuurlijk enkel impressies, een meer uitgebreide test moet nog volgen.

 


 

De nieuwe Zeppelin is vanaf deze week beschikbaar en zal 699 euro kosten. Daarmee is het zeker niet de goedkoopste draadloze speaker, maar de vertegenwoordiger van Bowers & Wilkins die we over de vloer kregen benadrukt dat het de Britse firma niet te doen is om de massamarkt in te palmen. Het merk wil mikken op het topsegment, waar je betaalt voor de allerbeste kwaliteit. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.