Beeld

Getest: Thomson 55UA9806

Voor wie niet meteen het merk herkent, TCL komt niet uit het niets. In Europa heeft TCL een licentie voor het gebruik van de merknaam Thomson, en het maakt ook televisies onder de namen Ikea en JVC.

De Ultra HD 55UA9806 is het huidige topmodel in het aanbod. De televisie is afgewerkt met een witte rug, een strak, glanzend metalen kader en onderaan een opvallende geluidsoplossing van Harman Kardon.

Je kan de luidsprekers onafgedekt laten, maar de doos bevat ook twee sets afdekplaten, een in zwarte en een in grijze stof. De televisie staat op een matte metaalkleurige draaivoet met vier poten. De draaivoet is een uitste- kende keuze, maar de matte afwerking oogt enigszins vreemd naast het blinkende kader.

Alle aansluitingen staan naar onder of opzij gericht. De kabels kunnen gebundeld worden en langs de voet naar buiten geleid. Om het geheel mooi af te werken dek je de aansluitingen af met twee grote magnetisch vastgehouden afdekplaten. De vier HDMI-aansluitingen zijn versie 2.0 zodat de televisie klaar is voor toekomstige Ultra HD bronnen.

,

De afstandsbediening laat een eerder goedkope indruk na. Ze is groot, plastiek, en je moet de toetsen vrij hard indrukken. De layout is wel degelijk en de opschriften duidelijk, zodat gebruik zichzelf uitwijst.

Er zit ook een aanwijzerfunctie ingebouwd in de remote. Die activeer je door te klikken op de toets met het muis-icoon. De cursor verschijnt op scherm en laat zich dan eenvoudig bewegen door met de remote zaken aan te wijzen op het scherm.

Ook de interface oogt wat simplistisch. Via de ‘menu’- toets kom je uit op het Home-scherm, waar je Smart TV, de mediaspeler, andere ingangen en de instellingenvindt. Gebruik je de interne tv-tuner, dan krijg je ook een selectie van de huidige lopende programma’s te zien.

Het contrast met moderne interfaces is vrij groot, vooral omdat de interface ook niet altijd gesmeerd loopt. Af en toe moesten we iets te lang wachten op het resultaat van een ingedrukte toets. Dat kan mogelijk verbeteren met wat firmware-updates, maar is zeker niet gegarandeerd.

Opvallend is ook dat je per ingang maar één persoonlijke beeldpreset kan aanmaken. Wie bijvoorbeeld een dag- en nachtpreset wil, moet zich tevreden stellen met een van de ingebouwde, niet aan te passen presets, en de persoonlijke, vrij in te stellen preset.

,

De 55UA9806 is voorzien van een edge led achter- grondverlichting die gebruik maakt van quantum dots om zo een enorm kleurbereik te halen. En enorm mogen we het echt wel noemen. TCL claimt 84% van het Rec.2020 kleurgamut af te dekken. In onze metingen is dat iets minder, we komen uit op 81%, maar dat is nog steeds erg groot.

Ten opzichte van het iets kleinere DCI kleurbereik dekt de Thomson 113% van alle kleuren af, de beste concurrenten halen daar voorlopig maar 92-95% van. Maar zoals we regelmatig zeggen, dat groter kleurbereik is maar van beperkt nut, vermits al onze bestaande content op het kleinere Rec.709 kleurbereik gebaseerd is.

Wil je toch iets aan dat grote kleurbereik hebben, dan moeten de kleuren ‘gescaled’ worden, en dat is minder eenvoudig dan het lijkt. Je kan op deze televisie de ‘kleurverruimer’ activeren, of het kleurbereik op ‘natief’ zetten.

De resultaten waren in beide gevallen niet erg aantrekkelijk. Alles lijkt veel te fel, maar vooral huidskleuren krijgen een erg sterke oranje-rode tint. Met uitzondering van sommige artistieke scenes, zoals bijvoorbeeld in Tron:Legacy, bleek in de meeste gevallen het grotere kleurbereik eerder een afrader.

Wie bij heel veel omgevingslicht kijkt, kan eventueel de kleurverruimer op de laagste stand zetten, om zo het beeld wat meer punch te geven, maar strikt genomen heeft de tv dat niet nodig.

,

De televisie presteert wel uitstekend in de andere domeinen van beeldverwerking. Deinterlacing en het detecteren van verschillende video- en filmframerates verloopt erg goed en snel, althans op voorwaarde dat je de ‘film-mode’ activeert in de gevorderde instellingen. Gekartelde randen of moire-patronen in fijn detail zijn dus zelden of nooit zichtbaar.

Ook de ruisonderdrukking levert erg betrouwbare en goede resultaten, zowel met willekeurige ruis als met blokruis tengevolge van compressie. Upscaling is erg belangrijk voor een Ultra HD model, en de Thomson scoort degelijk in dat opzicht. Het toestel heeft geen extra instellingen om het beeld wat meer detail te geven.

De enige optie daarvoor is de scherpte instelling en die vonden we zelfs op ‘1’ al iets te uitge- sproken. Laat de scherpte daarom op ‘0’ staan. De bewegingsscherpte van het toestel is degelijk. Wie bij ‘Bewegingshelderheid’ kiest voor de ‘film’ instelling krijgt licht donkerder maar erg vloeiend beeld. Je boet wel wat in aan detail.

Alle bewegende voorwerpen hebben dan een licht wazige rand. De ‘soepel’ instelling levert heldere, vloeiende en zeer gedetailleerde beelden, maar doet dat ten koste van beeldartefacten in sommige scenes. Je ziet dan een halo rond sommige bewegende voorwerpen. In de ‘klant’ instelling heb je flink wat opties om de prestaties naar smaak aan te passen.

Zet de televisie in de ‘film’ beeldpreset en je geniet van uitstekende kleuren. Het kleurbereik is quasi perfect met enkel een iets te fel rood. De grijsschaal is neutraal en de kleurtemperatuur zeer goed. Deze preset gebruikt een gamma van 2,4 en maakt zijn zwart- en grijstinten dus iets donkerder. Een goede keuze omdat de zwartwaarde niet echt uitstekend is, deze hoge gamma verbetert de contrastperceptie.

Meestal is een gamma van 2,4 ideaal voor kijken bij verduistering, maar door de matige zwartwaarde en het uitgesproken zwartdetail is deze instelling ook geschikt voor kijken bij gemiddeld omgevingslicht. De uniformiteit is degelijk, maar in de hoeken zie je de achtergrondverlichting soms wat doorbloeden. De kijkhoek is helaas wat beperkt, er is heel snel invloed op de zwartweergave en in mindere mate op de kleur. 

,

Of je de Thomson ook als muzieksysteem kan gebruiken zal toch vooral van je smaak afhangen. De middentonen klinken immers wat benepen en het effect is moeilijk weg te werken.

Maar de prominente luidsprekers vooraan leveren stevige klank, met een goede basweergave en een indrukwekkend volume. Vooral bij film en televisie is de ervaring uitstekend. 

,

De 55UA9806 beschikt over een volledige set digitale tuners, maar je kan niet opnemen naar USB harde schijf. De Smart TV omgeving is gebouwd op basis van het Netrange aanbod dat we tot vorig jaar ook door Philips gebruikt werd. Het aanbod is vrij uitgebreid, maar bestaat hoofdzakelijk uit minder gekende toepassingen.

Klassiekers zoals YouTube, DailyMotion, Deezer, Facebook en Twitter zijn er wel, maar tijdens onze testen ontbrak Netflix nog. TCL bevestigde wel dat Netflix rond juli van dit jaar beschikbaar zou komen. We hebben dit echter niet kunnen controleren.

Net zoals in het Home-scherm reageert de interface toch wat te traag. Apps laden wel vrij prompt maar zijn in gebruik soms ook wat log. Voor de verstokte smart tv gebruiker is dit geen goede keuze.

De mediaspeler scoort wel meer dan behoorlijk. Hij ondersteunt al onze audiobestanden, een goede zaak met dit behoorlijk luidsprekersysteem. 

Bij de videotesten zijn er wel een paar kleine slippers. Zo ondersteunt de tv geen DTS soundtracks, en enkel interne ondertitels van mkv-bestanden. De speler springt ook steeds naar 16:9 beeldverhouding. Bij video’s met een andere beeldverhouding moet je dan elke keer zelf naar ‘automatisch’ schakelen. En in sommige gevallen is ook dat niet voldoende, en blijft de beeldverhouding verkeerd.

HEVC, de modernste videocodec en noodzakelijk voor Ultra HD streaming ondersteunt de tv wel.

,

TCL en Thomson klinken je misschien niet bekend in de oren, maar de Chinese fabrikant heeft grootse plannen, en dat merk je. De smart omgeving loopt achter ten opzichte van de flitsende interfaces van de concurrenten. En het reusachtige kleurbereik wordt voorlopig wat onbezonnen ingezet, maar je kan er voor kiezen om het af te zetten.

Afgezien daarvan levert de 55UA9806 uitstekende beeldkwaliteit, en potige klank. De prijs is minder scherp dan we gehoopt hadden, maar zeker niet buitensporig.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.