Mobile

LG en Huawei leveren nieuwe Nexus-telefoons

Google komt niet enkel met verbeterde Chromecast-toestellen, maar ook met nieuwe Nexus-telefoons. De Nexus 5X en 6P worden respectievelijk door LG en Huawei gebouwd, en draaien de vernieuwde Android 6.0 'Marshmallow'.

De 5X is van de twee de meer toegankelijke. Het is al even geleden dat LG een Nexus-telefoon leverde, maar het is geen toeval dat die eer in dit geval weer bij de Koreanen toekwam. De Nexus 5 was wellicht de populairste Nexus ooit en de bedoeling is duidelijk dat de 5X deze topper opvolgt. Al is alles relatief: de Nexus-telefoons zijn bedoeld als uithangborden voor een nieuwe Android-versie en eigenlijk verkopen ze nooit in de aantallen van meer mainstream-modellen.

 

 

Zoals altijd bieden de Nexus-telefoons uitstekend waar voor geld. De 5X komt met een 5,2 inch Full HD-scherm, goed voor een ppi-waarde van 424, dat beschermd is met een laag Corning Gorilla Glass 3. Onder de motorkap vinden we een Snapdragon 808-chipset en en Adreno 418, met 2 GB werkgeheugen ter ondersteuning.

Met de G3 en G4 pakte LG al uit met zeer goede camera's die dankzij een scherpstelsysteem op basis van een laser én een klein diafragma heel knappe foto's konden maken. Ook de Nexus 5X krijgt de laserbehandeling, al is het diafragma van f/2.0 minder indrukwekkend dan de f/1,8 van de LG G4. De 12,3 megapixelcamera is trouwens ook geschikt voor 4K.

,

De Nexus 6P is dan weer van de hand van Huawei, een van de rijzende sterren in de smartphone-wereld. De grotere Nexus is een elegant toestel geworden, met een body uit aluminium. De zwarte, toestelbrede strook op de achterkant met daarin de lens en flits geven de Nexus 6P ook iets bijzonder.

De eerste Nexus 6 had een 6 inch scherm en was eigenlijk te groot om echt handig te zijn. Daarom dat de nieuwe 6P een display van 'slechts' 5,7-inch heeft. Dat verschil kan wel eens significant zijn en de nieuweling toch wat praktischer maken. Huawei zorgde voor een AMOLED-scherm met 2.560 x 1.440 pixels, wat levendige kleuren, haarscherpe teksten en redelijke prestaties in zonlicht belooft.

 


 

Over prestaties gesproken: de Nexus 6P komt met de Qualcomm Snapdragon 810-chipset. Die chipset heeft een minder goede naam, maar blijkbaar gaat het hier om een geüpdatete uitvoering, versie 2.1. Qua camera's lijken de specificaties sterk op die van de Nexus 5X.

Opvallend gegeven bij beide Nexus-telefoons: je laadt ze via een USB Type-C-aansluiting. Dat wil zeggen dat je zeker de meegeleverde laadkabel niet mag verliezen, want voorlopig zijn Type-C-kabeltjes nog dun gezaaid. De nieuwe standaard wordt echter op meer en meer apparaten ingebouwd, dus dat lijkt eerder een tijdelijk probleem.

Qua prijzen is er nog geen officiële informatie, maar indicaties zijn dat de Nexus 5X 479 euro zal kosten (voor 16 GB) en de 6P 649 euro (voor 32 GB). Er zijn ook hogere versies. Wie interesse heeft, kan de toestellen echter nog niet aanschaffen, enkel aanmelden voor een wachtlijst.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.