Mobile

Ultradunne Samsung-tablet heeft AMOLED-scherm

Bij Samsung verschijnt een nieuwe tablet die een ultrahoge resolutie combineert met de felle kleurweergave  van een Super AMOLED-scherm. De Galaxy Tab S zou daardoor ook in zonlicht goed bruikbaar zijn.

De nieuwe Galaxy Tab S-tablets werden donderdagnacht voorgesteld, onder de noemer 'Turn up the color'. Dat is een verwijzing naar het Super AMOLED-scherm dat Samsung nu toepast in tablets. Naast de typerende vibrante kleurenweergave, hebben de OLED-schermen het voordeel dat ze geen backlight nodig hebben. Dat spaart stroom en plaats in het chassis.

Samsung speelt de voordelen van de dunnere schermen uiteraard uit. De Galaxy Tab S is de dunste tablet en lichtste tablet die het merk ooit voorstelde: 6,6 mm dik en 294 of 495 gram zwaar, naargelang de schermgrootte. Dat is zeer dun, iets dunner dan een iPad Air, maar net niet zo dun als de Sony Xperia Tablet Z2 (6,4 mm).

Er verschijnen immers twee modellen: een Tab S met een 8,4 inch scherm en een groter editie met een 10,5-inch display. Van elk model zijn er zoals gebruikelijk een aantal varianten met WiFi of LTE en met verschillende hoeveelheden geheugen (16 of 32 GB). Qua kleuren kun je kiezen uit brons of wit.

De AMOLED-display is het belangrijkste element van de nieuwe tablets. Beide schermformaten tonen 2.560 x 1.600 pixels met meer dan 90 procent van de Adobe RGB-kleurenruimte. Boven op de hardware draait nog extra software – Adaptive Display – dat gamma, saturatie en scherpte aanpast aan de sterkte en kleur van het omgevingslicht. De functie zou de leesbaarheid van het scherm in alle omstandigheden verbeteren, stelt Samsung.

De nieuwe tablet bezit ook een aantal kleinere maar toch interessante features. Zoals een multi-usermodus, waardoor verschillende leden van het gezin de tablet telkens naar eigen zin kunnen inrichten. Inloggen naar jouw omgeving op de tablet kan met een vingerafdruk. Ook de jongsten kunnen veilig de tablet bepotelen via de kidsmode. De Tab S kan bovendien als verlengstuk van een smartphone fungeren, incluis voor gesprekken.

Beide modellen beschikken over dezelde hardware: een quadcore Snapdragon 800-chipset aan 2,3 GHz, aangevuld met 3 GB RAM-geheugen. De ingebouwde camera heeft een 8 megapixelcamera.

,

De tabletwereld is nog grotendeels in handen van Apple – zeker het premiumsegment. Samsung zet daarom zijn strategie verder om zijn mobiele producten te bundelen met heel wat gratis software die anders betalend zou zijn. Bij de Pro-tablets ligt de nadruk daarbij sterk op zakelijke apps en diensten, bij de meer op consumenten gerichte Tab S gaat het meer om fun en ontspanning. 

Zo krijgen kopers van de nieuwe tablets drie maanden lidmaatschap op de Marvel Unlimited-app, de Spotify van de comic-wereld. Via Kindle arriveert dan weer een gratis boek per maand en – het WK kan je moeilijk negeren als elektronicareus – de Tab S komt met een nieuw voetbal-app die live data levert rond Europese matches. Het aanbod wordt nog verder afgerond met gratis games en media.


De Galaxy Tab S-tablets zullen vanaf begin juli te koop zijn. De beginprijs voor de 8,4 inch versie is 399 euro, terwijl de 10,5 inch-uitvoering start aan 499 euro.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.