Beeld

Review: Samsung UE40H6700

Voor een televisie die toch nog deel uitmaakt van de subtop, het hogere model is immers de H7000, ziet deze Samsung er bijzonder gewoontjes uit. Een eenvoudig glossy zwart kader met een dikte van een centimeter, onderaan een zilveren accentlijn en een geborsteld metaalkleurige voetplaat. De voet kan helaas niet draaien. Voor de looks moet je deze Samsung niet in huis halen, tenzij je natuurlijk een onopvallende televisie wil.

Vier HDMI-aansluitingen geven je voldoende flexibiliteit, maar wie voor wandmontage wil gaan moet wel opletten. Slechts twee HDMI-aansluitingen, de USB-poorten en de antenne-aansluitingen staan naar opzij gericht, alle andere aansluitingen wijzen naar achter. Hoekse kabels, of een wandbeugel met voldoende ruimte zijn aangewezen.

,

De Smart TV interface die Samsung vorig jaar introduceerde is grotendeels ongewijzigd. Hij blijft onderverdeeld in vier tabs: ‘On TV’ met televisieaanbevelingen en de huidige zender, ‘Multimedia’ voor al je netwerk en USB-bestanden, ‘Films’ voor video op aanvraag, en ‘Apps’ voor alle smart tv app. De ‘social’ tab is verdwenen, al zijn de apps voor sociale media wel nog aanwezig. Wie Smart TV opstart krijgt nu eerst onderaan een lint te zien met apps en gebruikte aansluitingen. Zo kan je erg snel een bepaalde app opstarten. Je kan het lint voorlopig niet ordenen, maar dat komt in de zomer. Erg handig is dat je de televisie ook kan instellen zodat hij het lint bij het opstarten toont.

Samsungs nieuwe smart remote kreeg een mooie, ergonomische vorm en ligt prima in de hand. Hij werkt via radiogolven, niet via infrarood, dus richten hoeft niet. Leg je duim op centrale touchpad en er verschijnt een aanwijzer op het scherm. De besturing is makkelijk en hij werkt in alle menu’s en zelfs in sommige apps. Met een druk op de knop verschijnt er op het scherm een virtuele keypad met onder andere de nummertoetsen en een aantal extra functies. De handigste troef? Deze televisie wordt geleverd met een IR-extender, en je kan de smart remote instellen als universele remote voor een settopbox voor digitale televisie en een Blu-ray-speler. Getest met onze Telenet digicorder, en met uitstekend resultaat.

,

Beeldverwerking is op deze Samsung van prima niveau. Het toestel herkent vlot alle verschillenden film – en videocontent en vermijdt erg goed trapjeseffecten op schuine lijnen. Die zal je enkel nog in een uitzonderlijk geval zien. Ook de ruisonderdrukking levert zeer goede resultaten. Willekeurige ruis werkt de Samsung zo goed als volledig weg, zonder detail te verbergen. Iets minder goed gaat het met compressie ruis, die blijft gedeeltelijk zichtbaar, zeker in SD-content. Laat beide instellingen (‘Clean Digital View’ en ‘MPEG-ruisfilter’) op ‘auto’ staan voor de beste resultaten.

Iets minder goed is de score voor bewegingsscherpte. Het scherm verbergt behoorlijk wat detail. Bewegende voorwerpen hebben een licht wazige rand, maar geen ergerlijke dubbele rand. Door ‘Motion Plus’ op ‘Helder’ in te stellen krijg je de beste resultaten. ‘Standaard’ en ‘Vloeiend’ maken panbeelden schokvrij, maar tonen iets te veel beeldartefacten. Door ‘LED Clear Motion’ te activeren haal je nog meer detail uit het scherm, ten koste van wat helderheid Op zich geen slechte ruil ware het niet dat we het beeld dan subtiel zien flikkeren.

De Samsung heeft een bijzonder goed contrast. De uitstekende zwartwaarde en prima zwartdetail zorgen voor een sterk, natuurlijk beeld, zolang je voldoende recht voor de televisie zit. Wie te veel opzij zit, merkt onvermijdelijk een contrastverlies. Wie contrast nog wat wil benadrukken experimenteert best met de ‘Dynamisch Contrast’ instelling. Zelfs in de laagste stand geeft die wat extra punch aan het beeld.

De kleurweergave is uitstekend. Het kleurbereik is zo goed als perfect en de grijsschaal is netjes neutraal met enkel een zeer lichte koele overtoon. Het scherm heeft een goede uniformiteit, wij merkten enkel op dat de randen iets lichter waren.

Zoals steeds moet je op vlak van geluid geen wonderen verwachten uit een televisie. Maar de Samsung scoort een mooie voldoende. De klank is vol, met duidelijke dialoog en voldoende volume. Donderende soundtracks, of juichende voetbalstadia, die klinken helaas wat te benepen.

,

Ook Samsung pakt dit jaar uit met een voetbal-mode die zowel beeld als geluid aanpast. Daarvoor is op de Smart remote zelfs een aparte toets voor voorzien. De beeldmode is wel erg scherp en hel. De televisie beschikt over een twin tuner voor digitale televisie, maar slechts over één CI+-slot. Dat betekent dat je enkel kan opnemen én tegelijkertijd naar een ander kanaal kijken als een van beide kanalen vrij beschikbaar is. In België betekent dat concreet enkel de VRT-zenders. Je kan de digitale tuners uiteraard opnemen naar USB-harde schijf. Met de voetbal-mode geactiveerd neemt de televisie automatisch de hoogtepunten van een match op. Die functionaliteit was tijdens de test nog niet actief, dus hoe goed het werkt kunnen we niet zeggen.

Daarnaast is er nog de media-speler, die uitstekende prestaties levert. Zowel voor video als muziek speelt hij moeiteloos onze testbestanden af.

Tot slot is er natuurlijk het uitgebreide smart tv platform. Daar vind je een aantal video on demand diensten, zoals Videoland, muziekdiensten zoals Spotify en Deezer en heel wat lokale informatie en entertainment. 

,

Perfect is hij zeker niet. Hou rekening met de kijkhoek, die een sterke invloed heeft op het contrast. Ook de bewegingsscherpte mag iets beter. Maar verder schuilt er in die onopvallende verpakking een prima televisie, met knap beeld, levendige kleuren, een stevig contrast, en vooral een uitgebreid en handig smart tv aanbod. De Smart Touch remote doet uitstekend dienst als mini universele remote. De prijs ligt aan de hoge kant van het spectrum.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.