Mobile

Sony Z1 Compact is geen budgettelefoon

Dat er kort op de hielen van een toptelefoon een miniversie verschijnt zijn we gewoon. Maar dat die junior even krachtig is als zijn grote broer is ongewoon. Toch is dat bij de Z1 Compact van Sony het geval.

De Z1 Compact was een van de vele nieuwe producten die Sony op de CES-beurs in Las Vegas lanceerde. Zoals de naam suggereert is het de miniversie van de Z1 (hier getest). De gelijkenis is heel groot, behalve dat de Z1 Compact… kleiner is. Nogal wieddes, daar het 5-inch scherm van de Z1 vervangen is door een exemplaar met een diameter van 4,3 inch. 

Kleine smartphones worden vaker door vrouwen gekocht, zullen ze bij Sony denken, en wellicht daarom dat de Z1 Compact naast in het wit, zwart en limoen ook in een roze versie beschikbaar is. 

We vinden het wel opmerkelijk dat de Z1 Compact met nagenoeg dezelfde hardware is uitgerust als de grote versie. Dat is bijvoorbeeld bij de Samsung Galaxy S4 en de S4 mini niet het geval.

Maar bij de Z1 Compact vinden we wel een 2,2 GHz quadcore processor, 2 GB geheugen, 20 megapixelcamera, waterdichte behuizing en LTE-ondersteuning, zoals bij de Z1. Het kleinere scherm toont wel 720p in plaats van Full HD, maar de pixeldensiteit blijft met 342 ppi nog altijd zeer hoog. Op een normale kijkafstand zal je de individuele pixels niet kunnen onderscheiden.

De capaciteit van de batterij van de Z1 Compact is ongeveer een kwart minder dan die van de grotere Z1. Er is een sterke relatie tussen capaciteit en de afmetingen van een batterij, dus helemaal verrassend is dat niet. Die relatie is er ook met het gewicht, waardoor de Z1 Compact 33 gram minder in de weegschaal legt.

Sony ziet de Z1 Compact in elk geval niet als een budgetversie van de Z1. Het prijskaartje – weliswaar de adviesprijs – van 549 euro is niet zoveel lager dan die van de Z1. Verwacht wordt dat de nieuwe Sony-telefoon nog in het eerste kwartaal de Benelux bereikt.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.