Geluid

Panasonic sleutelt aan hoge resolutiehoofdtelefoon


Op de eerste dag van CES was het beredruk op de stands. Maar wie goed zocht bij Panasonic zag daar een intrigerende presentatie van een hoge resolutiehoofdtelefoon. Voorlopig nog een prototype, luidt het.

Veel informatie viel er niet te rapen over de hoofdtelefoon, die qua design mooi aansluit bij de goedkopere modellen van Panasonic maar wel luxer afgewerkt was. Zo viel de hoofdband in – al dan niet blauw of groen – namaak krokedillenleer op. Maar wat het apparaat nu juist speciaal maakt met betrekkking tot hoge resolutie-audio is onduidelijk.

De hoofdtelefoonprototype past bij de geruchten die we in de wandelgangen opvingen dat Panasonic zich in het komende jaar meer op (betere) audio wil richten. Het is opvallend dat er wel meer Japanners interesse hebben in hoge definitie-audio (HRA). Met name Sony lanceerde in het najaar een hele lijn HRA-apparaten, van streamers tot – jawel – een hoofdtelefoon. Dat deze hoofdtelefoon beter geschikt is voor hoge resolutie-audio, zou blijken uit de zeer brede frequentiebereik – tot 40 kHZ, ongeveer 18 kHZ meer dan het menselijke oor kan waarnemen.

Panasonic lanceert op CES ook een paar concrete hoofdtelefoonproducten. De opvallendste is de RP-BTGS10, een hoofdtelefoon die niet in het oor past maar geluidsgolven direct overbrengt op de schedel. Het oor blijft zelfs volledig vrij, waardoor geluiden van buitenaf perfect hoorbaar zijn. Uiteraard is dit enkel in sommige situaties een voordeel, zoals bij mobiel gebruik als headset.

Reeds op CES vorig jaar probeerden we een prototype van deze technologie, en het werkt verrassend goed – maar is absoluut ongeschikt voor luide omgevingen zoals beursvloeren. Ondanks de formele lancering van de RP-BTGS10 op CES 2014, is het nog wachten tot de herfst vooraleer het echt in de winkels ligt.

Verder brengt Panasonic een nieuwe noise-cancelling hoofdtelefoon en een Bluetooth-hoofdtelefoon met NFC en met een toch wel verbazend grote autonomie van veertig uur. Deze RP-HC800 en RP-BTD10 zullen wel snel beschikbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.