Beeld

Review: Sony KD-65X9005B

In de design afdeling van Sony heeft iemand besloten dat het maar eens gedaan moet zijn met al die kleine, slanke televisies. De X9005B claimt met veel aplomb zijn plaats in de woonkamer, een beetje zoals de man in de bioscoop die zonder gêne de beide armleuningen in beslag neemt. Dit maar om te zeggen, het is een groot toestel. In profiel valt de gechromeerde spie-vormige zijplaat op. Daarmee accentueert Sony zijn ‘Wedge’-design. Het scherm is net geen tien centimeter breed onderaan, en bovenaan nog steeds ruim 2 cm breed. Maar dit is geen loutere design-oefening. De vormgeving heeft ook functioneel belang. Het volume dat onderaan het toestel ontstaat, wordt gebruikt om betere luidsprekers te installeren. Het gros van de componenten, en dus gewicht verhuist naar de onderzijde van het toestel wat het stabieler maakt. De kleine vleugelvoeten hoeven dan ook niet af te schrikken, de Sony staat behoorlijk stabiel.

Maar het is vooral de voorzijde die echt overdondert. In lijn met het design van de X9005A-reeks van vorig jaar, zitten de luidsprekers links en rechts naast het scherm, ingebouwd in de reusachtige glasplaat, die aan de bovenzijde naar achter kromt. Waar het model van vorig jaar er in sloeg om ondanks zijn afmetingen toch nog een slanke indruk te geven, lijkt het wel alsof Sony dit jaar de afmetingen extra in de verf wilde zetten. We zijn persoonlijk geen fan van het ontwerp, maar ‘over kleuren en smaken…’ weet je wel.

,

Bij de vier HDMI-aansluitingen zijn er twee v2.0 compatibel, helaas zijn ze niet als dusdanig gelabeled, het gaat om HDMI 2/3. Daarnaast zijn er de gebruikelijke analoge aansluitingen en drie USB-connectoren. Omdat je het toestel niet zomaar even opzij schuift om een nieuwe bron aan te sluiten is het erg handig dat Sony een ‘port-replicator’ meelevert. Het concept doet natuurlijk onmiddellijk denken aan de One Connect box van Samsung, maar Sony’s oplossing is minder gesofisticeerd. Bij Samsung heb je aan de televisiezijde maar één connector nodig, en staan alle aansluitingen op de One Connect box, die bovendien dienst doet als Smart Evolution kit. Bij Sony gaat het eerder om een soort samengestelde verlengkabel voor een aantal aansluitingen. Drie maal HDMI, een maal USB en twee antenneaansluitingen zijn voorzien op het doosje. Er vertrekt één kabel naar de televisie, maar die eindigt in zes connectoren voor de respectievelijke aansluitingen. Je kan dus een aantal toestellen makkelijker aansluiten. Maar wie wil vermijden dat er meerdere kabels naar de televisie lopen, verliest als het ware een aantal aansluitingen. De port replicator is dus een handig idee, maar had misschien iets vollediger moeten zijn.


,

Alweer een volledige verandering in de menu’s ten opzichte van vorig jaar. Het ‘Home’ menu is nu erg mediacentrisch en opgedeeld in vijf zones: tv-kanalen, video, muziek, foto’s en apps. Elke pagina wordt bevolkt door een selectie aan content, bijvoorbeeld suggesties voor muziek uit Vevo, YouTube of Sony’s eigen Music Unlimited. Dat ziet er allemaal heel mooi uit, maar het duurt wel even om op te starten. Tussen het aanzetten van het toestel en de eerste moment waarop je het Home scherm echt kan oproepen zit al snel een halve minuut. Dat hadden we toch graag iets sneller gezien.

Ben je aan het tv-kijken en begin je je toch af te vragen of er niets anders te beleven valt, dan is er het ‘Discover’ menu. Met een eenvoudige veegbeweging over de nieuwe, kleine ‘One Flick’ remote haal je onderaan het scherm een lint tevoorschijn. Daarin verschijnen ook aanbevelingen uit tv-kanalen, Youtube, foto’s of voetbalclips. Het vergt wat oefening voor je de ‘One Flick’ remote onder de knie hebt, maar het werkt wel. Heel wat extra toetsen zijn beschikbaar via een lint dat je bovenaan het scherm kan oproepen, maar dat is ver van ideaal. We blijven erbij: het gebruik van een touchpad op een afstandsbediening is op zijn best een matige keuze. Andere ingangen selecteren, of een kanaalnummer intoetsen moet gewoon makkelijker.

Heb je een Xperia telefoon in huis dan kan je dankzij NFC ook eenvoudig je smartphone koppelen aan de televisie. Of je kan natuurlijk ook de ‘TV Sideview’-app installeren. Die doet dienst als remote, maar biedt ook aanbevelingen, een EPG en kan gebruikt worden om DLNA-content af te spelen.

,

De beeldverwerking van de Sony laat over het algemeen zeer goede resultaten zien, met één uitzondering. De deinterlacing laat veel te veel trapjeseffecten zien op schuine lijnen. Ook film en videoframerate herkennen loopt niet altijd even vlot. Het blijft ons een raadsel waarom Sony’s Blu-ray-spelers dat wel perfect doen en de televisies niet. Zet waar mogelijk het bronapparaat in 1080p.

De ‘4K X-Reality Pro’ scaler in de Sony levert uitmuntende resultaten. De Sony analyseert alle beelden en gebruikt andere upscaling naar Ultra HD 4K al naargelang de gedetecteerde content. Gezichten, gras, bomen, vlammen, ze worden allemaal op een specifieke eigen manier behandeld. Maar we zijn vooral gecharmeerd door de ‘Reality Creation’ instellingen. Daar sleutel je aan de manier waarop de tv detail benadrukt, en met prima resultaat. Het is mogelijk om het beeld wat extra diepte te geven door het detail licht te accenturen, zonder de gebruikelijke valse contouren. Experimenteer zelf, afhankelijk van de bron vonden we dat ’resolutie’ best ergens tussen 20 en 40 stond, en ‘ruis filtering’ rond de 20. Het resultaat: fijne, gedetailleerde beelden, en scherpte naar smaak.

Motionflow levert uitstekende resultaten voor bewegingsscherpte. In de ‘standaard’ instelling heb je heel wat detail, panbeelden die grotendeels vrij zijn van geschok en nauwelijks beeldartefacten, een zo goed als ideale combinatie. Wie optimaal detail wenst, wijkt uit naar de ‘helder’ instelling, die haalt de maximale detailscore, maar geeft soms een licht dubbele rand rond bewegende voorwerpen en laat aanzienlijk wat geschok in de panbeelden. ‘Helder Plus’ kost je behoorlijk wat helderheid en is dus niet echt aan te raden, ‘Uitleg’ (een toch wel erg vreemde vertaling van ‘Impulse’) vermijd je al best helemaal, het beeld is dan vlijmscherp maar erg donker en het flikkert. Ook de ‘True Cinema’ mode kan ons niet bekoren, maar heb je een hekel aan de effecten van Motionflow dan is dit wel een mogelijke keuze.

Je moet ook zeker wat experimenteren met de ‘Advanced Contrast optimalisatie’ die geeft de beelden behoorlijk wat extra punch. De laagste stand leek de beste resultaten te geven, maar ‘midden’ is te overwegen als je bij veel omgevingslicht kijkt.

,

Net zoals vorig jaar beschikt de Sony over een Triluminos-scherm dat een ruimer kleurpalet kan weergeven. Daarnaast gebruikt de X9005B dit jaar ook ‘Xtended Dynamic Range’, waarbij de heldere delen van het beeld opgepept worden. Tot onze enorme teleurstelling zit er in de X9B echter geen direct led achtergrondverlichting, die zit enkel in de X9500B die in Europa alleen in een 85-inch model te krijgen is. Je moet het dus stellen met een edge led, maar dat belet Sony niet om erg mooie resultaten voor te leggen.

Sony levert twee erg goede beeldpresets: Cinema 1 voor wie het beeld wil dat dichtst bij de regisseur zijn intentie aanleunt, en Cinema 2 voor wie het beste beeld wil dat de televisie kan tonen. We kiezen in eerste instantie voor Cinema 1.

De zwartwaarde is bijzonder sterk, en toont prima alle zwartdetail. Dankzij de ‘Led Dynamic Control’ instelling kan je die prestaties nog aanscherpen, kies voor ‘standaard’ of ‘laag’. ‘Standaard’ gaat soms iets te agressief te werk, zodat je de beelden soms ziet veranderen van helderheid. Die veranderingen worden bovendien ook duidelijk door ondertitels veroorzaakt. Echt duidelijke segmentgrenzen zie je niet op de achtergrondverlichting, tenzij dan bij heel uitgesproken wit/zwart beelden en dan nog is het effect subtiel genoeg om niet te storen.

‘Xtended Dynamic Range’ zie je vooral aan het werk in de Cinema 2 preset Het krikt de helderste 30% van de wittinten op en de boost op vlak van helderheid is erg duidelijk. Onze meter gaf iets meer dan 500 cd/m² aan, dat terwijl de meeste schermen rond de 300 zitten. Het zorgt vooral bij omgevingslicht voor een bijzonder aantrekkelijk beeld.

De beelduniformiteit is goed, zeker voor een 65 inch scherm, maar zowel links als rechts aan de beeldrand kan je soms de achtergrondverlichting zien doorschijnen. Hou ook de kijkhoek in de gaten, veel verder dan 45° mag je zeker niet gaan.

De kleurweergave is zoals gebruikelijk bij Sony erg goed. In Cinema 1 heb je een iets te koele grijsschaal maar verder uitstekende prestaties. Cinema 2 maakt gebruik van het uitgebreide kleurbereik van Triluminos en Xtended Dynamic Range en levert daarom veel fellere maar nog steeds natuurlijke beelden. Sony heeft er dit jaar voor gezorgd dat huidskleuren iets minder beinvloed worden door het grote kleurbereik om zo de ‘zonverbrande’ look te vermijden. Daar zijn ze ook grotendeels in geslaagd. De keuze tussen Cinema 1 en 2 is een van persoonlijke smaak, maar we vonden ze ook perfect te gebruiken als een ‘dag/nacht’ set.

,

Uitstekend beeld en de geweldige prestaties van de Magnetic Fluid Speakers leidden er vorig jaar toe dat we aan de X9005A voor het eerst een 5-score gaven. De speakers zijn dit jaar nog lichtjes aangepast. De versterker kreeg een eigen circuitbord, en werd krachtiger gemaakt. De woofers staan nu ook naar voor gericht En een nieuw door Sony ontwikkeld materiaal voor de conus zorgt voor meer detail. De uitmuntende klank van vorig jaar krijgt daarmee nog een flinke verbetering. Maak je dus klaar voor een televisie die echte bassen kan leveren, zonder gewoon wild gestamp te produceren. Lorde’s ‘Royals ‘ is een prima voorbeeld. Omdat de luidsprekers ook vrij ver uit elkaar staan heb je een lekker stereobeeld, met een tikje pseudosurround geeft dat zelfs een erg ruimtelijk effect. Soundtracks, klassieke muziek, punk, we hebben heel wat door deze Sony gejaagd en we blijven er bij. Dit is televisieklank zoals het moet. Wil je nog een stevigere ervaring, dan kan je kiezen voor de optionele draadloze subwoofer.

,

Opvallende extra’s zal je op de Sony niet vinden, tenzij je een voetbalfan bent. Met de ‘Football’ knop op de remote activeer je een beeldmode voor voetbal en heb je toegang tot een hele reeks video’s van allerlei FIFA-video’s. Wat vinden we daarnaast nog terug? De ingebouwde camera levert je Skype-mogelijkheden. Activeer ‘Social Viewing’ om tegelijk te Skypen en tv te kijken. Of je kan ook Twitter volgen, de televisie kiest de hashtag zelf op basis van het programma dat je bekijkt of je kan zelf een hashtag opgeven. Wie het scherm van zijn smartphone op de televisie wil bekijken, kan kiezen voor Miracast (draadloos) of MHL (bedraad).

Verder is er een zeer volledige set digitale tuners, die je uiteraard naar USB-harde schijf kan opnemen. De mediaspeler, jarenlang de achilleshiel van Sony, is ondertussen uitgegroeid tot een prima speler. Bij audio ontbreekt enkel nog FLAC-ondersteuning. Bij de videoformaten kan je geen Divx gebruiken, wel het alternatief xvid. Daarnaast wist de speler met alle testen overweg ozwel via USB als DLNA, inclusief de belangrijkste ondertitelformaten. Ook 4K-video speelt de Sony zonder al te veel problemen af. Met HEVC-bestanden waren de prestaties iets wisselvalliger, maar wel nog degelijk. Dat is ondertussen geen echte verrassing meer. Heel veel concurrenten slaan daar de bal mis.



Wat internetcontent betreft kan het bij Sony nog wel beter. Netflix is de app voor video op aanvraag, en werkt ook met de 4K-content. Video Unlimited, Sony’s eigen VOD-dienst komt na al die jaren nog steeds niet naar België. Je moet het dus stellen met YouTube, Vimeo en een hele reeks minder bekende diensten. De lijst apps is lang, maar spreekt niet echt aan. Bij muziek vinden we geen Spotify of Deezer, wel Sony’s eigen Music Unlimited. Met Vevo heeft Sony wel een mooi alternatief in huis als je van muziekvideo’s houdt.

,

We worden niet wild van het ontwerp, maar het beeld en de klank daarentegen, dat kan tellen. Xtended Dynamic Range geeft de Sony een behoorlijke voorsprong in de woonkamer. Toch geven we Sony dit jaar geen maximum score. Om die te halen moeten de deinterlacing fouten eruit, hadden we toch graag een direct led gezien en moet het gebruiksgemak verbeteren. We wijzen voor dat laatste naar Samsung en LG als goede voorbeelden. Ondanks dat denken we dat Sony een van de beste 4K-televisies van het moment neerzet, de combinatie beeld en geluid is gewoon prachtig. Voor een 65 inch is de prijs in vergelijking met de concurrenten erg aantrekkelijk.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.