Geluid

Ook Samsung jaagt op succes Sonos

Op CES zal LG niet het enig grote AV-merk zijn dat een multiroom-systeem voorstelt. Ook Samsung presenteert toestellen om draadloos muziek in verschillende kamers te spelen, vergelijkbaar met Sonos.

Maandag lanceert Samsung de M5 en M7, twee draadloze speakers die zowel staand als liggend te gebruiken zijn. Met de speakers kun je een echt multiroomsysteem bouwen, waarbij er in elke kamer andere muziek speelt of alle speakers hetzelfde liedje laten horen. 

Net zoals Sonos gebruiken de Samsung-speakers een draadloos meshnetwerk, wat betekent dat elke speaker het draadloos netwerk niet enkel ontvangt maar ook groter maakt. Mesh-technologie is een van de speciale ingrediënten die er voor zorgt dat Sonos-toestellen vaak draadloos muziek kunnen spelen op plaatsen waar klassieke WiFi-speakers geen ontvangst meer hebben.

Muziek wordt bij de Samsungs over het netwerk aangeleverd en is afkomstig van verschillende bronnen, zoals streamingdiensten. Het is echter nog wat onduidelijk welke diensten ondersteund worden. Of Spotify en Deezer op de lijst staan, is nog onbekend – maar proberen we op CES te achterhalen. Eigen muziekbestanden kunnen vanaf een computer of een NAS worden aangeleverd.

,

Er kan rechtstreeks een verbinding worden gemaakt tussen een mobiel toestel en een speaker. De M5 en M7 bevatten een NFC-chip, zodat je na een snelle aanraking met een smartphone muziek kan streamen over Bluetooth. Dat is dan weer iets dat met Sonos onmogelijk is, maar wel sans NFC met het Bluesound-systeem (lees hier de test).

De M5 en M7 werden al eerder in de V.S. gelanceerd, samen met een Wireless Audio Multiroom Hub. Dit kastje koppel je aan de router, zodat de speakers geheel draadloos kunnen functioneren. Het doet ook vermoeden dat het Samsung-systeem zijn eigen draadloos netwerk zal gebruiken in plaats van het bestaand WiFi-netwerk. 

,

Intrigerend is dat het persbericht van Samsung suggereert dat je de M5 en de iets groter M7 kan gebruiken in combinatie met andere, nog onbekende Samsung multiroom-apparaten. Bovendien is het mogelijk om een 5.1-surroundsysteem te bouwen, luidt het. Maar hoe dat juist in de praktijk werkt, is nog onduidelijk.

Wel stelt de Amerikaanse Samsung-site dat je de M5 en M7 rechtstreeks met een Samsung-tv kan verbinden, om zo de speakers als externe luidsprekers voor de televisie te laten functioneren.

Op CES presenteert Samsung ook een nieuwe soundbar met hybride digitale/buizenversterker, en het lijkt er op dat ook deze HW-H750 gaat inhaken op het multiroomsysteem van Samsung. Technisch is de H750 de update van de gelijkaardige F750 (hier getest).

Het grote verschil tussen de M5 en M7 is het formaat. De M5 is kleiner en bevat drie drivers, tegen de vijf speakers in de 2-kanaals M7. Daarmee lijkt de M5 een concurrent voor de Sonos Play:1 (lees hier de test) en de M7 een uitdager voor de Play:3 of zelfs Play:5. De HW-H750 is dan Samsungs antwoord op de Sonos Playbar (hier getest).

Prijzen voor de Benelux zijn nog niet bekend, maar afgaande op de Amerikaanse en Britse prijspunten zal de prijs van de M5 ergens circuleren rond 200 euro, de M7 rond 300-400 euro, en de HW-H750 rond 700-800 euro. Als de exacte prijskaartjes bekend zijn, passen we dit artikel aan.

FWD Magazine en HiFi.nl zijn beiden aanwezig op CES in Las Vegas, en brengen dagelijks verslag uit via online en een via nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.