Geluid

Nieuwe B&O brengt eenvoud naar multiroom

Het lijkt wel wat op een lichtschakelaar of misschien beter: een designthermostaat. Toch is de BeoSound Essence iets helemaal anders. B&O hoopt dat het intuïtieve toestelletje mensen van Sonos weg zal lokken.

De Essence Remote is het zichtbare deel van B&O's nieuw multiroomsysteem, dat voor 999 euro zal verkocht worden. De compacte, prachtig afgewerkte ronde knop monteer je aan de muur of is beschikbaar in een tafelversie die gemonteerd is op een klein voetje. 

"Er zijn twee grote problemen die ontstaan omdat er tegenwoordig zoveel muziekbronnen zijn. Ten eerste is muziek gewoon opzetten heel complex geworden. Mensen zijn bovendien heel slechte audiokwaliteit en speakers gewoon geworden. En dat is sneu, als je weet dat artiesten zoveel tijd steken in het creëren van kwaliteit", zegt Tue Mantoni, CEO van het Deense bedrijf.

Daarom is de Essence Remote zo minimalistisch. In essentie is het een controller, waarmee je het afspelen van muziek bedient. Je kan er het volume mee regelen, muziek starten en tracks laten verspringen, maar dat is het.

In het apparaat zit een bewegingssensor, zodat het kan detecteren of iemand een kamer binnenwandelt of verlaat. Muziek start of stopt dan automatisch. Je kan zo drie doorheen het huis installeren.

Complementair met het kleine apparaatje, is er een groter – en ja: lelijk – kastje dat op een router lijkt en je best ergens wegstopt, geeft Mantoni toe. Hier sluit je het netwerk op aan en andere bronnen.

Voor complexere zaken grijp je naar de smartphone-app, waar je bijvoorbeeld bronnen en muziek selecteert. Je kan uit heel wat bronnen kiezen, want het BeoSound Essence-audiosysteem aanvaardt audio aangeleverd via Airplay en DLNA. Spotify is ingebouwd, evenals internetradio, en er is een line-in voor externe bronnen, zoals een cd-speler. Het afspelen van muziek gebeurt op actieve speakers van Bang & Olufsen die draadloze technologie bevatten. 

,

In Las Vegas toont Bang & Olufsen ook een oplossing om oudere speakers compatibel te maken met het surroundsysteem dat eind oktober werd aangekondigd. Deze maakt gebruik van een draadloze technologie, WiSA.

WiSA is een draadloze techniek die op de 5-GHz frequentieband opereert, en draadloze, lossless audiotransmissie zonder enig kwaliteitsverlies belooft. Het is klaar voor hoge resolutie-audio, want de transmissie stuurt een 24-bit digitaal signaal door. In tegenstelling tot WiFi of Bluetooth is WiSA eerder bedoeld als vervanger van de luidsprekerkabel.

Bij het systeem dat enkele maanden geleden werd getoond, fungeert een actuele BeoVision-televisie als draadloze hub. Maar als je daar niet over beschikt, kan je nu investeren in kastjes om toch via WiSA kabelloos speakers te besturen. De BeoLab Transmitter 1  kan kan tot acht kanalen in of 7.1 draadloos versturen, terwijl de BeoLab Receiver 1 een monokanaal ontvangt en doorgeeft aan een luidspreker. Een stereoset vereist dus twee Receivers.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.