Beeld

Nederlandse bioscoop eerste met nieuwe Dolby

Atmos is niet het enige waar Dolby momenteel mee bezig is. Het technologiebedrijf onthult een totaalpakket voor beter geluid én beeld – en een Nederlandse bioscoop krijgt de primeur.

Het pakket draagt de naam Dolby Cinema, een wat sobere naam voor wat een ultieme ervaring voor de bioscoopganger moet worden. Het is met andere woorden ook een label voor filmzalen die over het allerbeste aan beeld- en geluidsapparatuur hebben staan.

Dolby Cinema omvat onder andere het indrukwekkende Dolby Vision. Dit projectiesysteem heet state-of-the-art te zijn en produceert levensechtere beelden door het hogere dynamisch kleurenbereik. Ook de contrastratio en helderheid is volgens Dolby groter dan bij ooit.

Uiteraard is er ook aandacht voor de akoestiek en geluidskwaliteit. Het zal niet verbazen dat dit gedeelte van Dolby Cinema eigenlijk Atmos is, Dolby’s nieuwste surroundtechnologie dat ook surround in de hoogte toevoegt.

Maar Dolby Cinema gaat nog verder. Dat heel de ervaring wordt aangepakt, mag je serieus nemen. Zo is er ook aandacht voor zaken als het design van de toegang, de opstelling van het scherm (die van vloer tot plafond kan lopen) en akoestische maatregelen. Dolby mikt zelfs op het uitrollen van een soort multimediale show die je bij het betreden van de zaal meemaakt, bijvoorbeeld in de gang naar de bioscoopzaal. “Zo kunnen filmmakers hun verhaal al beginnen te vertellen, nog voor de film zelf begonnen is”, zegt het bedrijf.

In eerste instantie worden filmzalen uitgerust met nieuwe 4K-laserprojectors die ook hogere framerates kunnen tonen. Op termijn worden deze projectors vervangen door nieuwe Dolby Vision-apparaten die de hoge dynamische kleurenbereik kunnen tonen. Maar dan moet er wel eerst filmmateriaal zijn dat compatibel is, iets waar Dolby vooralsnog geen informatie over vrijgeeft.

Er zijn twee partners die als eerst met Dolby Cinema mogen uitpakken. Wil je het beleven, dan moet je oftewel naar het hippe Barcelona (UCI/Cinesa La Maquinista) of naar het gloednieuwe JT Cinemas-complex in Eindhoven.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.