Geluid

Britten claimen ultieme ‘open’ hoofdtelefoon

Je hebt ‘open’ en ‘gesloten’ hoofdtelefoons, waarbij vooral die eersten op goedkeuring van veeleisende muziekfans kunnen rekenen. Een Britse firma zegt nu een doorbraak te hebben geforceerd om een echte volledige open behuizing te creëren. Flare Audio is namelijk een grote believer in Waveform Integrity – of de stelling dat de luidsprekerbehuizing geen invloed mag hebben op de klank.

Flare Audio bouwt al even speakers volgens dit principe, maar de Reference R1 is hun eerste hoofdtelefoon. Wat meteen opvalt als je de R1 bekijkt, is dat de driverbehuizing aan de buitenkant paradoxaal volledig toe is. Bij open hoofdtelefoons, zoals de Philips Fidelio X2 of Sennheiser HD700, vind je net hier meestal een grille of openingen.

Deze grille laat toe dat de luchtdruk die achter de driver ontwikkeld wordt, zich een weg naar buiten kan banen. De opening zorgt voor meer lucht en ruimte in de klank, en een meer evenwichtig frequentiebereik. Open hoofdtelefoons hebben meestal een minder uitgesproken basweergave, waardoor ze neutraler kunnen klinken. Bij de R1 opteerde Flare Audio om de luchtgaten rondom de zijkant van de driverbehuizing te voorzien.

Intern is er een soort spiraal – uitvinder Davies Roberts noemt het een vortex – die er voor moet zorgen dat luchtdrukveranderingen veroorzaakt door bewegingen van de driver zonder vervormingen plaatsvinden. Roberts stelt immers dat zowel gesloten als hoofdtelefoons met een open achterkant daar last van hebben.

“De geproduceerde klank is een echte eye opener voor echte muziekliefhebbers. Er zijn enkelen geweest die een half uur of zo nodig hadden om gewend te raken aan de klank die er uit de R1 komt. Voor het eerst muziek beluisteren zonder enige vervorming is blijkbaar raar op een hoofdtelefoon. Ik kan het best vergelijken met hoe dingen écht klinken. Er zijn geen opgekrikte bassen of hoge frequenties in de R1”, vertelde Roberts ons. Volgens het bedrijf zou hun nieuwe hoofdtelefoon vooral qua stereo-imaging goed scoren.

De R1, die in Groot-Brittannië 499 pond kost maar ook elders in Europa beschikbaar zal zijn zodra distributie is opgezet, is volgens de Flare Audio-baas slechts een eerste hoofdtelefoon in een brede lijn die zowel lager als hoger geprijsd zal zijn. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.