Geluid

De nieuwe hype: de soundbase

Toen Bose vorig jaar de Solo uitbracht, verwachtte niemand dat soundbases zo populair zouden worden. Het onverwachte succes van deze afgeslanke soundbars heeft nu ook de aandacht van de grootste namen getrokken.

De Solo heeft inmiddels het gezelschap gekregen van gelijkaardige speakers van onder andere Onkyo, Panasonic, Denon (hun DHT-T100 wordt hier getest) en recent nog de LG SoundPlate (hier getest). Het concept is altijd hetzelfde: een compacte speaker voor de tv die kleiner is dan een soundbar en waar je desgewenst de tv op kan plaatsen.

Op CES duiken er nog meer soundbases op. Samsung lanceert de Ultra-slim Sound Stand HW-H600, een slanke speaker die 4.1-geluid belooft en die tv's tot 55-inch formaat kan dragen. Meestal kunnen soundbases enkel wat kleinere formaten aan. De HW-H600 wordt in april in de Benelux verwacht.

Bij Sony is er de 350 euro kostende HT-XT1 TV Base Speaker, een evenzeer slanke speaker met NFC. Dit maakt het eenvoudig om muziek over Bluetooth te streamen vanaf een smartphone of tablet. Je kan trouwens via een app ook de TV Base Speaker bedienen. Vrij uniek aan deze Sony is dat de verbinding met de tv via HDMI gaat – meestal werken soundbases met de optische kabel – en dat er nog drie HDMI-bronnen kunnen aangesloten worden.

Na zijn verdienstelijke SoundPlate is LG ook nog niet gedaan met het introduceren van platte soundoplossingen. Op CES toont het de LAB540W, in essentie de SoundPlate maar met een ingebouwde Blurayspeler. Het gaat om een speler die de schijfjes binnentrekt, waardoor de bescheide hoogte die typisch was voor de SoundPlate behouden wordt.

In FWD51 verschijnt er een vergelijkend dossier tussen de populairste soundbases.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.