Beeld

Enorme uitbreiding UHD-lijn bij Sony

De nieuwe line-up aan 4K-televisies die Sony in Vegas voorstelt, is onderverdeeld in drie modellen. De X95 is enkel verkrijgbaar in 85 inch, de X9 in 19, 65 en 55 inch en de X85 in 65, 55 en 49 inch.

Uiteraard maken ze allemaal gebruik van een Triluminos-achtergrondverlichting (lees hier de achtergrond) die garant staat voor prachtige kleuren. De 4K X-Reality Pro beeldprocessor zorgt voor piekfijne beeldverwerking en upscaling. HDMI 2.0 is standaard aanwezig en een ingebouwde HEVC-decoder maakt dat de toestellen klaar zijn voor toekomstige 4K-content.

De belangrijkste verschillen zitten in twee features. Op audiovlak maakt enkel de X9-reeks gebruik van de Magnetic Fluid speakers die vorig jaar zo'n diepe indruk op ons maakten.

De grotere X95 moet het stellen met een 'Long Duct' luidspreker die door zijn vorm meer kracht geeft aan de compacte luidsprekerbox. De X85 krijgt een gewone Bass Reflex voor diepere, lage tonen.

Maar we kijken nog het meest uit naar één belangrijk verschil op beeldvlak. De X95 en X90-reeks gebruiken namelijk een X-tended Dynamic Range algoritme. Dat zorgt voor diepere zwarttinten en vooral ook veel helderdere witwaardes. De techniek is gekend bij fotografie als HDR (High Dynamic Range).

Televisies vandaag hebben eigenlijk een zeer beperkt dynamisch bereik. Beelden die én diepzwart én helderwit combineren moeten meestal zware compromissen maken: ofwel verdwijnt alle witdetail, ofwel alle zwartdetail. Dankzij deze techniek kan je zowel veel donker als helder detail zien.

Omdat waar nodig de achtergrondverlichting gedimd wordt, leidt het ook tot energiebesparing, en minimaliseert het lichtlekkage. Bij de zeer heldere delen wordt er dan wel weer tot drie maal zoveel stroom geleverd. Wat het verbruik mogelijk weer optrekt.

Ook aan de interface is gesleuteld. 'Flick Entertainment' moet het makkelijker maken door content te waden. Beweeg de 'One-Flick Remote' een keer naar boven om het menu te tonen. Een simpele op en neer beweging laat toe in de content te bladeren.

De nieuwe UHD-tv's verschijnen op de markt in de lente van 2014. Prijzen ontbreken helaas nog.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.