Geluid

Goedkopere AUPEO streamt surround

AUPEO, de internetradiodienst die gepersonaliseerde en genrestreams biedt, presenteert op CES ambitieuze plannen. Niet alleen daalt de prijs aanzienlijk, maar de dienst wil ook surroundaudio streamen. En dat is uniek.

De prijsdaling naar 2,99 euro per maand of 29,99 euro per jaar komt na de overname van AUPEO door Panasonic afgelopen september. De overname heeft een nieuwe impuls gegeven aan de dienst van Duitse origine, die wat naar het achterplan verdwenen is door de opkomst van Spotify en co.

Toch is het recept van AUPEO wat anders dan die diensten. Bij AUPEO beschik je over radiostations op basis van genres of stations die muziek afspelen op basis van een artiestnaam die je invoert. Door het goedkeuren van liedjes bouwt AUPEO ook een heel gepersonaliseerd radiostation op die na een verloop van tijd goed aansluit bij je muzieksmaak.

Bij onze tests vonden we AUPEO bijzonder goed in het serveren van een muziekselectie op smaak, maar ervoeren de kwaliteit (192 kbit/s) voor betalende abonnees als niet goed genoeg.

Maar ook op audiovlak zijn er plannen om iets nieuw te doen. AUPEO zegt nu samen met DTS te sleutelen aan het aanbieden van surroundstreams in DTS HD. Om multikanaals te streamen, wil de dienst de high performance adaptive bit-rate-profiel van DTS HD gebruiken. Een interessante vraag – die AUPEO vooralsnog niet beantwoordt – is welke surroundaudio ze juist wil streamen. Muziek in DTS HD is immers vrij zeldzaam, daar dit formaat eerder terug te vinden is bij filmsoundtracks.

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.