Geluid

Cursus: Analoge versus digitale audio, en meer

Met de lancering van Pono door Neil Young is er weer veel te doen rond analoge versus digitale audio, en hoe die laatste tot stand komt. Voor wie in het onderwerp wil duiken, zijn er twee video's van de Xiph-stichting die een perfecte inleiding vormen.

De twee video's duren ongeveer 20-30 minuten en zijn een productie van Xiph.org, een stichting die rond open software en mediatechnologie werkt. Ze worden gepresenteerd door Christopher 'Monty' Montgomery, een programmeur die aan de wieg stond van de Ogg Vorbis-audioformaten.

Montgomery zorgde vorig jaar voor aardig wat ophef toen hij met een artikel getiteld '24/192 downloads make no sense' reageerde op het Pono-initiatief van Neil Young. Toen werd er voor het eerst over Pono gesproken; ondertussen is Pono als project gestart op Kickstarter.com en heeft Young meer dan 4 miljoen dollar bij het grote publiek opgehaald.

In navolging van zijn artikel produceerde de audiospecialist twee video's die een boeiende introductie bieden tot de verschillen tussen analoge en digitale audio, sampling-theorie en meer. Montgomery bekijkt bijvoorbeeld de aanname dat digitale audio bestaat uit een trapjes-signaal, in plaats van mooie curves.

Samen duren de films net geen uur – die tijd is een goede investering voor iedereen die op een wetenschappelijke wijze meer wil weten over audio. Helaas zijn de video's enkel in het Engels, maar dan wel helder en goed verstaanbaar gesproken. Voor wie het toch wat lastig heeft: je kan bij beide video's Engelstalige ondertitels inschakelen.

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.