Geluid

Onkyo brengt eerste AV-receivers met HDMI 2.0

Met de TX-NR535 en TX-NR636 brengt Onkyo twee betaalbare AV-receivers die klaar zijn voor 4K-media aan hogere framerates. De HMDI 2.0-ondersteuning is vooral toekomstgericht, maar ook op andere vlakken zijn beide toestellen interessant.

HDMI 2.0 is de nieuwe standaard om een videobron te verbinden met een Ultra HD-televisie. (Meer informatie over HDMI 2.0 vind je in dit achtergrondartikel). Waar het allemaal om draait is niet zozeer Ultra HD – want dat kan de huidige HDMI-standaard ook aan – maar de framerates. HMDI 2.0 ondersteunt namelijk 4K aan 60 fps.

Op dit moment heb je nog geen 4K-videocontent aan die framerates, of het moet gaan over games die op een krachtige pc draaien. Maar vanuit de filmwereld is er sterke interesse om in hogere framerates te filmen, onder aanvoering van Peter Jackson en James Cameron. In ons achtergrondstuk over HFR en The Hobbit gaan we dieper op het onderwerp in.

Zowel de TX-NR535 als de TX-NR636 bieden de mogelijkheid om 4K aan 60 fps door te lussen. De 636 kan bovendien video in een lagere resolutie upscalen naar 4K.

Beide AV-receivers ondersteunen ook HDCP 2.2, een beveiligingsmaatregel tegen het kopiëren dat onder druk van Hollywood ongetwijfeld present zal zijn bij de volgende generatie Blu-rays.

Strikt genomen is Onkyo niet helemaal de eerste die HDMI 2.0 naar zijn nieuwe AV-receivers brengt. Een paar dagen vroeger stelde Pioneer ook nieuwe apparaten voor met de nieuwe HDMI-standaard. Die lancering gebeurde echter in de V.S. en de Europese toestellen – die licht afwijken – zijn nog niet klaar. Vermoedelijk zullen ook andere prominente AV-receivermerken zoals Denon en Yamaha HDMI 2.0 ondersteunen in nieuwe producten.

,

We kennen Onkyo als een merk dat graag zijn receivers heel volledig uitrust, met een nadruk op netwerkmogelijkheden. Zo waren de Japanners zowat de eersten om Spotify in te bakken. Ook de nieuwe 5.2-kanaals TX-NR535 en 7.2-kanaals TX-NR636 blinken weer uit qua streaming.

Beide modellen bevatten WiFi- en Bluetooth-modules, en spelen hoge resolutie-audio gapless af. Dat laatste is zeker niet bij elke AV-receiver het geval, al vermoeden we wel dat hi-res audio dit jaar bij wel meer merken op het menu staat. De TX-NR535 en TX-NR636 lusten ook een varia aan bestandsformaten, van 192 kHz/24-bit FLAC's en ALACS tot Dolby TrueHD en 5,6 MHz DSD. Om dat allemaal in goede banen te leiden, krijgt de 636 een extra DSP mee. 

Later in het jaar krijgen de receivers een update voor Spotify Connect mee, zodat je muziek kan selecteren in de Spotify-app en kan doorsturen.

 Zowel de TX-NR535 en TX-NR636 verschijnen begin en in de loop van de maand april respectievelijk, voor een prijs van 449 en 599 euro.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.