Mobile

VLC keert terug naar iPhone en iPad

De populaire mediaspeler VLC is nu al meer dan twee jaar geleden verbannen van de iPhone en iPad. Maar nu komt daar verandering in, want de app is sinds vrijdag opnieuw beschikbaar in de App Store.

De reden waarom zoveel mensen VLC gebruiken – zowel mobiel als op pc's – is dat deze mediaspeler een echte veelvraat is qua video. Nagenoeg alle videoformaten spelen af, zonder dat er extra codecs of dergelijke geïnstalleerd moeten worden.

Vandaar dat de VLC-app voor iOS indertijd veel aandacht eiste. Standaard spelen de iPhone en iPad enkel een beperkt aantal soorten video af, maar door de VLC-app werd het opeens mogelijk om toch op deze apparaten pakweg Xvid- en MKV-films te bekijken.

De VLC-app verdween begin 2011 uit de App Store na een discussie tussen een ontwikkelaar van VLC en Apple. De ontwikkelaar vreesde dat de voorwaarden van Apple strijdig waren met de open licenties van VLC, en verwijderde zelf de app. Nu denken de makers van VLC dat ze de mediaspeler voldoende hebben kunnen aanpassen om alle bekommernissen te ontzenuwen.

,

De vernieuwde VLC-app behoudt de minimalistische look van de vorige uitvoering. Het doel blijft hetzelfde: alle mogelijke videobestanden afspelen. Als je Apple-toestel het aankan tenminste, want onder andere de iPad mini en de iPhone 4 kunnen problemen hebben met bepaalde Full HD-bestanden.

De VLC-app biedt verschillende manieren om video te bekijken. Je kan uiteraard videobestanden via iTunes importeren, maar even goed de iPad of iPhone toegankelijk maken via het WiFi-netwerk of de app koppelen met Dropbox. Video doorsturen via Airplay naar een Apple TV is mogelijk.

Inmiddels zijn er nog verschillende andere universele mediaspeler-apps in de App Store, zoals Goodplayer en ACEplayer. Bijna allemaal zijn echter recent na een brief van rechtenhouders verplicht geweest om ondersteuning voor AC-3 audio te verwijderen. Dit heeft tot gevolg dat de meeste illegale videobestanden enkel zonder geluid afspelen, tenzij ze gecodeerd zijn als stereo. Het is onduidelijk of VLC for iOS ook met deze tekortkoming sukkelt.

VLC for iOS is gratis, en hier te downloaden in de App Store.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.