Mobile

Samsung lanceert Galaxy Note 3

Samsung heeft op zijn jaarlijks Unpacked event voor IFA zijn duivels ontbonden. Drie producten: Galaxy Note 10.1 2014 Edition, Galaxy Gear en de Galaxy Note 3. Die laatste bekijken we van iets dichterbij.
 

Lederen afwerking

Wat onmiddellijk opvalt, is de lederen achterkant. Eindelijk maakt het goedkope plastic plaats voor een premium gevoel. De volledige achterkant is van leder, met rondom de rand wat stiksel. Hierdoor glijdt de Note 3 minder in je hand, en is hij een stuk duurzamer. In mijn ogen een voltreffer.

Om ervoor te zorgen dat je een Note 3 naar je zin vindt, kan je naast de roze, witte en zwarte kleur nog extra optionele covers kopen in andere kleuren. Samsung heeft zich daar laten begeleiden door Moschino en Nicholas Kirkwood.
 

Full HD

Zoals verwacht zit er een 1080p-scherm in, meer specifiek een Full HD Super AMOLED-scherm. Er staat geen plus achter, dus spreken we hier van een pentile scherm. Meestal een nadeel, maar omdat de densiteit zo hoog ligt (386 PPI), valt er weinig op het scherm aan te merken. Vanuit elke hoek zien de kleuren er even gesatureerd uit, zoals bekend bij AMOLED-schermen.

De grootte, 5,68 inch om specifiek te zijn, is maar marginaal groter dan de 5,5 inch van zijn voorganger. Omdat de bezel rondom het scherm verkleind is, is de voetafdruk van de Note 3 amper groter dan de Note II. Ook qua gewicht kan ik weinig verschil voelen tussen beiden.

 

 

Dubbele chip

In navolging van de Galaxy S4 krijgt de Note 3 ook twee verschillende chips, naargelang de nood aan 4G of niet. In België en Nederland zal vermoedelijke de 4G-versie op de markt verschijnen, met daarin een Qualcomm Snapdragon 800 (identiek als in de LG G2 en de Acer Liquid S2). Een krachtige chip met vier kernen, geklokt op 2,3 GHz.

Is er nog geen 4G beschikbaar, dan krijg je een Note 3 voor de kiezen met een Exynos-chip van Samsung. Het betreft een octocore exemplaar, waar vier 1,9 GHz A15 ARM-kernen en vier zuinige A7 ARM-kernen in tandem met elkaar samenwerken. Op het event heb ik beide toestellen niet naast elkaar kunnen benchmarken, dus valt het af te wachten hoe groot het verschil is tussen beide chips.
 

Android 4.3

Samsung maakt er de gewoonte van om elk nieuw vlaggenschip met de meest recente versie van Android te verschepen. Dat is deze keer niet anders met Android 4.3. Natuurlijk gooit Samsung zijn eigen schil erover die veel gelijkenissen vertoond met de Galaxy S4.

Om alles vlot te laten draaien, gooit Samsung een stevige 3 GB RAM in de Note 3. Het hoogste aantal RAM in een smartphone tot nu toe, op zijn zachtst gezegd indrukwekkend. Was 2 GB RAM al niet genoeg? Waarschijnlijk wel, maar als maker van RAM heeft Samsung de vrijheid genomen om hun toestel dat beetje extra te geven tegenover de loodzware concurrentie.

,

Geen stabilisatie

Achteraan vind je een relatief ‘standaard’ 13 megapixelcamera, zonder optische beeldstabilisatie. Opvallend, want andere merken zoals HTC, Nokia en LG kiezen daar wel voor. Waar Samsung wel mee ‘stoeft’, is de mogelijkheid om in 4K-kwaliteit te filmen. Leuke om te weten, maar buiten de iPad zijn er weinig hoge resolutieschermen beschikbaar, laat staan 4K tv’s. Houd er wel rekening mee: het 3G-model met de Samsung Exynos-chip ondersteunt geen 4K. Daarnaast beweert Samsung een betere led-flits te hebben dan de rest: een HCRO LED.

Het lijkt de trend van het moment: geluid. Nadat de LG G2 trots aankondigde dat het UHQA 24 Bit 192 kHz geluidskwaliteit ondersteunt, volgt de Note 3 in het rijtje. Je hoort die geluidskwaliteit zeker niet met de meegeleverde oortjes, maar via je stereo receiver of kwalitatieve hoofdtelefoon zou een verschil merkbaar moeten zijn.
 

Knox

De Note 3 wordt het allereerste toestel waarop Knox standaard is geïnstalleerd. Dit moet ervoor zorgen dat de Galaxy-toestellen van Samsung binnen een bedrijfswereld welkom zijn. Binnenkort zal ook de Galaxy S4 de Knox update krijgen.

De Note 3 blijft de focus leggen op de S-pen, maar deze keer met een nog meer uitgebreide software suite. Daar ga ik in een anderartikel nog wat dieper op in, evenals de specifieke nieuwe software functies van de Note 3.
 

Autonomie

De Galaxy Note II is voorlopig een van de allerbest presterende smartphones op vlak van autonomie, en dat heeft het voornamelijk te danken aan zijn 3.100 mAh batterij. In de Note 3 zit een 3.200 mAh exemplaar, wat betekent dat de autonomie iets beter zou moeten zijn. Afwachten wat een test in de praktijk binnenkort geeft.

Ziezo, Samsung heeft de Galaxy Note 3 aan de wereld getoond. Het is geen wereldschokkend toestel geworden, maar qua specificaties dingt hij opnieuw mee naar de Android snelheidskroon. De Note 3 toont waarom Samsung gelooft in een smartphone met een groot scherm, en toch kan breken met de klassieke ‘plastic’ look. Een potentiële voltreffer.

De Samsung Galaxy Note 3 is verkrijgbaar vanaf 25 september in België en Nederland in drie kleuren: Jet Black, Blush Pink en Classic White. De prijs is voorlopig nog onbekend.

 

Specificaties:

 • 5,68 inch Full HD Super Amoled
 • Android 4.3
 • 3 GB RAM
 • Qualcomm Snapdragon 800
 • 3G/LTE (cat. 4)
 • 13 MP rear / 2 MP front
 • IR LED
 • UHQA 24 bit/192 kHz
 • 32/64 GB
 • MicroSD (tot 64 GB)
 • 3.200 mAh

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.