Redactie

Samsung lanceert slim horloge

Al na vijf minuten in de persconferentie stond hij al op het scherm. Een stijlvolle roestvrij stalen horloge met een relatief klein kleurenscherm. Geen exotisch flexibel AMOLED-scherm, gewoon een klassiek scherm. Ontgoocheld? Niet bepaald.
 

Beetje elegant

Vooraf had ik Samsung geen cent gegeven dat ze zo’n ‘smartwatch’ mooi konden maken, zonder flexibel AMOLED-scherm. Na het kijken van de presentatie en een ‘arms-on’ test, moet ik mijn mening toch lichtjes herzien. Toegegeven, het is geen superslank toestel dat je amper om je pols ziet. Je ziet de Galaxy Gear duidelijk, maar omdat hij zo elegant is uitgevoerd, valt het allemaal wel mee.

Blijft het geeky? Toch wel, maar de drempel ligt alleszins lager dan ik eerder had verwacht. De Gear is letterlijk een verlengstuk van je Galaxy smartphone. Inkomende telefoontjes kan je opnemen, je alarm instellen, berichten lezen, etc.
 

Slimme gestures

Hoe werkt het allemaal? Je swipet van links naar rechts doorheen de items, en tikt op het scherm om verder in het menu te gaan. Om terug te keren naar het hoofdmenu, sleep je van boven naar beneden.

Daarnaast snapt je smartphone ook wat je met je Galaxy Gear doet. Wanneer je een mailtje binnen krijgt, kan je op je Gear aantikken wie er iets heeft gestuurd. Neem daarna je smartphone uit je zak, en het mailtje is automatisch al geopend. Hetzelfde met je kalender, contacten of weerverslag.
 

Memographer

Samsung is gek op marketingtermen, maar de Memographer slaat werkelijk alles. Hiermee bedoelen ze de geïntegreerde 1,9 megapixelcamera aan de voorkant van de Gear. Met een eenvoudige sleepbeweging naar boven open je onmiddellijk de camera app, en kan je direct foto’s trekken. De kwaliteit is een pak slechter dan die van je smartphone, maar wanneer tijd belangrijk is, heb je liever één foto dan geen. Afwachten wat dit van invloed heeft op privacy.

Je kan de genomen foto’s en filmpjes ineens delen met iedereen, op de Gear zelf. Je sociale netwerken zullen dus nog gevulder geraken, al dan niet met slechte kwaliteitsfoto’s.

,

Gadget

Het heeft allemaal een hoog gadget gehalte, die Gear. Je kan er bijvoorbeeld een telefoontje mee opnemen door met je arm naar je oor te gaan. Aan de onderkant van de horloge zit namelijk een microfoon en luidspreker. Je staat er ongetwijfeld voor aap wanneer je dit doet, maar het is wel een leuk idee.

Er zijn volgens Samsung al een heleboel apps special geoptimaliseerd voor de Gear, maar tijdens de presentatie toonde het maar een drietal voorbeelden. Voer voor actieve gebruikers met hun vele loop/gezondheids apps. Er zit verder een gyrosensor, accelerometer en pedometer in.
 

Ideale schermgrootte

Waar iedereen voor vreesde, valt al bij al goed mee. De 1,63 inch schermgrootte (320 x 320) is prima te doen rond je pols, zonder dat het te klein of te groot aanvoelt. Hij ziet er wél groot uit, omwille van de stevige rand rondom. Het Super AMOLED-scherm zorgt ervoor dat de autonomie nog best wel meevalt: 25 uur zingt de Gear het uit voordat je hem opnieuw mag opladen. De 800 MHz singlecore processor moet ervoor zorgen dat alles vlot blijft draaien.

Ziezo, de verrassing ligt op tafel. Het is nu nog veel te vroeg om te oordelen wat deze smartwatch voor toekomst heeft, maar de looks en de techniek lijken goed te zitten. Maar… niet iedereen kan er mee aan de slag. Je hebt één van de volgende toestellen nodig: Galaxy S3, S4, Note II, Note 3 of Note 10.1 2014 Edition. Het komt erop neer dat je een toestel met Android 4.3 nodig hebt. Hopelijk breidt Samsung deze lijst snel uit.

Er is voorlopig nog geen releasedatum voor de Benelux genoemd, wel een potentiële adviesprijs: 299 euro. Verkrijgbaar in brons, zwart, oranje, wit, geelgroen of grijs.

 

Specificaties:

  • 1,63 inch Super Amoled (320 x 320)
  • 512 MB RAM
  • 800 MHz singlecore
  • 1,9 MP camera
  • HD (720p) recording
  • 4 GB opslagcapaciteit
  • 73,8 gram
  • 315 mAh

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.